Aydın'da Roman vatandaşlar arı gibi çalışıyor

Aydın'da Roman vatandaşlar arı gibi çalışıyor
Sahil kesimlerinde kullanılan bambu, hasır, kamış ve rattan gibi malzemelerden yapılan ürünler, Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Ilıcabaşı Mahallesi'nde üretiliyor. Roman vatandaşların yaşadığı mahalle, geçiminin yüzde 90'ını bu işten kazanıyor. Mahallede her yaştan vatandaş, siparişleri yetiştirmek için ter döküyor.

Ilıcabaşı Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar, bambu, hasır, kamış ve rattan gibi doğal malzemeleri kullanarak birbirinden farklı el emeği ürünler yapıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren mahallede hareketlilik başlarken, siparişleri yetiştirmek için hummalı çalışma gün boyunca sürüyor.

aw199308-01.jpg

Ürünler, mahalledeki satış noktalarından satışa sunulduğu gibi, turizm bölgeleri başta olmak üzere tüm Türkiye'ye sipariş üzerine gönderiliyor.

aw199308-02.jpg

"İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ"
Mahalle sakinlerinden Aysel Kemcen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Burada çamaşırlık örüyoruz. Yapması zevkli, bizim içim zor değil, işimizi severek yapıyoruz. Bu ürünler turistik yerlere gidiyor. Sabah 09.00'dan akşam 17.00-18.00'e kadar çalışıyoruz. Ortalama günde 2 tane sepet yapıyoruz" dedi.

aw199308-03.jpg

EL SANATINI YAŞATMA ÇABASI
Vatandaşlardan Özkan Güllü, "Bu iş bizim el sanatımız ve yaşatmaya çalışıyoruz. Bu sepetler daha sağlıklı, daha güzel. Plastik ürünler gibi değil doğal ürün olduğu için kanserojen madde içermez. Görüntü olarak da daha hoş görüntülü ve kullanışlı.

aw199308-04.jpg

Yılın 12 ayı burada iş var. Dışarıdan biraz zor görünse de bizler çocukluğumuzdan beri bu işin içerisinde olduğumuz için basit geliyor" ifadelerini kullandı.

aw199308-05.jpg

"KÜÇÜK BİR SANAT OKULU GİBİ"
Aydın Romanlar Derneği Federasyon Başkanı Abdül Aydeniz ise, şunları kaydetti: "Ilıcabaşı Mahallesi'nde yaklaşık 800 hanede 3 bin kişi yaşıyor. Mahallenin yüzde 80-90'ına yakını sepetçilik ve bambuculuk işi ile geçimlerini sağlıyor. Yüzde 5 müzisyen, yüzde 5 de geri dönüşüm dediğimiz hurdacılık işi ile uğraşıyor.

aw199308-06.jpg

Türkiye'nin tüm sahil bölgelerine buradaki Roman vatandaşların kendi el emekleri ile ördüğü ürünlerin sevkiyatını gerçekleştiriyoruz. Burada sadece plaj şemsiyeleri değil, bambu dediğimiz gölgelik, kamelya ürünleri, abajurlar, çamaşır sepetleri gibi birçok yerde kullanılan el emeği göz nuru örgü ürünleri yapıyoruz.

aw199308-07.jpg

Ilıcabaşı Mahallesi sanki küçük bir sanat okuluymuş gibi burada çocuklarımız bir taraftan çalışırken, bir taraftan da yetişiyorlar. Çok şükür işlerimiz yoğun, siparişlerimiz var, onları yetiştirmeye çalışıyoruz.

aw199308-08.jpg

Bir usta günde bin TL gibi bir yevmiyeyi bu işten kazanabilir. Burada sepet 50 liraya da var, 500 liraya da var. Yani sepetine, küçüklük büyüklüğüne ve ustalığına göre fiyatlar değişiyor."

aw199308-09.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.