Aydın'dan dünyaya açılıyor

Aydın'dan dünyaya açılıyor
Aydın'ın Söke ilçesinde işlenerek birçok ülkeye ihracatı yapılan enginarın deneme amaçlı farklı türleri üretiliyor. Geçen yıl ilk kez 'kalp' cinsi enginarın dikimi yapılmıştı. Kalp enginarın ilk hasadı bu yıl yapılmaya başlanırken, şimdi de 'çanak' cinsi enginar dikildi.

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde geçen yıl deneme amaçlı ilklere imza atılmıştı. Mahallede anlaşmalı olarak ilk kez ‘kalp’ cinsi enginar dikimi gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 dönümlük araziye dikimi yapılan 2 bin kök kalp enginarın hasadı bu yıl başladı. Enginarların tanesi toptan 10 liraya satılıyor. Perakende olarak ise enginarlar 15 TL’den tarladan tüketiciye satılıyor.

aw181231-01.jpg

BÜYÜK BÖLÜMÜ SÖKE'DEKİ TESİSTE İŞLENDİ
Geçen yıl üretilen enginarın büyük bölümü Aydın Söke’deki tesiste işlendi. Sonrasında dünyanın farklı ülkelerine ihracatı sağlandı. Bu yıl mahallede kalp enginara ilave olarak farklı bir girişime imza atıldı. Deneme amaçlı olarak 1 dönümlük araziye ‘çanak’ cinsi enginar da dikildi.

aw181231-02.jpg

AYDINLI ÜRETİCİ BAŞKANLARLA İLETİŞİME GEÇTİ
Enginarın topraklarını çok sevdiğine işaret eden Ömer Ayhancı, geçen yıl 3 dönümlük deneme enginar bahçesinden, 30-32 bin “kalp” enginar hasadı yapıldığını anlattı. “Geçen yıl Aydın’da Nihat Selçuk isimli bir enginar üreticisi, yıl bazında sürekli hasat alınması amacıyla Aydın, Denizli ve Antalya Ziraat Odası başkanlarıyla iletişime geçmişti" diyen Ayhancı, "Çiftçiye, örnek olması için geçen yıl 3 dönümlük bir araziye 2 bin kök enginar dikimini yapmıştık. Güzel bir sezon geçirdik. Bu yıl kalp enginara ilave olarak bir dönüm daha çanak enginar dikimi yaptık. Toplam 4 dönümlük sulak arazimizde 2 bin 500 kök enginarınız bulunuyor" ifadelerini kullandı.

aw181231-03.jpg

BAKIMININ ÇOK İYİ YAPILMASI GEREKİYOR
Ayhancı, geçen yıl deneme amaçlı dikilen kalp enginarların ilk hasadının bu yıl yapılmaya başlandığını aktararak, şunları kaydetti: "Enginar çok yıllık suyu seven bir ürün. Bir kere fidanı dikiyorsunuz, 5-7 yıl arasında ürün alıyorsunuz. Takibi bitkinin zamanında sulanması ve bakımının iyi yapılması da çok önemli. Geçen yıl dikimini yaptığımız fidanlardan bu yılın ilk hasadını da yapmaya başladık. Tanesi toptan 10 TL’den satılan kalp enginar, perakende olarak 15 TL’den tarladan tüketiciye ulaşıyor."

"ANAVATANI AYDIN VE İZMİR"
Enginarın sağlığa çok faydalı olduğundan söz eden Ayhancı, sözlerini şöyle tamamladı: "Kalp enginar türümüz kök başına 15-16, çanak olarak geçen türümüz de kök başına 8-10 baş enginar veriyor. Ülkemizde daha çok zeytinyağlı yemek türü olarak tüketilen, faydaları saymakla bitmeyen enginar; yüksek lif oranına sahip yapısı ve karaciğer dostu olmasıyla Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Anavatanı olarak genellikle Aydın ve İzmir bölgesinde üretimi sağlanıyor."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.