Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Kocaer Enerji A.Ş., Aydın’da 24 megavat (MW) kapasiteli "Kocaer 1 Jeotermal Enerji Santrali"ni kurmayı planlıyor. Proje kapsamında, ruhsatlı alanda 9 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması hedefleniyor. Yaklaşık 3 milyar 200 milyon TL’lik yatırımla gerçekleştirilecek olan projede, Kuyucak ve Buharkent sınırlarında kalan Kurtuluş, Feslek, Horsunlu, Gencelli ve Ortakçı mahalleleri etkilenecek. Toplamda 32 kuyu ve 2 geçici test havuzu yeri belirlenen projede 9 kuyu üretim amaçlı kullanılacak. Kurulacak JES’in yılda 192 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretmesi planlanıyor. Aydın’ın Buharkent ve Kuyucak ilçelerine bağlı 5 mahalleyi etkileyen Kocaer Enerji Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan jeotermal enerji projesi yöre sakinlerini harekete geçirdi. Jeotermal projeye karşı çıkan yöre sakinleri, “Bağır ki incirin de zeytinin de sesi duyulsun! Toprağına, suyuna, havana sahip çık!” çağrısıyla vatandaşları harekete geçmeye davet etti. CHP Kuyucak İlçe Başkanı Özgür Yöreli, Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, Kurtuluş Mahalle Muhtarı Hakan Vural Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamada bulunarak projenin bölge için çok büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı.

“VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”

CHP Kuyucak İlçe Başkanı Özgür Yöreli mahallenin yanında olacaklarını belirterek, “Biz ekip arkadaşlarımızla mahallelinin yanında yer alacağız. Biz her zaman jeotermalin karşısında olduğumuzu dile getirdik. Kurtuluş Mahallesinde halkımızla birlikte mücadelemizi veriyoruz. Önceki toplantılarda da her zaman vatandaşın yanındaydık, yine olmaya devam edeceğiz. Seçim sürecinde de partimiz adına Kurtuluş, Gencelli ve Horsunlu halkına bunun sözünü vermiştik. Her zaman yanlarında olacağımızı söyledik, olacağız” dedi.

Aydın’da JES'e karşı ses yükseliyor

“JESLER CİNAYETTİR”

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili Aydın’ın her bölgesinin jeotermel santral olduğunu aktararak, “Bu durum artık bir çılgınlıktır. Türkiye’nin jeotermel enerjiye ihtiyacı yok. Daha öncesinde şirket mahkemede davayı kaybetti. Şimdi şirket hazırlanmış başka türlü geliyor. Zaten Aydın’ın her tarafı delik deşik hale geldi. Elde edilen enerjinin yüzde 1’ine bile tekabul etmiyor. Dünya’nın enerji çöplüğü haline geldik. Tarımı bitirip, insanların sağlığını bitirip kanser yap, yeni hastane aç. Şu anda Türkiye’de yeni enerji sistemlerine ihtiyaç yok. Şu anda Kurtuluş Mahallesi tarafı tarım bölgesi, Gencelli bölgesi incir bölgesi. Buharkent tarafı delik deşik hale geldi. Yeni açılan her jeotermal santraller bir cinayet sayılır, resmen adam öldürmeye giriyor” ifadelerini kullandı.

Aydın’da JES'e karşı ses yükseliyor

“JESLER BÖLGENİN KALBİNE VURULMUŞ HANÇERDİR”

