Aydın'daki kuyuların yüzde 70’i ruhsatsız
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, Aydın genelindeki kuyuların yüzde 70’inin ruhsatsız olduğunu söyledi.
(ABDURRAHMAN FIRAT) Çiftçilerin ruhsatsız kuyulardan çektiği suyun dönüm başına 26 lira olmasından dolayı üreticinin belini doğrultamadığını aktaran Başkan Öztürk, kuyuların ruhsatlandırılması için üreticiye bir ay süre tanınmasını ve ruhsatlı kuyudan tahsil edilen 10 liralık bedelin baz alınmasını yetkililerden istedi.
Yaz ayının gelmesiyle birlikte Koçarlı ve Aydın Ovasında üretim yapan çiftçiler, ürünlerinden verim elde edebilmek için sulama yapmaya başladı. Bazı üreticiler, tarlasını en yakındaki ruhsatsız artezyen kuyudan sulama yaparken bazıları ise ruhsatlı kuyudan sulama gerçekleştirdi. Ancak Sulama Birliklerinin ruhsatsız kuyular için dönüm başı belirlediği 26 liralık bedel üreticilerin tepkilerine neden oldu. Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu da 26 liralık bedelin 10 lira olarak belirlenmesi için Devlet Su İşlerine başvuruda bulunmaya hazırlandığı öğrenildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Öztürk, “Ruhsatsız kuyulardan sulama yapan üreticiler, dönümde 26 lira öderken ruhsatlı kuyudan sulama yapanlar ise 10 lira ödüyor. Zaten Aydın ve Koçarlı Ovasının genelindeki kuyuların yüzde 70’i ruhsatsız. Eskiden sulama kanalları olmadığı için çiftçiler kendi tarlalarının içinde kuyu kazıp sulama yaptı. Bugün ruhsatsız kuyulardan su çeken çiftçilerden dönüm başı 26 lira, ruhsatlıdan 10 lira alınıyor. Üreticimiz bu sıcak yaz gününde zor durumda bırakıldı. Zaten üreticiler destekleme primlerini vaktinde alamazken bir de sulamada yapılan bu uygulama doğru değil” diye konuştu.
Çiftçinin üretimini engelleyecek bu tür uygulamaların bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Çiftçilerin bu kuyuları ruhsatlandırması için bir ay zaman istiyoruz. Çünkü çoğu yerde elektrik dahi yok çiftçi traktörüyle suyu çekiyor. Çiftçi 26 lira ödemek yerine 10 lira ödemesine de fırsat tanınsın. Zaten girdi maliyetleri çiftçilerin belini bükerken bir de ruhsatsız kuyular da bu süreçte üreticiye yük olmasın. Devlet Su İşlerinin ve Sulama Birliklerinin bir an önce bu sorunu çözmesini bekliyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.