Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Söke’ye bağlı Sarıkemer Mahallesi’nde bulunan tarihi Taşköprü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ekiplerince geçtiğimiz hafta çöplerden ve biriken katı atıklardan temizlendi. Çalışmalar sırasında köprünün altındaki balçık ve çamur kıyıya alınırken, dikkat çekici bir buluntu ortaya çıktı.

Aydın’da Taşköprü’den bir tarih daha çıktı

Köprünün yapımında devşirme malzeme olarak kullanıldığı düşünülen bir sütun parçası, kepçeyle çıkarılan çamurların arasından bulundu. Daha önce de köprü kemerlerinden birinde çöplerin ve toprağın çökmesiyle ortaya çıkan motifli bir mermer kilit taşı Bizans dönemine ait mimari plastik eser olarak değerlendirilmişti. Uzmanlar, son bulunan sütun parçasının da benzer şekilde devşirme olarak kullanılmış olabileceğini vurguladı.

Aydın’da Taşköprü’den bir tarih daha çıktı

Polis memurunun acı sonu!
Polis memurunun acı sonu!
İçeriği Görüntüle

BARİYER SİSTEMİ KURULACAK

Her kış yağmurlarla birlikte taşkınla gelen çöplerin ve ağaç kütüklerinin köprüye baskı yaptığı, bu durumun bazı kemer taşlarının sökülmesine yol açtığı gözlemlendi. Yetkililer, sütun parçasının zarar görmemesi için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bildirileceğini belirtti. Köprünün korunması için önerilen en etkili çözüm, kuzey kısmına yüzer bariyer sistemi kurulması olarak gösterildi. Böylece hem köprü baskıdan kurtulacak hem de sucul canlıların geçişi engellenmeyecek. Uzmanlar ayrıca, suya atılan plastik atıkların nehir yoluyla denize ulaştığını ve ekosisteme zarar verdiğini hatırlatarak vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