Şirketlerin vatandaşın sırtından para kazandıklarını savunan Vergili, “Elde ettikleri enerji geri toprağa bırakılıyor. Bunu artık herkes duysun. Bu elektrikleri kim için üretiyoruz? Bu enerjilerden hiçbirinden buradaki vatandaşlar faydalanmıyor. Birinci sınıf tarım toprağı olan Aydın’ı daha da zarar veriyor. Her açılan santraller bu bölgenin kalbine vurulmuş bir hançerdir. Yarın çevre dernekleri olarak oradayız. Belediyen başkanlarına çağrı yapıyoruz, artık ses çıkarın. Siz vatandaşın oyunu almış insanlarsınız, oraya katılmalısınız. Ziraat odalarına çağrı yapıyorum, bu tarım toprakları bittiğinde hangi tarım toprağının oda başkanı olacaksınız? Aynı şekilde ticaret odası, sanayi oda başkanlarına, sesleniyorum bu ülkenin tarımı bittiğinde nerede başkanlık yapacaksınız? Bu meselede artık sona gelindi. Şu anda Aydın’da gerçekleşen ölümlerinin kaynağının çoğunun jeotermal santraller. Gün geçtikçe Aydın’ın kanser ve kalp vakaları artıyor” diye konuştu.

Aydın’da JES'e karşı ses yükseliyor

HERKESE ÇAĞRIDA BULUNDU

Vatandaşlara çağrıda bulunan Vergili, “Bütün vatandaşları, yöre sakinlerini, belediye başkanlarını, oda başkanlarını yarın ki toplantıya bekliyoruz. Herkes orada bulunup geleceğimiz için, ülkemiz için sesini çıkartsın” şeklinde konuştu.

Aydın’da JES'e karşı ses yükseliyor

“BİZ MAHALLELİ OLARAK İSTEMİYORUZ”

Kurtuluş Mahalle Muhtarı Hakan Vural vatandaşların çoğunluğunun eylem yapacağını dile getirerek, “Mahallelinin bir kısmı istiyor, bir kısmı hayır diyor. Yetkililer mümkün olduğu kadar konuşturulmayacak. Bir kısım vatandaş, dinleyelim bakalım ne diyecekler diyor Vatandaşların çoğunluğu eylem yapacak. Daha önce proje iptal edildi mahkeme kararıyla. Tekrar izin sürecini başlattılar. ÇED süreci başladı. Bu süre içinde bilgilendirme toplantısı oluyormuş. Bunu yapıp süreci devam ettirecekler diye düşünüyorum. Proje hayata geçecek gibi görünüyor. Firma hayata geçirmeye çalışıyor, vatandaş olarak geçmemesi için uğraşıyoruz. Hukuk ne diyecek bilmiyoruz. Mahkeme süreçleri devam ediyor. Yeni davalar açılacak. Yarınki toplantıyı kazasız belasız atlatalım bakalım. Biz mahalleli olarak istemiyoruz. Buralar bakir kalan tarım arazisi. Sessiz sakin yürüyen bir çiftçilik var burada. Mümkün olduğu kadar yapılmaması taraftarıyız. Ama izinlerini alırlarsa bu enerji yapılacak bir şey yok. Geleceğimiz için endişeliyiz, biz geldik geçiyoruz ama arkadan çocuklarımız geliyor. Tarımla uğraşan çocuklar olacak. İlla ki çiftçilik yapılacak. Bunun için de bu verimli arazileri öldürmek mantıklı değil. Enerji de gerekli ama bu alanları öldürünce ne yiyeceğiz? Horsunlu ile Ortakçı arasındaki saha şu an bakir kalan bölgeler. Bunlar da gittiği zaman Aydın’da alan kalmamış olacak. Zaten Kızıldere tarafından itibaren yoğun var, Sultanhisar’dan ilerisi İncirliova, Germencik tarafları çok yoğun. Bilmiyoruz, bakalım kararı verecek olan devlet” ifadelerine yer verdi.

Aydın’da JES'e karşı ses yükseliyor

HALK SES ÇIKARACAK

ÇED sürecinde halkın bilgilendirilme ve sürece katılım toplantısı bugün saat 11.00’de Kurtuluş Mahallesi Pazaryeri’nde düzenlenecek. Toplantıda firma yetkilileri, yöre sakinleri ile bir araya gelerek proje hakkında bilgi verecek.

Muhabir: MÜZEYYEN DAMLA GÜMÜŞ