Aydın’ın göbeğinde Osmanlı’dan kalan okul

Aydın’ın göbeğinde Osmanlı’dan kalan okul
 Muhabir
Aydın’ın Efeler ilçesinde Osmanlı döneminde yaptırılan, günümüzdeki ilkokul düzeyi olarak bilinen Sıbyan Mektebi dikkat çekiyor. Fatma Hanım Sıbyan Mektebi, Osmanlı döneminde inşa edilip Aydın’da günümüzde ayakta kalan önemli yapılar arasında yer alıyor.

Aydın coğrafi konumu dolayısıyla tarihi pek çok değeri bünyesinde barındıran şehirlerden biri olarak göze çarpıyor. Tarım, hayvancılık ve turizm sektörüyle de Türkiye’de önemli konuma sahip Aydın, tarihi birçok yapıyı bünyesinde bulunduruyor.

aydinin-gobeginde-osmanlidan-kalan-okul-int-gzt-462659-1a00da62c5c7a2445214062601205c38.jpeg

Aydın’ın içinde barındırdığı tarihi yapılardan biriyse en eski mahallelerden biri olan Hasan Efendi-Ramazan Paşa’da bulunuyor. Osmanlı döneminde inşa edilen Fatma Hanım Sıbyan Mektebi, Aydın’ın sokaklarında gezerken rastlanabilecek tarihi yapılar arasında yer alıyor.

aydinin-gobeginde-osmanlidan-kalan-okul-int-gzt-462659-98dada999e19fa7ce9565aa70948ccb5.jpeg

BİBLO GİBİ EVİ ANDIRIYOR

Osmanlı döneminde genellikle camiye yakın bölgelere yaptırılan sıbyan mektepleri günümüzde ilkokullara tekabül ediyor. Aydın’ın merkezinde yer alan Fatma Hanım Sıbyan Mektebi, Batı Gazi Bulvarı üzerindeki Eski Yeni Camii’nin arkasında konumlanıyor. Mektebin dışına yaptırılan Afife Hanım Çeşmesi’nin kitabesine göre; 1753 ile 1754 yıllarında yapıldığı biliniyor. Büyüklüğü dolayısıyla biblo gibi evi andıran mektepte, Osmanlı döneminde pek çok ilköğretim çağındaki çocuk eğitim gördü.

Öte yandan, sebili yaptıran Fatma Hanım ise Aydın ve çevresinde özellikle 18. yüzyılda etkin olan Cihanoğulları ailesinin üyesi olarak tanınıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum