Aydın’da vatandaşlar lokantaları ‘boykot’ etti mi?

Aydın’da vatandaşlar lokantaları ‘boykot’ etti mi?
 Muhabir
Kafe, restoran ve lokantalarda son zamanlarda yaşanan fiyat artışları, vatandaşların tepkisine yol açtı. Bu kapsamda vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından boykot çağrılarında bulundu. Söz konusu uygulanacak boykotta vatandaşlar, bugün ve yarın kafe, restoran ve lokantalara gitmeme kararı aldı.

Kafe, restoran ve lokantalardaki fahiş fiyatlar nedeniyle memnuniyetsizliklerini dile getiren vatandaşlar, tepki göstermek adına işletmeleri boykot edeceklerini dile getirdi. Sosyal medyada yapılan boykot çağrıları sonrasında, birçok vatandaş hafta sonu kafe, lokanta ve restoranlara gitmeme kararı aldı. Konu hakkında Aydın Hedef Gazetesi’ne konuşan Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, vatandaşların tepkilerinde haklı olduğunu fakat işletme sahiplerinin de bu fiyat artışlarından etkilendiklerini belirtti. Menülerdeki fiyat artışının sebebini sadece işletme sahiplerine yıkılmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Ongan, işletme sahibinin aldığı etin, sebzenin, meyvenin ve yağın pahalı olmasından dolayı doğal olarak fiyat artışına gittiğini belirtti. Öte yandan, Başkan Ongan, ülke genelinde başlatılan boykot kampanyasının Aydın’a uğramadığını dile getirdi.

whatsapp-image-2024-04-20-at-20-38-23.jpeg

“SUÇU İŞLETMECİYE YÜKLEMEK YANLIŞ OLUR”

Artan maliyetlerden dolayı bazı işletmelerin zor durumda olduğunu aktaran Ongan, “KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a çıktı. Şimdi yüzde 12'ye çıkma durumu var. Ne olacağını daha bilmiyoruz. Daha kesin resmileşmedi. Ocak ayının ilk haftası birlik binamızda, birlik başkanımız nezdinde bir toplantı yaptık. O toplantıda, bir fiyat listesi kararına vardık. O günkü şartlarda bazı işletme sahipleri arkadaşlarımız yani üyelerimiz bu fiyatların çok yüksek olduğunu ve nasıl satabileceklerini söylediler.

whatsapp-image-2024-04-20-at-20-38-30.jpeg

Bizim de orada bir talebemiz vardı. Biz yılbaşından sonra gelen asgari ücrete ve diğer zamlara göre bu kararı aldık ama uygulayamayabilirsiniz dedik. En azından Haziran'ın sonuna kadar Temmuz'a kadar dedik götürür, Temmuz'da tekrar oturur kalkarız demiştik ama şu anda inanın hani o fiyata satanlar var. Mesela şu örnek veriyorum bir döner 250 lira satılıyor. Biz o toplantıda 270 lira fiyat vermiştik. O gün bazı arkadaşlar, çok pahalı biz bunu nasıl satacağız diyordu. Böyle giderse bu bizi kurtaramayacak diyorlar. Şimdi et fiyatlarına zam gelecek oluyor. Tek suçu lokantacıya yüklemek yanlış olur. Lokantacı da eğer eti pahalı alıyorsa sebzeyi, meyveyi, yağı, tuzu pahalı alıyorsa elbette ki bu da yemek fiyatına, maliyetlere yansıyor. O da kendi kar marjını koyacak. Biliyorsunuz asgari ücret artıyor. Yani şu anda bazı lokantalarımız inanın işçi çıkarıyor. Üç kişi çalıştırıyorsa salonda ya ikiye düşürüyor ya da bire düşürüyor. Bazı işletme sahipleri kendileri de servise çıkmaya başladı” dedi.whatsapp-image-2024-04-20-at-20-38-29-1.jpeg

“AYDIN’DA BOYKOT DUYUMU ALMADIK”

Tüm ülkede başlatılan boykot hareketinin Aydın’a pek yansımadığını ifade eden Başkan Ongan, “Şu anda öyle bir duyum almadım. Ne kendi arkadaşlarımızdan, ne lokantacı esnafımızdan, üyelerimizden öyle bir durumun söz konusu olduğu söylenmedi” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Efeler Sevgiyolu’nda bulunan lokanta, restoran ve kafe işletmelerinin ise dolu olduğu gözlemlendi. Bu durum ise Aydınlı vatandaşların boykot hareketine katılmadığını doğrular nitelikte oldu.

whatsapp-image-2024-04-20-at-20-38-29.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum