Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Adalet Bakanı Tunç, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün Aydın’a yeni bir adliye binası yapılmasına ilişkin olarak geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakan Tunç, 4 ay sonra önergeye cevabında, ‘Aydın Adalet Hizmet Binası Yapım İşi’nin, Bakanlık kayıtlarına göre 2025 yılı yatırım programı inşaat karakteristiğinde yer aldığını ve proje çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Tunç’un şehrin uzun yıllardır beklenti içerisinde olduğu projeye yönelik söz konusu kısa bilgilendirmesi, yatırımın hayata geçirilme takvimine ilişkin belirsizlikleriyse yine ortadan kaldırmadı. Bu yılki yatırım programında sembolik olarak yalnızca bin liralık ödenek ayrıldığı bilinen proje, kamuoyunda “Gerçek anlamda inşaata ne zaman başlanacak?” sorusunu da beraberinde getirdi.

BAZI BİRİMLER KONTEYNERDE HİZMET VERİYOR
Yeni adliye binasının Efeler Orman Fidanlığı arazisinde, yaklaşık 65 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilmesi planlanırken, Bakanlık tarafından 2020-2028 dönemi yatırım planına alınan Aydın Adalet Hizmet Binası Projesi’nin toplam maliyetiyse 2 milyar 600 milyon lira olarak açıklanmıştı. Bugüne kadar ihale süreciyle ilgili somut adımlar henüz atılamazken, proje sahasında da herhangi bir fiziki çalışmaya halen geçilemedi. Aydın’ın mevcut adliye binasının artan dava dosyaları, personel yetersizliği ve son dönemlerde iyice artan fiziki kapasite sorunlarından kaynaklı olarak ek birimlerinin konteynerlerde hizmet vermeye başlaması nedeniyle yetersiz olduğu uzun süredir dillendirilirken, Tunç’un açıklamaları, Aydın Adalet Sarayı inşaatının yine bir başka bahara kaldığı yorumlarına kapı araladı.

“HAYAL OLMAKTAN İLERİ GİDEMİYOR”
CHP Aydın Milletvekili Karakoz da yaşanan soruna ilişkin olarak geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamalarda, Aydın’daki adliye binasının mevcut haliyle hem yargı camiası, hem de yurttaşlar için büyük sıkıntılar doğurduğunu vurgulayarak, “Mevcut adliye binası depreme dayanıksız ve yetmiyor. Burası tehlikeli bir bina haline geldi. İhtiyaca cevap vermiyor ancak AKP iktidarı 23 yıllık iktidarında Aydın’a bir adliye binası yapmayı başaramadı. Hep yapacağız diyorlar. Burayı bulduk, orayı bulduk diyorlar. Sürekli yer değişiyor ama sonuç ne? Aydın’da güvenli, avukatların, hakimlerin rahatça çalışabileceği bir adliye binası ne yazık ki yok” demişti.

Karakoz, Bakanlık’tan gelen “proje çalışmaları sürüyor” yanıtının da sürecin yine belirsizlik içinde sürdüğünü gösterdiğini belirterek, “Aydın’a yakışır bir adalet sarayı halen hayal olmaktan ileri gidemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

SOMUT AÇIKLAMA YOK
Geride kalan Ağustos ayında, Aydın Adliye Binası’nın inşaat projesinin onaylandığı ve Adalet Bakanlığı tarafından inşaat ihale süreci çalışmalarına başlanılacağının duyurulduğu bilinirken, aradan geçen 2 aylık zaman dilimindeyse henüz müspet bir ilerleme kaydedilemedi.
Yeni binanın projesinin 2025 yılı yatırım programında yer almasına rağmen somut bir adım atılamamasına, ildeki bazı iktidar çevrelerince yürürlükteki ‘Tasarruf Tedbirleri’ gerekçe gösterilirken, ihale sürecinin tam olarak ne zaman başlayacağıyla ilgili olaraksa kamuoyuna bugüne kadar somut bir açıklama da yapılamadı.

KONTEYNER İHALESİ DİKKAT ÇEKTİ
Öte yandan Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 16 Ekim günü, ‘Aydın Adalet Sarayı Otopark Kısmına Çeşitli Ölçülerde Konteyner Ofislerin Yapım Ve Montaj İşi’ kapsamında ihale çıkılmasıysa büyük dikkat uyandırdı. Duyuruya göre, 27 Ekim günü saat 14:00’de yapılacak olan ihale kapsamında, birer adet 120 metrekarelik ve 89 metrekarelik ofis konteyner, bir adet 10 buçuk metrekarelik güvenlik konteyneriyle bir adet de çift kabinli WC konteyneri yapılacağı öğrenilirken, söz konusu gelişme de yeni binaya olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.

BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Yeni adalet binasıyla birlikte Aydın’a modern, teknolojik altyapıya sahip, engelli erişimine uygun ve farklı yargı birimlerini tek çatı altında toplayacak bir adalet kompleksi kazandırılması hedeflenirken, takvimsel olarak ne zaman gerçeğe dönüşeceğinin belirsizliğini korumasıysa ildeki yargı camiasının beklentilerini bu yıl için yine suya düşürdü. MURAT TAN





