Aydın’da sağlık hizmetlerinde yaşanan olay kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. 26 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) görev yapan kadın hekimin odasındaki elektrik ve internet bağlantısının, aynı merkezde çalışan diğer iki hekim tarafından kestirildiği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Yaşanan kriz sonrası hem hastalar mağdur oldu hem de Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından resmi soruşturma başlatıldı.
Olay 26 No’lu ASM’de Yaşandı
Olay, Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan 26 No’lu ASM’de meydana geldi. Nisan 2025’te “sanal ASM” statüsüyle kurulan merkez, binasının tamamlanmasının ardından Ekim 2025’te fiilen hizmet vermeye başladı. Merkezde görev yapan iki erkek hekimin ardından Ocak 2026 itibarıyla A.K. isimli kadın hekim görevlendirildi.
İddiaya göre, göreve yeni başlayan kadın hekimin kullandığı odanın elektrik ve internet bağlantıları kesildi, klima çalışmaz hale geldi. Bu durum hem hekimin hem de hastaların büyük mağduriyet yaşamasına neden oldu.
Kadın Hekim Cep Telefonuyla Hizmet Vermeye Çalıştı
Elektrik ve internetin kesilmesi sonrası kadın hekimin, cep telefonunun interneti ve dizüstü bilgisayarıyla hastalara hizmet vermeye çalıştığı öğrenildi. Görüntüler kısa sürede Aydın’da gündem olurken, sağlık hizmetlerinin bu şekilde aksatılması tepki topladı.
Özellikle kronik hastalar ve yaşlılar, uygun koşullarda muayene olamadıkları gerekçesiyle duruma isyan etti.
Krizin Nedeni Para Talebi mi?
İddialara göre kriz, ASM’nin kuruluş sürecinde yapılan harcamalar nedeniyle çıktı. Merkezin kuruluşunu üstlenen E.A. ve M.A. isimli iki hekimin, binanın yapımı ve donanımı için yaklaşık 7,5 milyon TL harcadıklarını, bu bedelin üçte birini yeni gelen hekimden talep ettiklerini ileri sürdükleri belirtildi.
Kadın hekimin, istenen tutarı IBAN üzerinden ödemeye başladığı ancak buna rağmen yaşanan anlaşmazlığın büyüyerek elektrik ve internet kesintisine dönüştüğü iddia edildi.
Diğer Hekimlerden Yazılı Açıklama Geldi
Olayın basına yansımasının ardından E.A. ve M.A. isimli hekimler, avukatları aracılığıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, ASM’nin tüm masraflarının kendileri tarafından karşılandığı, yeni gelen hekimin başlangıçta bu merkezi tercih etmediği ve yapılan yatırımlara katkı sunmadığı savunuldu.
Avukat Berk Hayrkır imzasıyla yapılan açıklamada, merkezin kurulma şartlarının baştan belli olduğu ve sonradan gelen hekimin bu koşulları bilerek görevi kabul ettiği ifade edildi.
Tuvalet İddiası ve Savcılık Süreci
Yaşananların yalnızca elektrik kesintisiyle sınırlı olmadığı da öne sürüldü. Kadın hekim ve kadın çalışanların, ASM’deki tuvaletlerin kilitli tutulması nedeniyle ihtiyaçlarını dışarıda gidermek zorunda kaldıkları iddiası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün olayla ilgili tuttuğu tutanaklarda, iki erkek hekimin ilk etapta imza atmaktan kaçındığı, avukatlarıyla görüştükten sonra imza atacaklarını beyan ettikleri belirtildi. Sürece savcılığın da dahil olduğu öğrenildi.
Hastalardan Tepki: “Hekimimize Mobbing Uygulanıyor”
Kadın hekimin hastalarından biri olan Gülfidan A., yaşananlara tepki göstererek şunları söyledi:
“Doktor hanıma açıkça mobbing uygulanıyor. Odanın elektrikleri kesildi, bilgisayar bağlantısı yok. Biz hastalar olarak mağduruz. Yetkililerin bu duruma acilen müdahale etmesini istiyoruz.”
İl Sağlık Müdürlüğü Soruşturma Başlattı
Yaşanan gelişmelerin ardından Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, 26 No’lu ASM’de inceleme başlattı. Hem sağlık hizmetinin aksatılması hem de iddia edilen mobbing uygulamalarıyla ilgili sürecin titizlikle yürütüleceği belirtildi.





