Aydın’da “Yörük Toyu” renkli görüntülere sahne oldu 

Aydın’da “Yörük Toyu” renkli görüntülere sahne oldu 
ABONE OL
Aydın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen “Yörük Toyu” festivaline Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde 150’ye yakın Yörük derneği katıldı.

Gelin alma ve kortej yürüyüşü yapıldı. Yörük çadırlarının kurulduğu alanda yapılan çeşitli etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Aydın Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen “Yörük Toyu” festivalinde Aydın ve Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde yaklaşık 150’ye yakın Yörük derneği katılım sağladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan “Yörük Toyu” festivali Yörük derneklerinin Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda bir araya gelmesiyle start aldı. Devenin üstüne bindirilen Yörük gelini, eşek, yöresel kıyafetler giyen Yörükler kortej halinde 2 kilometre yürüyerek Yörük çadırlarının kurulduğu Ayter Alanı’na geldi. Kortej yürüyüşüne AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, İncirliova Yörükler Derneği, Yenipazar Efeler Derneği, Söke Yörük ve Türkmen Derneği, Aydın Efeleri Yörük Türkmen Derneği, Yenipazar Karaçakal Yörükleri Derneği, Koçarlı Yörük Efeleri Kültür Derneği, Germencik Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ve il dışından gelen Yörük dernekleri katıldı. Kortej yürüyüşü vatandaşlar tarafından da yoğun ilgiyle izlendi. Vatandaşlar cep telefonları ile o anları kayıt altına almayı ihmal etmedi. Ayter Alanında toplanan Yörükler halk oyunları gösterisi ve Yörük kültüründe eşek üzerine odun yükleme temsili olarak canlandırıldı.  Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un da katıldığı festival Sanatçı Mahmut Tuncer ve yöresel sanatçıların konser verdi. 

“YÖRÜKLÜĞÜ ÇOK SEVİYORUM”
2 kilometrelik yolu eşek sırtında gelen Yenipazarlı Emine Yörük, “Yörüklüğü ve çobanlığı çok seviyorum. Yörük kültürünü gelecek nesillerimize göstermek ve alıştırmak için buradayız. Bu tür organizasyonların her zaman devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Yenipazar Efeler Yörük Derneği Başkanı Nedim Gürpınar’da, “Alışılagelmişin dışında gelişen bir etkinlik oldu. Aydın içerisinde kurulu bulunan Yörük derneklerinin birleşmesiyle yapılan bir organizasyondur. Aydın Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü organizesiyle yapılıyor. Burada gelenek ve göreneklerimizi Yörüklerin yaşantılarını dile getirilen sunumlar oldu. Bu etkinliği geçmişten günümüze bir köprü olarak görüyoruz” dedi.

“ÇOK KEYİFLİ BİR ETKİNLİK DÜZENLEDİK”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, “Yörük Kültürü Aydın’ın asli kültürüdür. Türkiye’de Yörük kültüründe Aydın şehrimiz bir marka halinde ilk akla gelen il olmasını amaçladık. Bizde bir Yörük evladı olarak yaptığımız Yörük çalıştayı ve festivalde Türkiye’nin dört bir yanından 150’ye yakın Yörük dernek başkanını ağırladık. Çok keyifli bir etkinlik düzenledik. Aydın Yörük Toyu’nda konserler ve çeşitli eğlenceler ilgiyle izlendi” diye ifade etti.

“ÇOK MUTLUYUZ”
Anadolu Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali İhsan Akkaya ise, “Kırıkkale’den geldik davete katıldık. Türkiye’de yapılan bu tür etkinlikler geç kalınmışta olsa Ege Marmara ve Akdeniz’de her zaman değerli İl Kültür Müdürleri bize daha çok heyecan veriyor. Çok mutluyuz. O kadar kilometre yol geliyoruz ama bu güzel insanları görünce dinleniyoruz” dedi.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.