Aydın'ın Efeler ilçesinde kreş ve gündüz bakımevinde 2-3 yaş grubundaki çocukları psikolojik ve fiziksel şiddet uygulandığı iddiası üzerine düğmeye basıldı.
Cumhuriyet savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sınıf öğretmenleri A.Ç. ile çocuk bakıcısı B.G.'nin görevleri sırasında sorumlulukları altındaki çocuklara sistematik biçimde şiddet uyguladıkları, bu eylemlerin disiplin sınırlarını açıkça aştığı ifade edildi. İki öğretmenin 'çocuğa karşı eziyet' suçundan yargılanmaları talep edildi.
Buna ek olarak iddianamede, kreş sahibi B.İ.Y., kurum müdürü A.Y., müdür yardımcısı ve psikolog B.T.M. ile hareket koordinasyon ve jimnastik öğretmeni C.Y.'nin, yaşananlara tanık olmalarına veya velilerden gelen bildirimlerle durumdan haberdar edilmelerine rağmen yetkili mercilere ihbarda bulunmadıkları kaydedildi. Bu isimler hakkında ise 'suçu bildirmeme' suçundan dava açıldı.

ÇOCUKLARIN DAVRANIŞINDA DEĞİŞİKLİK FARK EDİLDİ
Mart 2024'te ailelerin çocuklarında gözlemledikleri davranış değişiklikleriyle gün yüzüne çıkan ve ailelerin pedagog eşliğinde çocuklarıyla yaptığı görüşmelerde, kreşte görevli personelin sert ve uygunsuz davranışlarda bulunduğunun anlatıldığı, bunun üzerine güvenlik kamerası kayıtlarının incelendiği, kamera görüntülerinde çocukların itilerek yere düşürüldüğü, sert müdahalelere maruz kaldığı anların yer aldığı görüldü.

KREŞ KAPATILMIŞTI
Bahse konu görüntülerin incelenmesi sonrası 8 çocuktan 6'sının ailesi savcılığa başvurarak şikayetçi oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce kreş hakkında idari ve cezai işlem uygulandı. Ailelerin çocuklarını kurumdan almasının ardından kreşin eğitim faaliyetlerine son verdi.
Dosyada yer alan müşteki ifadelerinde, bazı velilerin durumu kuruma bildirmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadığı, şiddet içeren davranışların farklı tarihlerde tekrarlandığı ve süreklilik arz ettiği öne sürüldü.

SUÇ İŞLENDİĞİ KANAATİNE VARILDI
Hazırlanan iddianamede çocukların itilmesi, yere düşürülmesi, saçlarının çekilmesi, bez değişimlerinin sınıf ortamında yapılması ve ceza duvarı benzeri uygulamalarla psikolojik baskı kurulması gibi çok sayıda eyleme yer verildi. Bu uygulamaların çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerine zarar verdiği vurgulanarak 'çocuğa karşı eziyet' suçunun işlendiği kanaatine varıldığı belirtildi.
Toplanan deliller doğrultusunda dava açılması için yeterli şüphenin oluştuğu bildirildi. İddianame Aydın 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.





