Aydın'daki 491 köy için son 35 gün kaldı
Yayınlanma:
ABONE OL

Aydın'daki 491 köy için son 35 gün kaldı

Resmi Gazete’de 2020 yılı Ekim ayında yayınlanan yasayla, Büyükşehir Yasası kapsamında mahalleye dönüşen yerleşimlerinin sosyo-ekonomik durumu gibi konular göz önünde bulundurularak kırsal mahalleye dönüşmesinin önü açıldı. Aydın’daki toplamda 491 mahalleden bugüne kadar kırsal mahalle ilan edilen tek bir köy dahi bulunmazken, teklifte bulunup karara varılması içinse 35 günlük süre kaldı.

(MURAT TAN)-ÖZEL HABER- AK Parti tarafından uygulamaya sokulan 2012 yılındaki büyükşehir yasasıyla Aydın’ın 491 köyü mahalleye dönüştü. Köy adının da yürürlükten kalktığı yasa, süreç dahilinde küçük aile tarımını yok ettiği, sürdürülebilir tarımda ağır tahribata yol açtığı ve kentlere göçü teşvik etmesi nedeniyle türlü eleştirileri de beraberinde getirdi. Resmi Gazete’de 16 Ekim 2020’de yayınlanan 7254 sayılı yasayla büyükşehirlerdeki mahallelerin, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu gibi hususlar göz önüne alınarak kırsal mahalle kabul edilebileceği açıklanırken, 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam eden sürece dönük, Aydın’da Efeler Belediyesi’nin dışında herhangi bir adım atan olmadı. İlde sadece geçtiğimiz yıl Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın meclis toplantısında gündeme getirerek aldığı kararla 83 mahalleden 62’sinin kırsal mahalleye dönüşmesinin önü açılırken, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşınan konu, mahalle koordinatlarının belirlenmemesi gerekçe gösterilerek beklemeye alındı.

“KÖYLER ASLINDA GERİ DÖNDÜRÜLMELİDİR”

Nüfusunun yarısının tarımla geçimini sağladığı Aydın'da mahalle yapılan tüm köylerin tüzel kişiliklerinin geri verilmesine ilişkin yaklaşık 2 yıldan bu yana Efeler Belediye Meclisi dışındaki ilçe belediye meclislerinin herhangi bir girişimde bulunmaması, mahalle muhtarlarının da tepkilerine neden oldu. Aydın’daki ilçe belediye meclislerinin kararı ve teklifiyle Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’ne başvuru yapılması ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin de en geç 90 gün içinde karar alması gereken süreçle ilgili olarak konuşan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Yasayı ilk koyan nasıl köylere ve ilçelere sormadan mahalleye dönüştürmüşse yine gerekli kanuni düzenleme yapılarak köyler aslına geri döndürülmelidir” dedi. Geçtiğimiz yıl kendilerinin dilekçe yoluyla kırsal mahalle taleplerini ilgili mercilere ilettiklerini söyleyen Böcek Mahallesi Muhtarı Ahmet Öztürk, “Köylerin kırsal mahalleye dönüştürülmesi artık bizim için hayati bir önem arzetmektedir. Yasayla getirilen ek vergi yükü köylümüzü zora sokacak” dedi.

“BİZ YASAYI KABULLENEMİYORUZ”

En başından bu yana Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesine karşı olduklarını belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, acilen yasal düzenlemenin şart olduğunu kaydetti. Bu konuda fikirlerinin net olduğunu belirten Kendirlioğlu, “Köylerimizi mahalle haline getiren bu yasayı biz kabullenemiyoruz ve kabullenmek de istemiyoruz. Biz net olarak köyümüzü geri istiyoruz. Bu statü geri verilmelidir. Köyler elbette bir şekilde kontrol altına alınmalıdır ama bu şekilde değil. Biz köy girişlerindeki Savrandere Mahallesi, Böcek Mahallesi gibi mahalle ibareli tabelalardan biz nefret ediyoruz. Bu durum bizi rahatsız ve rencide etmektedir. Bu yasa köyden kente göçü artırırken aynı zamanda kentten de köye göç başlattı. Süreç dahilinde tarımla hiçbir ilgisi olmayan, üretime katkısı olmayan yeni yasadan yararlanarak köylere gidip villalar diken, 3-5 dönümlük yere hobi bahçesi kurarak köylerin geleneksel yapısını bozanlar ortaya çıktı. Özellikle manzarası daha iyi, şehre biraz daha yakın köylerimiz ve yaylarımız bu tür çarpık yapılaşma ileride çok daha büyük sıkıntılara da sebebiyet verecektir. Bu da çok önemli bir konudur. Olayı sadece imar ya da imar uygunluğu açısından değil sosyal boyutu açısından da düşünmek lazım” diye konuştu.

