Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Yıllarca pazarda yumurta satarak geçimini sağlayan ve yaklaşık 14 yıldır emekli olan Esma Doğan, karanfil kolyesi yapımını eğitim yıllarında öğrendiğini belirtti. Günümüzde düğünlerde dua edilerek hazırlanan karanfil kolyesini nazar boncuğu ya da isteğe göre altın da eklendiğini ifade eden Doğan, nazar boncuğunun kötü enerjiden korunmak amacıyla takıldığını dile getirdi.

Aydinda Karanfil Kolye Gelenegi Yayginlasmaya Basladi Karanfil Kokusu Gelinlerin Yeni Gozdesi Oldu 649967 53593D133A85D777B2Da5A92F320D44B

“PARFÜM KULLANMAYA GEREK KALMIYOR”

Düğünlerde tercih edilen karanfil kolyeler, hem görselliği hem de doğal kokusuyla dikkat çekiyor. Parfümün yaygın olmadığı dönemlerde karanfilin koku amacıyla kullanıldığını vurgulayan Doğan, “Şu anda yaygınlaşan düğünlerde takılan karanfil kolye dua ile yapılıyor. Aralarına nazar boncuğu takılıyor. İsteyen altın da koyabiliyor ama nazar boncuğu, nazar değmesin diye takılıyor. Eskiden parfüm olmadığından karanfil takılıyordu. Özellikle gelinlere özenle hazırlanıp hediye edilir. Gelinler de düğünlerde karanfili çapraz kolye olarak takıyorlar. Karanfil taktığın zamanda parfüm kullanmaya hiç gerek kalmıyor” diye konuştu.

Aydinda Karanfil Kolye Gelenegi Yayginlasmaya Basladi Karanfil Kokusu Gelinlerin Yeni Gozdesi Oldu 649967 214627987D494655Ce1Ce8C49Db8D902

“SON ZAMANLARDA YAYGINLAŞMAYA BAŞLADI”

Son dönemlerde Aydın’da karanfil tercih edilmeye başlandığını belirten Doğan, “Daha çok İç Anadolu bölgesinde ve Antalya’da görmüştüm. Kadınlar kafalarına ve kolye olarak takıyorlardı. Ben lisede yaptığım için zaten biliyordum. Şu anda kullandığım karanfil kolyemde 50 senedir var. Son zamanlarda Aydın’da da yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar birbirinden görerek ve karanfilin iyi yanlarını öğrenerek tercih etmeye başladı. Kendi karanfil kolyeme de altın veya nazar boncuğu takmıyorum. Evliyim genç kız olmadığım için sade tercih ediyorum. Ayrıca evimde de suyun içerisinde karanfil bekletiyorum, ev daha güzel kokuyor. Daha eskiden nergis çiçeğini kurutup ıslatırlarmış, o zaman da çok güzel bir koku yayılırmış. Ancak şu anda nergis yapılmıyor ama karanfil her zaman tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

Aydinda Karanfil Kolye Gelenegi Yayginlasmaya Basladi Karanfil Kokusu Gelinlerin Yeni Gozdesi Oldu 649967 698939F09C847B5Eaaae373F0208Aa0D

“UNUTULMASINI İSTEMİYORUM”

Sipariş taleplerini artık kabul etmediğini ancak isteyenlere yapımını anlattığını belirten Doğan, “Kolye yaparken de çorba kaselerinin içerisinde yarım çay bardağı su koyuyorum. 250 gram da karanfil koyuyorum, bir gece ıslak suyun içerisinde bekletiyorum. Bir gece bekledikten sonra kalın yorgan ipliklerine çizdiğim karanfilleri diziyorum. Bir kolyede yaklaşık bin tane karanfil oluyor. Yapması bir zor bir şey değil herkese de tavsiye ederim. Karanfil çizmem için rica da bulunanlar oluyor, kolye siparişi veriyorlar ama ben artık yaşlandım kendi işlerimle ilgileniyorum. Ayrıca 5 torunum var onlarla zaman geçiriyorum o yüzden siparişleri kabul edemiyorum. İsteyen olduğu zaman nasıl karanfil kolyesi yapılır anlatıyorum. Karanfilin unutulmasını da istemiyorum, gençlerimiz severek yapsınlar ve taksınlar istiyorum. Gelinler de düğünde hem görsellik için hem de karanfilin güzel kokusu için takmak istiyorlar” dedi.

Aydinda Karanfil Kolye Gelenegi Yayginlasmaya Basladi Karanfil Kokusu Gelinlerin Yeni Gozdesi Oldu 649967 Cfa4Cd8F46Ad2Cc69F587A1B8A78107D

Kaynak: HABER MERKEZİ