Aydın’daki okullar güçlendiriliyor; Toplam 33 okul daha yıkılacak! 

Aydın’daki okullar güçlendiriliyor; Toplam 33 okul daha yıkılacak! 
ABONE OL
Aydın’da Eylül ayında başlayacak eğitim-öğretim sezonu öncesinde yıkılan ve yıkım kararı alınan okulların durumu merak konusu olurken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer sürece açıklık getirdi. 

(MURAT TAN)-ÖZEL HABER-  TBMM’ye sunulan yazılı soru önergesine istinaden Aydın’da depreme dayanıklı okullar, devam eden güçlendirme çalışmaları ve yıkım kararı alınan okullara ilişkin bilgilendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Aydın’da 22 okulun güçlendirme çalışması tamamlandı. Ayrıca 2 okulun güçlendirmesi de devam ediyor. Toplamda 7 okulumuzun da projeleri hazırlandı ve halihazırda ihale aşamasındadır” ifadelerini kullandı. 

Aydın’da il genelindeki 33 okulla ilgili yıkım kararı alındığını da bildiren Bakan Özer, “Yıkım kararı verilen okulların tamamı için; her yıkılan okulun yerine günümüz deprem yönetmeliğine uygun, fiziki şartları daha elverişli, ihtiyaç durumuna göre aynı ya da ileriye yönelik derslik sayıları daha fazla yeni okul binaları yapılacaktır” dedi. 

“GÜÇLENDİRİLEMEYEN OKULLAR BOŞALTILARAK YIKILIYOR” 

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim yapılarının yapıldıkları tarihteki mevzuata uygun olarak inşa edildiğini belirten Bakan Özer, “Güncel performans değerlerini karşılayan eski binalar olabildiği gibi yıllar içinde doğa olaylarından, afetlerden ve kullanımdan kaynaklı yıpranan binalar da olabilmektedir. Ayrıca mevzuat güncellemeleri sonucunda, bazı eski yapılar, deprem etkisi altında, (yapıldığı dönemki performans değerlerini karşılıyor olmasına rağmen) güncel mevzuatın gerektirdiği performans değerlerini karşılayamayabilmektedir. Bakanlığımızca, 2000 yılı öncesinde (özellikle 1998 Deprem Yönetmeliği öncesinde) yapılmış ve kullanım ömrünü doldurmamış binaların tahkiklerinin yapılmasına öncelik verilmektedir. Yapılan tahkikler sonucu, güncel mevzuata göre, deprem etkisi altında göstermesi gereken performans değerini gösteremeyeceği teknik olarak tespit edilen binalardan; güçlendirilmesi teknik ve ekonomik açıdan uygun olanlar boşaltılarak güçlendirilmekte, güçlendirilmesi teknik ve ekonomik olarak mümkün olmayanlar ise boşaltılarak yıkılmakta ve yenisi yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

“33 OKULLA İLGİLİ YIKIM KARARI ALINDI” 

Yaşanan herhangi bir depremden sonra, binaların teknik ekiplerce incelenerek, hasar durumuna bağlı olarak onarıldığını ve güçlendirildiğini veya yıkılıp yeniden yapıldığı bilgisini de paylaşan Bakan Özer, “Aydın Valiliğince konuya ilişkin olarak; İl de hali hazırda 22 okulun güçlendirme çalışmasının bittiği, 2 okulun güçlendirmesinin devam ettiği, 7 okul için projelerin hazırlandığı ve ihale aşamasında olduğu, diğer okulların ise güçlendirme projesi revize çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Nazilli Beşeylül Ortaokulu A-Blok binasının güçlendirme revize çalışmaları devam ediyor. İl genelindeki 33 okulla ilgili yıkım kararı alınmış durumda. Yıkım kararı alınan okullar Bakanlığımız koordinesinde ve teknik ekipler tarafından hassasiyetle belirlenmiştir. Konuyla ilgili iş ve işlemler yapılan planlama çerçevesinde devam ediyor. Yıkım kararı verilen okulların tamamı için; her yıkılan okulun yerine günümüz deprem yönetmeliğine uygun, fiziki şartları daha elverişli, ihtiyaç durumuna göre aynı ya da ileriye yönelik derslik sayıları daha fazla yeni okul binaları yapılacak. Aydın’da yıkım kararı alınan tüm okul binaları için aynı uygulama söz konusu olacaktır” dedi. 

“ÖĞRENCİLER MEVCUT OKULLARIN YAKININA YERLEŞTİRİLİYOR”

Yıkım kararı verilen okullara ilişkin sürece yönelik de bilgilendirmede bulunan Bakan Özer, “Yıkım kararı verilen okullardaki öğrencilerin, can güvenliği açısından ivedilikle ilgili ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yapılan planlama ile eğitime kolay ulaşabilir olmaları ve fiziki şartların uygunluğu da göz önüne alınmaktadır. Yıkım kararı alınan okullardaki öğrenciler mevcut okullarının yakınındaki okullara yerleştirilmektedir. Planlama yapılırken ilgili okulların Okul Aile Birliklerinin de görüşleri alınmakta, aynı zamanda tespit edilen okulların yerinde incelemeleri Eğitim Müfettişleri Başkanlığı tarafından yapılarak rapora bağlanmasının ardından uygulamaya konulmaktadır. Bu şekilde 2021-2022 eğitim öğretim yılı sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı. 

Aydın’da 2021 yılı sonu itibariyle depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 9 okul yıkılırken, 2022 yılı itibariyle de ilçelerde depreme dayanıksız olduğu yönünde raporlandırılan okulların yıkım işlemlerine devam ediliyor. 

aydindaki-okullar-guclendiriliyor-toplam-33-okul-daha-yikilacak-299866-bbbacc93532cbe3be28352d569e100f1.jpgaydindaki-okullar-guclendiriliyor-toplam-33-okul-daha-yikilacak-299866-5efaa94b262cf2d48c85ca3388578a54.jpegaydindaki-okullar-guclendiriliyor-toplam-33-okul-daha-yikilacak-299866-d2d5cf3fa231fa4085cc922f8a4f25c4.jpegaydindaki-okullar-guclendiriliyor-toplam-33-okul-daha-yikilacak-299866-54f1c746b85912b0623e565e4e82c2b6.png

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.