Aydın'dan Budapeşte'ye bağlandı 

Aydın'dan Budapeşte'ye bağlandı 
ABONE OL
Aydın'da yaşayan çevreci aktivist Şennur Efe, Macaristan'da öğrenim gören bir öğrencinin tezine yardımcı oldu. 

ÖZEL HABER- TUĞBA AYDIN - Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan ve Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Yönetim Kurulu Üyelerinden Şennur Efe, Macaristan’ın Budapeşte şehrinde öğrenim gören bir öğrencinin tezine yardım etti. 

Budapeşte’de öğrenim gören 25 yaşındaki Ersan Küçükoğlu, Aydın’daki Jeotermal Elektrik Santrallerinin şehir halkı üzerindeki etkileri adlı tezi için Kızılcaköylü Şennur Efe’ye ulaştı. Aydın’ındaki Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) çevresel adalet perspektifinden kırsal ve kentsel sakinler üzerindeki rolü’ adlı tez için çevrim içi ortamda Aydın’dan Budapeşte’ye bağlanan Efe, Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesinde santral yakınında yaşayan mahalle sakinlerinin ve Aydın halkının yaşamları, jeotermal santraller ile nasıl ilişkilidir sorusuna yanıt verdi. 

Bir Kızılcaköy’lü olarak çevre koruma platformuna girmeden önce JES’lerden ve çevreye verilen zarardan bihaber olduklarını belirten Şennur Efe, aktivist olma sürecini anlattı.

"JES NEDİR BİLMİYORDUK"

Bir ev hanımı iken gönüllü bir aktivist olan Efe; “Ben daha önce JES’lerle ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Ta ki bizim köyün muhtarı arsasını bu şirketlerden birine satana kadar. Ankara’dan gönüllü çevreci bir grup bu projeden haberdar olup bizim köye gelerek tek tek kapıları çalıp JES’lere karşı bizi bilgilendirdiler. En başta anlayamadık tabi ama sonra diğer köylerin ve köy sakinlerinin bu kuyular yüzünden başına gelenleri görünce yaklaşan tehlikeye karşı hemen önlem almaya koyulduk. 2018 yılında mücadele başlattık ve bir çivi bile çakmalarına izin vermedik” diye konuştu.

"BENİM TOPRAĞIMDA BANA ZARAR VERİYOR" 

Enerjiye karşı olmadıklarını belirten Efe, Aydın gibi bereketli toprakları olan bir şehirde bu tür projelerin gerekli tedbirler alınmadan uygulanmasının toprağa ve insanlara telafi edilemeyecek zararlar verdiğini kaydetti. 
Efe; “Bizler enerjiye karşı değiliz ama bunun örnekleri, usulü var. Bu şirketler zararlı akışkan gazları bizim toprağımıza akıtıyorlar. Bunlar suyumuza, havamıza karışıyor. Dışarıdan gelen kişiler benim toprağımda bana zarar veriyor. Biz bunu kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz” dedi. 

"TARIMA ZARAR VERİYOR"

Küçükoğlu’nun sorularına yanıt veren Efe; “Toplumsal sürdürülebilirliğinin önemli bir unsuru olan gelir dağılımı adaleti Aydın’da JES projelerinden olumsuz etkileniyor. JES’lerin akışkan gazları su, toprak ve hava kirliliği yol açarak bulundukları bölgedeki tarımsal faaliyetleri olumsuz etkiliyor. Aydın’da incir, zeytin, pamuk ve diğer tarımsal ürünler hem miktar hem de kalitede ciddi sıkıntılar meydana geliyor. Dolayısıyla bölgede yaşayanların tarımsal faaliyetlerden gelir elde etmesi tehlikeye düşüyor” diye konuştu.

aydinda-budapesteye-baglandi-210758-2ac5db300fe7bd9d609339321d164e39.jpgaydinda-budapesteye-baglandi-210758-e145df834c141092d2e8c0a57b5c5879.jpgaydinda-budapesteye-baglandi-210758-f429fe3b9b3eb2a0c4cdc0f87eb64471.jpg

"KENDİ TOPRAĞINDA İŞSİZ KÖLE OLUYOR"

Gelir dağılımında enerji yatırımcıları lehine ve çiftçiler aleyhine bir dengesizlik oluştuğunu ifade eden Efe; “Sonuç olarak Aydın çiftçisi yoksullaşmakta, topraklarını kaybetmekte ve kendi topraklarının da işsiz kölesi haline gelmekte” diyerek sözlerine son verdi. 

Küçükoğlu, verdiği bilgilerden ve yardımseverliğinden dolayı Şennur Efe’ye teşekkür ederek görüşmeyi sonlandırdı.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum