Aydın'da kuru incir masaya yatırıldı

Aydın'da kuru incir masaya yatırıldı
ABONE OL
Aydın’da 2022-2023 sezonu kuru incir sektör toplantısı yapıldı. Toplantıda geçen yılki sezonun değerlendirmesi yapılırken, incirin rekoltesindeki beklenti de açıklandı.

Aydın Ticaret Borsası’nda yapılan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Borsa Başkanı Fevzi Çondur, 2021 yılında Aydın’da yaşanılan kuraklık sebebiyle üreticilerin,  zorlu bir üretim sezonu geçirdiğini ifade etti. Geçen sezonda 71 bin 250 ton kuru incir tescili yapıldığını kaydeden Çondur, bu tescilin 60 bin 104 tonunun Aydın’a ait olduğunu söyledi. 

"ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM"

Aydın’ın dünya incir üretimi ve ihracatında birinci sırada yer aldığını vurgulayan Çondur, “Ülkemizde, 2021 yılında gerçekleşen kuru incir ihracatı 59 bin 333 ton olup ilimizden ise 51 bin 170 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir. Borsamız tarafından, yapılan ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk tarafından işletilen yenilenebilir enerji kaynaklı soğuk hava deposu, faaliyete geçtiği zamandan bu yana yaklaşık 6 bin ton kuru incir depolamıştır. Kuru incir ihracatında yüzde 86’lık paya sahip olan ilimizde zirai karantina müdürlüğü bulunmamasından dolayı ihracatçılarımızın yaşadığı sorunları dile getirilerek konuyla ilgili talebimiz iletilmiştir. Borsamız, sektöre dair sorun, çözüm önerileri ve talepleri tespit etmek üzere gerçekleştirdiği sektör toplantıları ile konuların çözüme kavuşması için yetkili mercilerle istişarelerde bulunmaya devam edecektir.” dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracat Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı Yusuf Gabay da sunum yaptı.

GEÇEN YIL REKOLTEDE DÜŞÜKLÜK YAŞANDI

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem ise incirin kent adına stratejik bir ürün olduğunu söyledi. Kentte 37 bin hektar incir üretim alanının bulunduğunu ifade eden Ökdem, 7 milyonu aşkın incir ağacının bulunduğunu söyledi. Bu alanların yüzde 31’inde organik tarım yapıldığını aktaran Ökdem, “İlimiz 65-70 bin ton rekolteye sahip. Geçen yıl, aşırı sıcaklardan dolayı rekoltede düşüklük yaşandı. Bundan dolayı da rekolte 57 bin tona kadar çekildi. Dünya üretiminde incirin yüzde 65’ini üretiyoruz. 166 depomuz, 170 incir işleme tesisi mevcut. Kuru incirde rekolte tahmin çalışmalarımız devam etmekte. 2021 yılında incir işletmelerinde 255 denetim yaptık. 2021’de 227 toplantı 1965 çiftçiye de eğitim amaçlı ulaşıldı. Son 3 yılda Ege İhracatçılar Birliğiyle birlikte 41 bin incir fidanı, 35 bin kurutma kereviti, 3 bin 560 örtü altı fide, 20 bin ekşili böcek tuzağı dağıtıldı.” dedi.

Ökdem, doğu ilçelerindeki yağışların incire olumsuz yönde etkisi olacağını, yüksek kesimdeki incirlere de faydasının olacağını ifade etti.
Toplantının kalan bölümü basına kapalı sürdü.

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.