Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Musa Ölmez'in haberine göre; Yaptığı başarılı işlerle Söke ve Aydın'ın ismini sıkça duyuran S.S. Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Özgür Atacan, Lima Restoran'da düzenlediği basın toplantısıyla dalyanlardaki kiralama sorununa isyan etti. Basın toplantısına Doğanbey Mahalle Muhtarı Serdar Sarıkurt da katıldı.

cumhurbaskanim-duyun-sesimizi-470126-29d04b662618651e016cbf044564f912.jpeg

Aydınlı çiftçi yanlışlıkla traktör sahibi oldu Aydınlı çiftçi yanlışlıkla traktör sahibi oldu

BİR ŞOKLA DAHA KARŞI KARŞIYA KALDILAR
Lagün Dalyanları'nın kiralama sorunlarının yaklaşık 2,5 yıldır aşılamadığını söyleyen Başkan Atacan, "Milletvekillerimiz, valiliğimiz, bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz ve taşra teşkilatlarımız 2,5 yıldır bilgilendirilmekte ancak kiralama ihalesi kamu kurumlarının koordinasyonsuzlukları ve yönetişim eksiklikleri sebebiyle, kiralamalarımız yapılamamakta, sonuca ulaşmamaktadır. 2,5 yıldır kiralama sonucunu bekleyen kooperatiflerimiz bir başka şokla karşı karşıya kaldı. Hassas konum alanı içerisinde bulunan dalyanlarımızın milli servet olan balık istihsalini yapmak yerine ortaklarına ait av araçlarının dalyan mücavir alanından yani kiralama sahası dışarısına çıkarılması istenmiştir.

cumhurbaskanim-duyun-sesimizi-470126-36186b839d94e2273a993490bd83984a.jpeg

Av araçları ise, tekneleri, ağları, paragetaları, ve av malzemeleridir. Üzüntü verici vaka ise 'Bu tekneler nereye gidecek mümkün değil' dediğimizde 'Bilemem evinin önüne çeker' cevabının alınmasıdır. S.S. Serçin Köyü Su Ürünleri Kooperatifimiz bir zamanlar yılan balığı şenliği düzenler ve ev sahipliği yaparken ve ülkemizin yılan balığı kotasının yüzde 40'ını bir başka faktörle yüzde 60'ına kadar karşılayan ve yılda ortalama 40-50 ton yılan balığı ile toplamda 100-120 ton (Cıran ve topan kefal, levrek, çipura) istihsali yapan, yılan balığı ihracatı sergileyen bir kooperatif olma konumundayken, şimdi ise kiralaması yapılmamış av araçları da kiralama alanı dışına çıkarılması yakalanırsa 350 bin TL cezai işlem uygulanacağı ifade edilmiştir" sözlerini kaydetti.

cumhurbaskanim-duyun-sesimizi-470126-b15e3869a03e9c0a310bcf0ffc5ba36c.jpeg

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK 2. DALYANI
Türkiye'nin en büyük 2. lagün dalyanının Söke'de olduğunu ve bu dalyanın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Başkan Atacan, "S.S. Doğanbey Tuzburgazı Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi de ülkemizin en büyük 2. lagün dalyanı ile yılda 200-250 ton (gamit, topan, kefal, dil balığı, lidaki, çipura, ispendek, levrek, yılan balığı vb.) istihsal yapan bir kooperatif olma konumunda iken, şimdi ise yok olma noktasındadır. 6 adet denizle buluşan boğazı varken bu gün 1 tam boğaz bile açık değildir. 25-26 Kasım 2023 tarihinde yaşanan afet ile dalyan kuzulukları ve tonozları, kazıkları, plastik kargıları yıkılmış, tekneleri parçalanarak batmış ve yok olma noktasına gelmiştir.

cumhurbaskanim-duyun-sesimizi-470126-b732b1aaf6cbf6e65758c87b6634135c.jpeg

Burada da kiralanması yapılmayan av araçlarına yakalanınca 350 bin TL cezai işlem uygulanacağı söylendi. S.S. Batıköy Su Ürünleri Kooperatifi ve S.S. Akköy Su Ürünleri Kooperatifi de şu an itibariyle gayri faal konumdadır. Balıkçı barınakları evimiz, denizler ise tarlalarımızdır. Kuşadası ve Didim İlçelerimize modern ve çağdaş bir şekilde faaliyetlerini yürütecekleri balıkçı barınağı konusunda başvuruda bulunduk. Ancak bürokratik olarak yol alınamamaktadır" ifadelerini kullandı.

cumhurbaskanim-duyun-sesimizi-470126-c9749303647eac9033b379c1c0e3de11.jpeg

"YÖNETİM KURULLARI BORÇ BATAĞI İÇİNE SAPLANDI"
Başkan Özgür Atacan, sözlerini şöyle tamamladı: "Sonuç olarak; Aydın ilinde su ürünleri kooperatifleri olarak bakanlıklara, genel müdürlüklere, milletvekillerimize ifademiz ile ve yazılı dilekçelerimiz ile hareket etmemize rağmen, vekillerimizle makamlara gitmemize rağmen, bürokratik, idari ve kamu alanındaki yönetimsel sorunlar olduğunun tespitiyle bürokrasi, kamu kurumlarının hantal yapıları, birbirleri ile olan koordinasyonsuzlukları ve yönetişim eksiklikleri sebebiyle hiç bir yok katedilememiş, kooperatiflerimizin kiralamaları yapılmamış bazı yönetim kurulları borç batağı içine saplanmıştır. Kooperatiflerimiz artık bu süreç içerisinde yürütülemez ve sürdürülemez hale gelmiştir. Dalyancılık bitmekte küçük ve orta ölçekli balıkçılarımız av araçları toplanarak dalyan sınırları dışına çıkartılarak avlanamaz, istihsal yapamaz hale getirilmiştir. Sesimizi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a duyurmak istiyoruz. Kamu kurumlarının yönetişim eksiklikleri sebebiyle 100 binlerce ton balığın milyarlarca liralık bir ekonomik bedelin kiralama yapılmadığı için menşei belgesi kesilen nakil belgesi düzenlenemeyen yılda milyonlarca dolar ihracat kaybının yaşanmasına neden olan hantal bürokrasi ve sorumluluk almayan kamu görevlilerini ifade etmek istiyoruz."

Öte yandan sorunların dile getirildiği toplantıya, Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği'ne bağlı 12 su ürünleri kooperatifinin başkan ve yöneticileri eşlik etti.

Kaynak: Haber Merkezi