“GEREKLİ KANUN ÇIKARTILARAK DÜZENLENMELİDİR”

Yasa nedeniyle ‘Emlak Vergisi’nin yürürlüğe gireceğini belirten Kendirlioğlu, “Köylümüz çırptığı zeytinden ektiği tarlasına kadar Emlak Vergisi verecek. Ayrıca ahırında hayvan besleyen köylümüz, kentten köye göçenlerin koku sorunu gibi şikayetleriyle de karşı karşıya kalacaktır. Aydın özelinde bu ileride telafisi mümkün olmayan sorunlara gebedir. Bu düzenlemenin bir an önce TBMM’ye getirilerek eski statüye döndürülmesinin önü açılmalıdır. Bu düzenleme muhtarların dilekçe vermesi ya da başka şekilde prosedür işlemlerle olmaz. Bu işler kanunla olur. Doğrudan meclisten karar çıkarılarak şehre uzaklık gibi kriterler baz alınarak değil, köyün statüsünün korunmasına dönük adım atılmalıdır. Bu örneğin Efeler’e bağlı Işıklı için değil ancak gerçek anlamdaki bir köy için çok önemlidir. Ben de köyde yaşamanın ne demek olduğunu bilen bir insan olarak bu konu açılınca heyecanlanıyorum ve huzursuz oluyorum. Bu konuyla ilgili düzenleme yapılırken burada yaşayan insanların da fikirleri alınmalıdır. Nasıl ki ülkeyi ilgilendiren en ufak bir meselede referandum yapılıyorsa bu konuda da orada yaşayan insanların düşüncelerine başvurulmalıdır. Büyükşehir yapılırken mahalle, ilçe ya da belediyelere soruldu mu ki şimdi soruluyor. Bu bir kanundur ve gerekli kanun çıkartılarak düzenlenmelidir” dedi.

“BİR ÖNCE NETLİĞE KAVUŞMASINI BEKLİYORUZ”

Aydın’da Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın geçtiğimiz yıl kırsal mahalle konusunda muhtarlarla birlikte toplantı yaptığını belirten Böcek Mahallesi Muhtarı Ahmet Öztürk, “Başkanımız bu konuya büyük bir duyarlılıkla yaklaştı ve bize belediye hizmetlerini aynı şekilde almaya devam edeceğimizi belirterek bu konuda kafamızdaki soru işaretlerini kaldırdı. Biz de bunu çok sayıda muhtarımızla birlikte olumlu karşılayarak onayladık. Sonrasında bu ilçe belediye meclisinde gündeme alınarak kararlaştırıldı ve Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunuldu. Bildiğim kadarıyla süreç devam ediyor. Biz kırsal mahalle konusunda köylülerimizle birlikte hem fikiriz. Bu yasayla kırsal mahalleye dönüşmemiz, ek vergi yükü gibi bazı kalem ödemeler karşısında yükümüzü hafifletecektir. Yine aynı şekilde belediye hizmetlerini almaya da devam edeceğiz. Bu anlamda eski statüye değil de kırsal mahalle olarak tanımlanarak tüzel kişiliğe kavuşmamızı önemli buluyorum. Umarız bu konu bir an önce netliğe kavuşur. Şimdiden mahallemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bizlere süreçte destek veren Efeler Belediye Başkanı Sayın Mehmet Fatih Atay’a da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

atay-altintasi-gorevden-aldi-148836-92114be5a0c001fc5249a587b36fd0f0.jpgaydin-yagmura-doydu-289095-289672517801d88ff47a24ce969e6629.jpegaydindaki-491-koy-icin-son-35-gun-kaldi-324492-2f7d4195c226ee5e9a5fa3692fb32c48.jpegaydindaki-491-koy-icin-son-35-gun-kaldi-324492-2c864f456f36f08b9290710c0c026a75.jpgaydindaki-491-koy-icin-son-35-gun-kaldi-324492-5c00b57761280ee402d87b292e55a136-010.jpgaydindaki-491-koy-icin-son-35-gun-kaldi-324492-7993f227d5c0a677063cfd8eed6a08f4-010.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resmi İlanlar
Aydın Haberleri