(GÜLAYÖZTEKİN) Bazı internet sitelerinde muhtar maaşlarının kalkacağı yolunda çıkan haberlerin ardından 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde muhtar adayı olan yüz binlerce vatandaş, muhtar maaşları ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Maaşların kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu olurken muhtarlar ikiye bölündü.

Son günlerde internet haber sitelerine düşen muhtar maaşlarının kaldırılacağı yönündeki haberler tartışma konusu oldu. Haberlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı henüz bilinmemekle birlikte 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerine aday olan muhtar ve muhtar adayları muhtar maaşları konusunda ikiye bölündü.

ADAY PATLAMASI YAŞANIYOR
Karacasu’da tekrar aday olan muhtarlardan çoğunluğu maaşların kalkması yönünde görüş bildirirken bazıları da kalkmaması gerektiği tezini savundu. Daha önce cüzi bir maaş alan muhtarlar önceki sene asgari ücretliye eş değerde maaş alıp sigortası devlet tarafından yapılınca önümüzdeki mahalli idareler seçimlerinde muhtarlık meslek gibi görülüp cazip hale geldi. Maaşlı ve sigortalı olması nedeniyle her mahallede hiç olmadığı kadar muhtar adaylarında patlama oldu. Ballı maaş vatandaşların iştahını kabarttı. Her mahalleden en az 4-5 muhtar adayı ortaya çıkarken bazı mahallelerde bu sayı 10’u buldu.

ÇOĞUNLUĞU KALKMASINDAN YANA
Aday bolluğu yaşandığı bu dönemde maaşların kaldırılacağı yolundaki haberler bazı mahallelerde muhtar adayları arasında tartışma konusu dahi olurken, Karacasu’da 3 dönemdir muhtarlık yapan ve tekrar aday olan Çamköy Mahallesi Muhtarı Hüseyin Şimşek, maaşların kalkması gerektiğini savundu.

GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI OLSUN
Seçilerek göreve gelen muhtarların gönüllülük esasına göre hizmet vermesi gerektiğini belirten Şimşek, “Maaşlar kalksın. Hizmet edenle etmeyen belli olsun. Biz hizmet aşkıyla çalışıyoruz. 15 yıldır muhtarlık yapıyorum. Bu güne kadar maaş almadan önce ve sonrasında vatandaştan bir kuruş almışlığım yoktur. 20 nüfuslu hanemden bir kişiye devlet kapısında işe sokmak için çalışmadım. Gönüllü hizmet veriyorum. Bu işi gönüllü yapacak kişiler muhtar olsun ve hizmet edenle etmeyen belli olsun. Amacımız mahallemize kalıcı eserler bırakmaktır” dedi.
Karacaören Muhtarı Hüseyin Baysal, Esençay Muhtarı Ali Sözer ve Yenice Muhtarı Cavit Paksoy da aynı görüşte olup, muhtar seçildiklerinde muhtarlık maaşı olmadığını ve gönüllü hizmet etmek için göreve soyunduklarını söyledi.

"MAAŞ İÇİN MUHTAR OLMADIK"
Cabi Mahallesi Muhtarı Tayfun Karaoğlan da maaşların kaldırılmasından yana olduğunu söyledi. Karaoğlan, “Maaş için aday olmadık. Ben bu işi çok severek vatandaşa gönüllü hizmet veriyorum. Kalksın hiç önemli değil” dedi.

KÖYDEN DÖNEN MAHALLELERDE KALKMAMALI
Dikmen Mahallesi Muhtarı Hüseyin Çeker ise bilhassa köyden mahalleye dönen merkeze uzak yerlerdeki mahalle muhtarlarının maaşının kalkmaması gerektiğini savundu. Çeker, “Devlet ile vatandaş arasında köprü olan muhtarlar ilçe merkezine gelip giderken büyük zorluk yaşıyor. Maaşlar kalkarsa nasıl hizmet verecek. Muhtarın aldığı maaş çay kahve parasına yetmiyor. Benim mahallem merkeze 25 kilometre mesafede. Nasıl gelip gideceğim. Maaş kalkmasından yana değilim” diye konuştu. Bazı muhtar adayları maaşların kalkmasının doğru bir karar olmadığını savundu.

muhtar-maaslari-tartisma-konusu-oldu-93434-06d1122eced248d50fd8b6b50b216965.jpgmuhtar-maaslari-tartisma-konusu-oldu-93434-6e26969a56d2de31a4d5874a3d280150.jpgmuhtar-maaslari-tartisma-konusu-oldu-93434-839bb8386502f36d56dada4768221289.jpgmuhtar-maaslari-tartisma-konusu-oldu-93434-303753866b38199890c690d43cca62a6.jpg


Kaynak: GÜLAY ÖZTEKİN