Aydın’ın hızlı sağlık ekibi: Motorize Ambulans

Aydın’ın hızlı sağlık ekibi: Motorize Ambulans
ABONE OL
Aydın’da faaliyet gösteren motorize ambulans ekibi, özellikle yoğun kent trafiğinde olaylara hızlı müdahalesiyle dikkat çekiyor. Şimdilik sadece Efeler’de oluşturulan motorize ekibin diğer ilçelerde de hizmet vermesi hedefleniyor. 

TÜRKER KOCAKAHYA'IN ÖZEL HABERİ- Şehir merkezindeki yoğun trafik, sağlık ekiplerinin vakalara ulaşımını oldukça etkiliyor. Bazen 1 saniyenin bile büyük öneme sahip olduğu durumlarda trafiğe takılan ambulanslar, süreyle yarışıyor. Ambulansların trafikte kaybettiği zamanı en kısa süreye indirmek isteyen Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, bu sorunu motorize ambulans ekibiyle çözdü. Efeler’de faaliyet gösteren iki tekerli sağlık kahramanları, özellikle trafiğin yoğun olduğu anlarda hızlı bir şekilde ihbar gelen adrese ulaşım sağlıyor. İlk müdahaleyi yapan sağlık ekipleri, vakanın durumuna göre diğer ambulans ekibine görevi devrediyor. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-a2912795f924c52aa7e5f1fd7cf1b0ee.jpg

2 AYDIR HİZMET VERİYOR 
Motorize ekiple ilgili bilgi veren ve uygulamanın çıkış amacına değinen Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm.Dr. Mustafa Ekici,  “Efeler’in park edilen araçlar yüzünden ambulansın geçmekte sıkıntı çektiği alanları, pazar yerleri, Yağcılariçi, Kunduracılar, Sarraflar gibi dar sokakları  ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda yaklaşık 2 aydır Motorize Ambulansla hizmet vererek, hayat kurtarılıyor” dedi. Daha önce toplu etkinlikler ve protokoller de görev alan motorize ambulansı aktif olarak şehir merkezinde kullanmaya başladıklarını kaydeden Ekici, diğer ilçelerde de uygulamaya geçilmesi için çalışma yapıldığını kaydetti. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-7289cce0a563cf0b289d0acf3908553e.jpg

“SAYIYI 3’E ÇIKARMAK İSTİYORUZ”
İlçelerle ilgili çalışmayı değerlendiren Ekici, “Bir sonraki aşamada planımız özellikle Didim, Kuşadası bölgelerinde yol akışlarında meydana gelen sıkıntı, yoğunluk, plaj bölgelerinde ki ulaşım zorluğu ve geçişlerin yavaş olması nedeniyle motorize ambulansları kullanmak. Bu iki ilçe konusunda Bakanlığa motor ambulans talebinde bulunduk. Didim ve Kuşadası için olumlu görüş aldık ancak henüz durum resmiyet kazanmadı. Hedefimiz motor ambulans sayısını toplamda 3’e çıkarmak” dedi. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-626e7fbd5d32fc3587b5dbd1c5c05ea7.jpg

ULAŞMA SÜRESİNDE BÜYÜK BAŞARI 
Motorize ekibin çalışma alanlarına değinen Ekici, “Motorize ekipler çoklu trafik kazalarında, toplu olaylarda, afetlerde, önceden olay yerine gidip triaj dediğimiz hastaların aciliyetine göre ayrımını ve ilk müdahalesini ambulans ekiplerinden daha hızlı yapabilmektedirler. Olay yerine daha erken ulaşması nedeniyle bu durum hasta için büyük avantaj sağlamaktadır” dedi. Aydın’da vakaya ulaşma süreleri hakkında bilgiler paylaşan Ekici, “ Aydın’da kentsel ve kırsal vakaya ulaşım sürelerimiz Türkiye standartlarının ve Avrupa standartlarının üzerinde. Kentsel bölgelerde 10 dakikanın, kırsalda ise 30 dakikanın altında ambulans ulaşımını yüzde 97 oranla sağlıyoruz. Bu rakamlar motorize ekiple daha da aşağı çekilebilir” ifadelerini kullandı. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-16a12083fa2617bc0c06c12c64a78bf6.jpg
GÜNDE EN AZ 6 VAKAYA MÜDEHALE EDİLİYOR 
Motorize ekip, hızlı hareket etmesinin yanı sıra ekipman olarak da eksiksiz bir hizmet sunuyor. Ekibin donanımı konusunda da bilgi veren Ekibi, “Motorize ambulans donanım olarak hastaya diğer ambulanslarımız gibi tüm müdahaleleri yapacak düzeyde. Motor kullanan arkadaşlarımız da gerekli eğitimleri almış deneyimli Paramedik ve ATT arkadaşlarımızdan oluşuyor. Şu an itibari ile merkezde günlük minimum 6 vakaya müdahale ediyoruz” dedi. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-2a199a8c60c17a9390ed7c2a9dc11f19.jpg

YAŞAMA YOL VERİLMESİNİ İSTEDİ 
Motorize ekip uygulamasının hedefini de paylaşan ve vatandaşlara seslenen Ekici, “Hedefimiz 112 ambulanslarımızı vatandaşlarımıza daha hızlı bir şekilde ulaştırıp etkin bir şekilde müdahalelerini sağlamak. Bu nedenle vatandaşlarımızdan ricamız ambulansların bir can taşıdığı veya bir canı kurtarmaya gittikleri bilincinde olmaları ve yaşama yol vermeleridir” ifadelerini kullandı. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-1c4b003aea8cd59314d0cbd98c8b2530.jpg

“MOTOR, TRAFİKTE AVANTAJ SAĞLIYOR
Motorize ekipte yer alan ve aynı zamanda motosikleti kullanan Anıl Savaş, çalışmalarla ilgili konuştu. Yaklaşık 2 aydır faaliyette olduklarını belirten Savaş, önceliklerinin trafiğin yoğun olduğu, ambulansın girmekte zorlandığı bölgelere ulaşmak olduğunu belirtti. Amaçlarına da değinen Savaş, “Asıl amacımız, ambulanstan daha önce gidip ilk vakaya müdahale edip, sonrasında ambulans geldiğinde o vakayı ambulansa hazır etmek. Bu yönde çalışıyoruz” dedi. Motorla ulaşımın trafikte avantaj olduğuna değinen Savaş, “Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olursa bizim için iyi olur. Biz yol açılmasa bile geçme fırsatı buluyoruz ama açılırsa daha hızlı gidebiliriz” diyerek trafikte ambulansa yol vermenin önemine vurgu yaptı. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-0a1819419b1e4243639f7881f1c719f2.jpg

DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ 
Motorize ekipten Serdar Akbayır ise uygulamanın diğer ambulans ekipleri için çok faydalı olduğunun altını çizerek, “Olay yerine ulaşım süresi, vakaya müdahale ve gelen ekibe müdahale edilmiş hastayı vermek her zaman iyi oluyor. İnşallah sayılarımız artacak. Müdürlerimizin sayesinde daha da aktif olmaya çalışacağız” dedi. Vatandaşların motorize ekibe yavaş yavaş alıştığını söyleyen ve herkesi duyarlı olmaya davet eden Akbayır, “Siren açtığımız için büyük bir ambulansın geldiğini zannediyorlar. Motor olunca çok görmüyorlar. Bu konuda daha duyarlı olurlarsa seviniriz” ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 

aydinin-hizli-saglik-ekibi-motorize-ambulans-ozel-haber-171699-7289cce0a563cf0b289d0acf3908553e.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.