Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, kuraklığın zeytini etkilediğini ancak kaliteyi düşürmediğini söyledi. Fiyatların 3 yıl geriye döndüğünü belirten Söke Tariş Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Mehmet İz ise zeytinyağında verimin düşük olduğunu söyledi. Zeytinyağı tesisi işleten Davut Yağcı da kuraklığın verimi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Aydinda Zeytinyagi Uretiminde Kar Marji Dustu Kuraklik Zeytini Vurdu Kuraklik Zeytinyagi Kalitesini Etkilemedi 632580 13F55E414A4705315E80Ac5981Aeac8F

“KALİTEDE HERHANGİ BİR SIKINTI OLMUYOR”

Zeytin de kalite sıkıntısı yaşanmadığını belirten Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Bu yıl verim diğer yılların ortalaması şeklinde ilerliyor. Ne çok az zeytin var ne de çok fazla. Kalitede bir sıkıntı yaşamıyoruz. Üreticilerimiz zeytin hasadından sonra neler yapılabileceğini öğrendi. Hasattan sonra nasıl fabrikaya gideceğini, çuvalların içinde gitmeyeceğini, kasaların içinde gitmesi gerektiğini ve hasadın ne zaman yapılması gerektiğini biliyorlar. Bundan dolayı kalitede herhangi bir sıkıntı olmuyor” dedi.

Aydinda Zeytinyagi Uretiminde Kar Marji Dustu Kuraklik Zeytini Vurdu Kuraklik Zeytinyagi Kalitesini Etkilemedi 632580 708C3304034E4Fdb2A8964C2Ef28633F

“ZEYTİN YETERİ KADAR OLGUNLAŞMADI”

Tarımsal kuraklığın zeytini etkilendiğini belirten Başkan Kendirlioğlu, “Kalite bizim çok önemli ancak kalitesiz zeytinyağıyla arada çok bir fiyat farkı oluşmuyor. Dolayısıyla kaliteli zeytinyağı ekstra para kazandırmıyor. Kalitesiz zeytinyağı da çok azaldı. Çiftçilerimizin bilinçlenmesiyle kalite son derece arttı. Tüm tarım ürünleri gibi zeytin de tarımsal kuraklıktan etkilendi. Bu yıl zeytin yeteri kadar olgunlaşmadı, aşırı sıcaktan etkilendi. Bu yüzden verim kayıpları yaşandı. Sadece fiyatlarla ilgili sıkıntılar var. Zeytinyağı fiyatına baktığımız zaman yarım asitlik yağ 220 lira civarında olduğu gözüküyor. Bir önceki yılın zeytinyağı da 170 liradan satılıyor. Bu fiyatlar gerçekten olması gerekenin çok altında. Maliyetlere baktığımızda emeğin karşılığı alınmıyor” diye konuştu.

2-111

“FİYATLARDAN DOLAYI SIKINTILAR YAŞIYORUZ”

Zeytinyağında verimin düşük olduğunu belirten Söke Tariş Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Mehmet İz, “Verimler düşük ama yağ oranı iyi. Yaşanılan kuraklıktan zeytinler de etkilendi, bundan dolayı verim azaldı. Şu anda yüzde 30 gibi verim alabiliyoruz. Fiyatlardan dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Çiftçiler de mağdur oluyor, 300 liranın üzerinde olması gerekirken 150 liraya da 200 liraya da zeytinyağı var. Bu yıl çiftçiler 3 yıl önceki fiyatlara yağ satmak zorunda kalıyor. Zeytinyağı fiyatları 3 yıl geriye döndü. Ürettiği ürünün karşılığını alamıyorlar” ifadelerini kullandı.

3-63

“ZEYTİNYAĞINA ÇEVİRİP TESLİM EDİYORUM”

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Başçayır Mahallesi’nde zeytinyağı tesisi işleten Davut Yağcı, babasından kalan mesleğine devam ettiğini belirtti. Yaklaşık 25 yıldır zeytinyağı tesisi işlettiğini ifade eden Yağcı, “Babamdan kalan mesleğime devam ediyorum. 2004 yılına kadar tesisimiz eski pres sistemiydi, sonrasında kontinü sistemine geçtik. Çiftçiler ücret karşılığı topladığı zeytinleri bize getiriyor. Ben de zeytinyağına çevirip teslim ediyorum. Fiyatı da kilogramında bin 500 lira 2 bin lira arasında değişiyor. Hava şartlarına göre çıkan zeytinyağı da değişiyor. Bu yıl 1 kilogram zeytinden 5 litre yağ elde ediyorum” dedi.

1-1259

“BU YIL KURAKLIK YAŞADIK”

Verimin düşük olduğunu belirten Yağcı, “Bu yıl bahçelerde yüzde 30 verim oldu. 21 dönümlük yerden aldığımız zeytin anca 3 ton zeytin çıktı. Bu yıl kuraklık yaşadık, kuraklıktan dolayı bu yıl durum böyle oldu. Geçtiğimiz senelerde 280 liraya sattığımız zeytinyağı şu anda 240 liraya satabiliyoruz. Fiyatlar hep düştü. Eskiden zeytinleri işletirken 3 kilogramdan 1 kilogramını işleyene veriyordum şimdi yarıya düştü. Zeytinyağı tesisi olarak kullandığım bina da 1968 yılına kadar okuldu. Aydın Valiliği tarafından ihaleyle satıldı biz aldık. O günden bugüne kadar da zeytinyağı tesisi olarak devam ediyor” diye konuştu.

5-12

“GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİYOR”

Zeytinden kalan artıkların boşa gitmediğini ifade eden Yağcı, “Posalar kurutularak yakacağa dönüyor. Artıkları da kamyonlar gelip alıyorlar. Zeytin öyle bir meyve ki hiçbir şey atılmıyor. Yakacak oluyor, sabun, krem ve temizlik malzemeleri yapılıyor. İncirlere zeytinin posa suyu verildiğinde de daha verimli yetiştiği söyleniyor. Zeytin artık suyu gübre olarak da kullanılabiliyor” ifadelerini kullandı.

4-38

Kaynak: Haber Merkezi