Aydın’daki devlet hastanelerine ne olacak?

Aydın’daki devlet hastanelerine ne olacak?
 Muhabir
Aydın'ın sağlık yapısını güçlendirecek Aydın Şehir Hastanesi'nin yapımı tüm hızıyla devam ederken, Efeler şehir merkezinde bulunan devlet hastanelerinin akıbeti ise merak ediliyor.

Devletin Aydın’a kazandıracak olduğu Aydın Şehir Hastanesi’nin yapımı devam ediyor. Şehirde halihazırda bulunan Aydın Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi ile Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin Şehir Hastanesi’nin açılışı ile birlikte kapanıp kapanmayacağı merak konusu oldu.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-462645-b1c8fdbba84d64af1e6fb9477746470e-001.jpg

Konuyla ilgili Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, şehir içinde bulunan hastaneler için farklı seçeneklerin konuşulduğunu belirtti. Şehir içindeki hastanelerin acil müdahale için kalması hususunda düşüncelerinin olduğunu aktaran Özmen, hastane binalarının ihtisas hastanesi olarak da değerlendirebileceğini ekledi.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-int-gzt-462645-a92674dcf1fa581582a2d86ff4f2f8b8-001.jpg

Aydın Tabip Odası Başkanı Osman Nuri Aydın ise, şehir içinde bulunan hastanelerin deprem riski hususunda bir sakınca yoksa, kalp damar cerrahisi, fizik tedavi merkezi olarak dal hastanesi şeklinde değerlendirilebileceğini dile getirdi.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-int-gzt-462645-1107f8b150bf0de2e49c3b3380e67ba1-001.jpeg

Türk Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı Hüseyin Doğan da, ufak tefek tahlillerin yapılacağı şehir merkezinde vatandaşların kolaylıkla ulaşım sağlayacağı şu andaki hastanelerin konumunda şehir merkezinde bir sağlık kuruluşu olmasında fayda olabileceğine değindi.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-int-gzt-462645-b18026d79e1bc1e3b67af4b852117f03-001.jpeg

“ALINMIŞ BİR KARAR YOK”
Şehir merkezinde bulunan hastanelerin akıbetinin ne olacağı ile ilgili açıklama yapan AK Parti Aydın Milletvekili Özmen, “Mevcut hastanelerin durumuyla ilgili şu an itibariyle alınmış bir karar yok. Farklı seçenekler konuşuluyor. Bazılarının şehir merkezinde acil müdahale için kalması noktasında düşünceler var. Aydın’ımıza bir tane İhtisas hastanesi olabilir. Bu binalardan birinin bu yönde değerlendirmesi noktasında düşünceler var ama henüz bunun kararı verilmiş değil. Günü geldiğinde Bakanlığımızla, İl Sağlık Müdürlüğümüzle, Sayın Valimiz ile istişaresi yapılacak, en doğru karar verilecek” dedi.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-int-gzt-462645-02bd4bb9f89ce457badee2af7ef9028b-001.jpeg

“HUMMALI BİR ÇALIŞMA VAR”
Şehir Hastanesi’nde çalışacak personelin devlet hastanelerindeki personeller olacağını belirten Özmen, “Hastanemiz açıldığında zaten mevcut hastanelerimizin personelleri yeni Şehir Hastanesi'nde görev yapmaya devam edecekler. Eğer bu personel yetmez, yeni personel ihtiyacı hasıl olursa bunu İl Sağlık Müdürlüğü’müz Bakanlık’la irtibata geçerek talebini yapacak. Bakanlığı’mız da normal alım çerçevesinde noter kurası ve KPSS puan sıralamasına göre ihtiyaçlarını alarak giderecektir. Hastane bitmeden önce yol işi bitecek. Şu an zaten Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Çevre Şehircilik Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız orada hummalı bir çalışmanın içerisinde. İnşallah hayırlısıyla tamamlarız” diye konuştu.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-int-gzt-462645-130b3c401e283b8b26e96373a41927d9-001.jpg

“DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Devlet hastanelerinin bir risk durumu oluşturmuyorsa binalarının ihtisas hastanesi olarak değerlendirilebileceğini dile getiren Aydın Tabip Odası Başkanı Aydın, “Hastane binalarının deprem riski olmadığı ve açık kalmasında bir sakınca olmadığı durumlarda, bir dal hastanesi olarak düşünülebilir. Örneğin, bir kalp-damar cerrahisi veya bir fizik tedavi merkezi gibi bir ihtisas hastanesi olabilir. Ayrıca, şehirden uzakta yaşayan veya gidemeyecek durumda olan vatandaşlar için bir kısmı semt hastanesi olarak açık kalabilir. Çünkü şehir hastaneleri genellikle çok uzaklara yapıldı ve bu da vatandaşlarda mağduriyet yarattı. En azından biri, şehir içinde bir hastane olarak düşünülebilir ancak bir dal hastanesi şeklinde olması tercih edilir. Örneğin, fizik tedavi, kalp merkezi veya kanser merkezi gibi. Bu seçeneklerin mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü gidemeyecek hastaların kolaylıkla ulaşabileceği bir sağlık hizmetine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

aydindaki-devlet-hastanelerine-ne-olacak-int-gzt-462645-f962589f4ce88dc90c76c84e6d487a39-001.jpg

“GÖRÜŞLERİMİZİ PAYLAŞTIK”
Konuyla ilgili Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ile daha önceden değerlendirme yaptıklarını belirten Türk Sağlık-Sen Başkanı Doğan, “Aydın Devlet Hastanesi'nin fiziki şartları hiç iyi değil. Koğuş sistemi olduğu için altışar, dörder kişilik odalarda hastalarımız tedavilerini görüyorlar. Fiziki şartların yeterli olmamasından dolayı Atatürk Devlet Hastanemiz de koğuşlar ikişer kişilik ama bina eski. Zaten şehir hastanesinin Aydın'da planlamasının yegane sebebi, iki tane hastanemizin fiziki yorgunluğundan ve fiziki şartları elverişli olmadığından dolayı şehir hastanesi planlaması yapıldı. Tabii ki şehir hastanemizin, şehrin dışında olduğu için Aydın merkezde de ayaklı tedavi kurumlarında tahlilleri, raporu yenileme gibi işlemleri vatandaşlarımızın yapabileceği bir sağlık kuruluşunun olmasında fayda var. Biz bunu İl Sağlık Müdürlüğü'nde Türk Sağlık Sendikası olarak zaten görüşlerimizi paylaştık. Sağlık Müdürlüğü’nün bu konuyla ilgili bir planlama, çalışmanın içinde olduğunu biliyorum ama tabii ki iki hastane şehir hastanesi yapıldıktan sonra taşınacak. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin de taşınıp taşınmayacağıyla ilgili net bir ilgi yok. Orayla da ilgili Bakanlığın çalışması olduğunu duydum ama nasıl bir çalışma olduğunu net olarak bilmiyorum. Küçük müdahalelerin, küçük rahatsızlıkların ilk müdahalesinin yapıldığı, özellikle yaşlı vatandaşlarımızın şehir hastanesine günlük rutin tahlilleri yapabilmesi, şeker hastalarımızın zaman zaman kontrolü yapılması gerekiyor. Bunların da ufak tefek tahlillerin yapılacağı şehir merkezinde vatandaşımızın kolaylıkla ulaşım sağlayacağı şu andaki hastanelerimizin konumunda bir şehir merkezinde bir sağlık kuruşu, bu tarzdaki bir sağlık kuruşu olmasında fayda var. Hem bu şehir hastanesinin yükünü bir nebze olsun hafifletir hem de vatandaş açısından hizmetin alınma kolaylığını sağlar diye düşünüyoruz. Biz de bu konudaki görüşlerimizi zaten müdürlükle paylaştık” şeklinde konuştu.

“ŞEHİR MERKEZİNDE SAĞLIK KURULUŞU OLMASINDA FAYDA VAR”
Aydın Devlet Hastanesi’nin fiziki şartlarının tedavi için yetersiz olduğuna değinen Doğan, şu ifadeleri kullandı: “Aydın Devlet Hastanesi'nin fiziki şartları gerçekten hizmet vermek konusunda artık çok yetersiz. 6 kişinin 24 saat aynı küçücük odada aynı havayı teneffüs etmesi, ayriyeten 6 tane refakatçi 12 kişi bir odada barınıyor. Bu sağlık açısından hiç uygun değil. Onun için Aydın Devlet ve Atatürk Devlet Hastanesi'nin Şehir Hastanesi’nin bir birleşmesi olacak ama şehir merkezinde mutlaka bir sağlık kuruluşunun olmasında fayda var. İki hastanenin fiziki şartlarının yetersiz olduğundan dolayı şehir hastanesi yapılıyor. Yapılan hastane günümüzün şartlarına uygun bir hastane, yüzölçümü olarak da büyük bir hastane. Koğuşlar ikişer kişilik olacak. Servislerde yatan hastalarımız tedavi olurken otelcilik hizmetlerinden iyi yararlanmış olacaklar. Bu yılın sonunda açılması planlanıyor sarkma olur mu olmaz mı net olarak bilemiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.