Aydın'da 'kekik' zamanı!

Aydın'da 'kekik' zamanı!
Halk arasında 'dağ kekiği' ya da 'kara kekik' olarak bilinen zahter kekiği, Aydın’ın dağlarında kendiliğinden yetişiyor. Zahter kekiği doğal şifa kaynağı olarak görülürken, mikrop öldürücü özelliği olduğu düşünülüyor. Pazarlarda satışa sunulan zahter kekiği, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Dağaymiri Mahallesi'nin dağlarından topladığı kekiği, pazarlarda satışa sunan Raziye Ay, bitkinin vücut direncini arttırdığını söyledi. Zahter kekiğinin toplanması için belirli bir vaktin bulunduğunu dile getiren Ay, “Zahteri, gün doğmadan toplamak lazım. Çünkü sıcakta toplandığı zaman hemen kararır” dedi.

aw187517-01.jpg

BAĞI 20 LİRADAN SATIŞA SUNULUYOR
Pazarcı esnafı Ay, zahter kekiğinin bağını 20 liradan satışa sunuyor. Zahter kekiğinin yoğun ilgi gördüğünü aktaran Ay, "Havaların ısınmasıyla birlikte dağlarda kendiliğinden yetişen şifalı bitkiler de artmaya başladı. Ben de sabah zeytine giderken topluyorum. Ebegümeci, dalgan otu, kedirgen gibi birçok otun yanı sıra dağ kekiği de topluyorum. Hem pazarda satarak geçimimi sağlıyorum hem de vatandaşların taleplerini yerine getiriyorum" ifadelerini kullandı.

aw187517-02.jpg

"SABAH NAMAZINDAN SONRA HEMEN ÇIKARIZ"
Zahter kekiğinin her yerde yetişmediğini, gün doğmadan önce toplanmasının gerekli olduğunu anlatan Ay, şunları kaydetti: "Ben Dağeymiri Mahallesi’nde yaşıyorum. Bizim orası dağ köyü zaten. Bizim oranın dağlarında çıkıyor bunlar ama her yerde olmaz, yetişmez. Genelde dağlarda kendiliğinden çıkar. Bu hafta başladık toplayıp satmaya yaklaşık 1 ay böyle devam eder sonra bulunmaz artık. Demetini 20 liradan satıyoruz. Kilosu geçen sene 100 TL'ydi ama bu sene 150 TL’den satıyoruz. Çünkü bunu toplaması da ayrı bir zahmetli. Sabaha karşı toplanması gerekiyor. Sabah ezanından sonra hemen çıkarız dağlara ve toplarız. Akşam ya da gündüz toplanmaz. Toplarsan hemen kararır bunlar. Gün doğmadan toplamak lazım. Sıcakta toplandığı zaman kararır hemen."

aw187517-03.jpg

FAYDALARINI ANLATTI
Zahter kekiğinin faydalarından da söz eden Ay,
"Bunun faydaları saymakla bitmez. Boğaz enfeksiyonunu giderici ve öksürük hafifletici etkileri var. Sağlığın yanı sıra lezzetiyle de tercih ediliyor. Her şeyi oluyor bunun. İster kurutarak ister taze şekilde yemeklerde kullanılabilir. Zeytinyağı içinde bekletip yediğinde de çok faydalı oluyor. Sabahları kahvaltıda çok tercih ediliyor ama yemeklerde, etlerde de çok güzel oluyor” sözlerini kaydetti.

aw187517-04.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.