Aydın'da şaşkına çeviren mezarlar!

Aydın'da şaşkına çeviren mezarlar!
Verimli arazileri bünyesinde barındıran Aydın’da yeni neslin toprakların kıymetini bilmemesi nedeniyle yaşlılar ilginç bir tedbire başvuruyor. Öldüklerinde mezarlıklar yerine yıllarca emek verdikleri tarım arazilerine gömülmeyi vasiyet eden yaşlılar, bu sayede topraklarının satılmasının önüne geçmeye çalışıyor. Tarla ve bahçelerde boy gösteren mezarlar ise görenleri şaşırtıyor.

Aydın'ın kırsal mahallelerinde yaşlılar, miras bıraktıkları arazilerin satılmasını engellemek için mezarlıklara değil, miras bıraktıkları arazilere gömülmeyi vasiyet ediyor. Özellikle Çine'de bu durumun son zamanlarda çok yaşandığı belirtiliyor.

aw192905-02.jpg

"YENİ NESİL TOPRAĞIN KIYMETİNİ BİLMİYOR"
Çine'ye bağlı Soğukoluk, Kabataş ve çevresinde bulunan kırsal mahallelerde ölenlerin son zamanlarda mezarlık yerine kendilerine ait bahçelere gömülmeleri dikkat çekiyor. Vatandaşlar, bu tablonun, yaşlıların vasiyeti üzerine ortaya çıktığını dile getirirken, “Yeni nesil toprağın kıymetini bilmiyor. Bunu fark eden eskiler ‘mezarımızı satmazlar’ düşüncesi ile kendilerini, ağaç dikip yetiştirdikleri zeytin bahçelerine defnettiriyor” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, içerisinde mezar bulunan bahçelerin satılmasının zorlaştığını ifade etti.

aw192905-03.jpg

"ZEYTİNLİKLERE DEFNEDİLMEK İÇİN VASİYET BIRAKIYOR"
Çineli vatandaşlardan Hakan Akın, yaşlı vatandaşların yıllarca emek verdikleri zeytinliklerin satılmasına dayanamadıklarını aktardı. “Aydın, Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilidir. 5-6 asırlık zeytin ağaçları olduğu gibi bunların yaklaşık yüzde 90’ı 1, 2 asırlık zeytin ağaçlarından oluşur" diyen Akın, şunları kaydetti: "Zeytin ve zeytinyağının kıt olduğu dönemlerde binbir zahmetle bu ağaçları dikip yetiştiren büyüklerimiz, özellikle zahmetin yoğun olduğu dağlardaki zeytinliklere miras yoluyla sahip olan genç neslin bahçeleri çok kolay sattığını görünce kendi yöntemleri ile tedbir almak istemiş.

aw192905-05.jpg

Pek çok yaşlı öldüğünde mezarlık yerine hayatını adadığı zeytinliklere defnedilmek için vasiyet bırakıyor. Bunun esas amacı zeytinliklerin satılmasını önlemek. Aslında yaşlılarımızın bu taktiği de işe yarıyor. Pek çok kişi içinde atasının mezarı olan bahçeleri satmıyor."

aw192905-04.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum