Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın açılışını yaptığı Karpuzlu Yaylakavak Barajı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle kuruma tehlikesiyle baş başa kaldı. İlçede yaşayan vatandaşların can damarı olan Yaylakavak Barajı'ndaki su seviyesi üreticileri kara kara düşündürüyor. Ayrıca, yağışların az olması nedeni de Yaylakavak Barajını, tarihin en kurak dönemine sürüklüyor.

Aydın'da o barajda kuruyor

ÇALIŞMA VAR MI YOK MU?

Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu, Yaylakavak Barajı'nda su seviyesinin çalışmalar nedeniyle azaldığını ifade ederek, "Borularda tıkanıklıklar söz konusu. Biz o şekilde biliyoruz" dedi. DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü ise, kuraklığın sulamalar nedeniyle oluştuğunun altını çizerek, barajda herhangi bir çalışma olmadığını belirtti.
Öte yandan; 31 milyon metreküp depolama hacmi olan Karpuzlu-Yaylakavak Barajı’nda 24 Temmuz 2023 tarihinde yüzde 62 olan doluluk oranı, 24 Temmuz 2024 tarihinde yüzde 34 olmuştu.

Aydın'da o barajda kuruyor

Başkan Şahin aday olmayacağını açıkladı Başkan Şahin aday olmayacağını açıkladı

UYARILARDA BULUNMUŞTU

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, kuraklığa dikkat çekerek, tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin olumsuz etkileneceğinin altını çizmişti. Doç. Dr. Safari, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade ederek, "Bölgedeki su yönetimi ve tarımsal planlama stratejilerinin, bu riskleri minimize edecek şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Araştırma sonucunda elde edilen bu bulguların karar vericiler ve ilgili kuruluşlar tarafından kullanılarak, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Araştırma ayrıca, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yerel düzeyde ciddi sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Küresel ısınma ve sera gazı salınımlarının azaltılması yönünde daha güçlü ve etkin önlemlerin alınması gerektiği açıktır. Ege Bölgesi gibi iklim değişikliğine karşı savunmasız bölgelerde, adaptasyon ve mitigasyon (zararı hafifletme) stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması hayati önem taşımaktadır. Bu önemli çalışma, Ege Bölgesi'nin gelecekteki kuraklık risklerini anlamak ve yönetmek için kritik bilgiler sunmakta ve daha geniş bir iklim değişikliği ile mücadele çabalarının parçası olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Muhabir: SEVGİ DEMİR