LÜTFİ ÖZKAL

LÜTFİ ÖZKAL

AYDINDA KEPENKLER KAPANIYOR

AYDINDA KEPENKLER KAPANIYOR

Girişimci olmak isteyenler için çok önemli ve olumlu gelişmeler yaşanırken nedendir bilinmez girişimci sayısında önemli bir azalma mevcut. Kendi işini kuracak olanlara KOSGEB aracılığıyla 360 bin liraya kadar hibe (geri ödemesiz) destek sağlandığı 2019 yılında istihdam seferberliği ile personel çalıştırmak isteyen işletmelerin mali yükleri de azaltılmış durumda. Üstelik genç ve kadın girişimciler için sağlanan vergi kolaylıkları da eklenince girişimci olmak için bulunmaz fırsatların yeni girişimcileri beklediği günümüzde ülkemizde maalesef girişimci kıtlığı yaşanıyor.
    Ülke genelinde 2019 yılının ilk 4 ayında 8.564 şahıs işletmesi kurulurken 8.105 şahıs işletmesi de kapanmıştır. Geçen sene aynı dönemde kurulan şahıs işletme sayısı 15.154 olarak gerçekleşirken kapanan şahıs işletme sayısı 7.163 olarak gerçekleşmiştir. Aydın ilimizde durum daha vahim. 2019 yılının ilk 4 ayında 146 şahıs işletmesi kurulurken 185 şahıs işletmesi kapanmıştır. Geçen sene aynı dönemde kurulan şahıs işletme sayısı 237, kapanan 132 olarak gerçekleşmiştir. Rakamlara bakınca vahamet gün yüzüne çıkıyor aslında.
    Tablo ülke genelinde içler acısı bir durumda. Aydın ilimizde durum daha da vahim. Kurulan işletme sayısında ciddi bir azalma mevcut. Kapanan işletme sayısı ise son derece fazla. Hatta 2019 yılında kurulan işletme sayısından daha çok kapanan işletme sayısı mevcut. Bu hızla gidersek 2019 yılını eksilerek kapatacağız. Girişimcilik ekosistemi maalesef ciddi şekilde kan kaybediyor. Son iki senedir hiç iyi haberler alınamıyor. Oysa ülkenin %98’ini oluşturan KOBİ niteliğindeki işletme sayısındaki azalış, Ülkenin genel ekonomik yapısında da ciddi bozulmalara sebep olacaktır. Burada en önemli vazife destek veren kurumlara düşmektedir. KOSGEB, SGK, İŞKUR ve vergi daireleri yeni girişimci adaylarına ulaşarak onları doğru yönlendirmeli ve destekleri doğru şekilde anlatmalıdır. Örneğin, kurulan şahıs işletmelerinden kaç tanesinin girişimcilik desteği aldığı sorgulanmalı, almayanların neden almadığı araştırmalıdır. Düşünün ki bir işletme KOSGEB’den alabileceği hibe desteğinden bilgisi olmadığı için faydalanamıyor. Devletin kendisine sunduğu imkândan bihaber işletmesini açıyor. En kritik döneminde de finansman yetersizliğinden işletmesini kapatıyor. Bunun vebali kimindir? Ya da çalıştırdığı personelin prim desteğinden faydalanamıyor ve mali yükü ağır geldiği için primlerini ödeyemeyip borca batıyor. Bu işletmenin sorumluluğunu kim üstlenecek? Herkesin her şeyi bildiği bir dünya hayal ediyorsak yanılıyoruz. Kurumlarımıza çok iş düşüyor. Özellikle çoğu yerde bilgisiz eğitmenler tarafından verilen girişimcilik eğitimlerinin süresi uzatılmalı ve sıkı denetim altına alınmalıdır. Bu eğitimlerde destek çeşitleri, miktarları ve desteklerin nasıl alınacağı uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. Ticaret sicillerde yeni işletme kuracak girişimci adaylarına bu bilgiler özet bir şekilde verilmelidir. Mali müşavirler her yeni girişimci adayını bu kurslara yönlendirmelidir. Bu ve benzeri önlemlerle bütün girişimci adayları hem eğitime yönlendirilmeli, hem de desteklerden faydalanmaları sağlanmalıdır. Girişimcilik desteğini kullanan kişi sayısındaki artış, girişimci sayısındaki artışı da beraberinde getirecektir.
    Kurumlarımızın bu konuda yeterli çaba göstermediğine inanıyorum. Halep oradaysa arşın burada, gelin ölçelim. Aydın ilimizde 4 ay içerisinde kurulan 146 işletmenin kaç tanesinin yeni girişimci desteğinden faydalandığını araştıralım. 146 işletme ile görüşüp destek almayanların neden bu desteği almadıklarını soralım, cevaplar bizi doğru sonuca ulaştıracaktır. Yeni kurulacak bir işletmenin 360 bin liralara kadar ulaşan hibe (karşılıksız) parayı bilerek ve isteyerek almamasının akılla izahı mümkün değildir. Sahaya inmek lazım, girişimcilere ulaşmak lazım. Girişimcileri içi boş eğitimlerle oyalamak yerine onlara donanımlı bir eğitim vermek lazım. Devlet destek oluyorken aracı kurumların köstek olmasını engellemek lazım. Çok zor değil, biraz gayret etmek lazım.
    Sağlıkla kalın, hoşça kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
LÜTFİ ÖZKAL Arşivi
SON YAZILAR