Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Efeler’de 13 yıldır sürücü kursu işleten ve direksiyon eğitmenliği de yapan Mustafa Yanık, hem ehliyet almanın yıllar içindeki değişimini, hem de adayların yaşadığı zorlukları ve sektördeki güncel durumu anlattı. Artık herkesin kolayca ehliyet alamadığını belirten Yanık “Eğitim kalitesi yükseldi. Direksiyon kurs yerimizse kötünün iyisi. Daha iyi yerlerde eğitimler vermek istiyorum” dedi.

Aydinda Surucu Kursu Egitiminde Kalite Yukseldi Aydinda Egitimdeki Yenilikler Dikkat Cekti 587479 3A4Df40206B3987869A8Cadada493A13

“ZEYTİNYAĞINDAN DİREKSİYON EĞİTİMİNE”

Sürücü kursuna sektörüne giriş sürecini anlatan Mustafa Yanık, “Kurs 2010 yılında açıldı ama ben 2012 yılında devraldım. O dönemde gençlik kolları il başkanıydım. Kursun ilk sahibi arkadaşımdı. Başka bir arkadaşım ehliyet alacaktı derken işin içinde buldum kendimi. Sektöre girdiğimizde rahattı. Herkes ehliyetini alabiliyordu. 2013 yılının mayıs ayında çıkan yönetmelikte her şey değişti. O dönemde yapılan bir toplantı sonrasında trafik kazalarını azaltmak için eğitime ağırlık verildi. Yollar yapılıyor, eski arabalar gidiyor ve yenileri geliyor. Artık direksiyon sınavları değişti. Eskiden bir güzergaha sınavda 20 kişiye gidiyordu ve geri dönüyordu. Şimdi 08:00-17:00 saatleri arasında 10 kişi sınava girebiliyor. Yani yarım saatten fazla o arabayı kullanarak sınava tabi tutuluyor. Böylelikle de eğitim alan kişi rahatlıkla arabayı kullanabilir hale geliyor” diye konuştu.

Aydinda Surucu Kursu Egitiminde Kalite Yukseldi Aydinda Egitimdeki Yenilikler Dikkat Cekti 587479 Bf91A5Fc20226338B58B9A7Beadeb28F

“40 GÜNDE EHLİYET ALINABİLİR”

Trafik kazalarını azaltmak adına eğitime ağırlık verildiğini belirten Yanık, “Milli eğitime bağlı olduğumuz sisteme biz kayıt yapıyoruz. Türkiye geneli zaten hep aynıdır. Ayın 10’unda sistemler kapanır. O süre zarfında kaydını oluşturduğumuz kişiler teori derslerine başlayabilir. Derslerimizde ilk yardım bilgisi, motor ve araç tekniği, trafik ve çevre bilgisi, trafik adabı olarak dört dersten oluşur. Yaklaşık 10 gün sürüyor bu eğitimler. Eğitim bittikten sonra milli eğitimden sınav randevusu alıyoruz. Akşam saatlerinde sınavlar gerçekleşiyor. Sınava girdikten sonra sınavdan sonucunu öğreniyorlar. Ertesi gün bizim sistemimize düşüyor sonrasında sınav takvimi belli oluyor. Adaylarımız hangi sınava girecekse eğitimimizi verip sınava hazırlıyoruz. Direksiyon derslerimiz 16 dersten oluşuyor. Eğitimde 2 saat simülatör dersi, 14 derste trafikte oluyor. Başarılı olan bir aday yaklaşık 40 gün içinde ehliyetini alabilir” ifadelerini kullandı.

Aydinda Surucu Kursu Egitiminde Kalite Yukseldi Aydinda Egitimdeki Yenilikler Dikkat Cekti 587479 F9Fe519Cbfee97D675F46878Dedecea8

“KAZALARIN AZALMASI İÇİN BUNLAR ÖNEMLİ”

Son yıllarda ehliyet türleriyle ilgili önemli değişiklikler yaşandı. Büyük değişiklikler yaşandığını belirten Yanık, “Eskiden E ehliyeti vardı. Bir kişi E ehliyetiyle her aracı kullanabiliyordu. Şimdi kamyon kullanmak isteyen kişi C ehliyeti, otobüs kullanmak isteyen D ehliyeti alacak. İkisini de kullanmak isteyen ikisini ayrı ayrı alacak. Artık kamyon ehliyeti alamadan tır kullanamıyorsun. Tır kullanmak isteyen kişi ilk başta kamyon ehliyeti alacak 2 yıl sonrasında tır kullanmak için ehliyet alabilecek. Çünkü stajyer ehliyet durumu var adaptasyon süreci oluyor. Mesela aday 24 yaşına gelmiş ama hiç araba kullanmamış ve büyük araba almak istiyor. Birden büyük araba kullanımı da tehlikeli oluyor. Yeni ehliyet almış kişi kamyonla trafiğe çıkınca büyük kazalar ortaya çıkıyor. Bu kazaların önüne geçebilmek adına değişiklikler yapıldı. Önce B ehliyeti şart. Sonra yaşa ve süreye göre diğer ehliyetler alınabiliyor. Kamyon için C, otobüs için D ehliyeti gerekiyor. Tır ehliyeti için de önce kamyon ehliyeti, ardından 2 yıl bekleme süresi var. Bunların hepsi trafik kazalarını daha aza düşürebilmek için oluşturuldu” dedi.

Aydinda Surucu Kursu Egitiminde Kalite Yukseldi Aydinda Egitimdeki Yenilikler Dikkat Cekti 587479 Cedd4Ea9A08E6Bcb6E410A1D06D23E88

“EHLİYET ÖMÜRLÜK BİR BELGE”

Yeni yönetmeliklerle birlikte direksiyon sınavlarında da parkur sistemi geldiğini belirten Yanık, “Direksiyon derslerimiz artık 2 parkurdan oluşuyor. Efeler İlçesi’nde Adnan Menderes Ortaokulu ve ASTİM-Tariş güzergahları olmak üzere iki farklı parkur var. Hangi parkurda sınava girileceği sınav sabahı kurayla belirleniyor. Bu da eğitimi uzatıyor. Adaylar iki güzergah da öğretilmek zorunda kalıyor. Trafikteki diğer sürücüler de biraz empati yapmalı. Adaylar ışıkta beklerken hemen kornaya basılıyor. Bu da adayın motivasyonunu ve güvenini kırıyor. Oysa bu eğitim trafikte verilmek zorunda. Aydın’da direksiyon eğitimleri ve sınavı için yeni bir yer arıyoruz ama bulamıyoruz. Geniş ve güvenli bir alan şart ama şimdilik en iyi alternatifi kullanıyoruz. Önceden Çine yolundaydık, şimdiki konumumuz daha iyi ama yeterli değil. Unutulmamalı ki trafik hayattır, kemer hayat kurtarır. Geçtiğimiz yıl kurs ücreti 18 bindi, bu yıl 20 bin oldu. Yakıt giderleri arttı, mazot 35 liradan daha yukarı çıktı. Fiyatlar yine güncellenebilir ama sonuçta ömürlük bir belge alınıyor. Bu belgeler sadece yasal değil, aynı zamanda hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Aydinda Surucu Kursu Egitiminde Kalite Yukseldi Aydinda Egitimdeki Yenilikler Dikkat Cekti 587479 F740B2E47Ffc78908872Bef3169Aca7DAydinda Surucu Kursu Egitiminde Kalite Yukseldi Aydinda Egitimdeki Yenilikler Dikkat Cekti 587479 F367D1695E9E4D7Ac3F3080B8Bdbb4B4

Kaynak: Haber Merkezi