Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Efeler’de ev hanımı olarak başladığı mantı işindeki mesleki yolculuğunu, koca bir mahalleye ve şehrin dört bir yanına yayılan bir lezzet durağına dönüştüren 65 yaşındaki Şennur Fidan, “Çocuklar büyüyünce kendime bir uğraş bulmak istedim ve mantı dükkanımı açtım” dedi.
Efeler’de 29 yıldır mantı dükkanını işleten Fidan, 1996’da Aydın il genelindeki ilk mantı dükkanı açan kişi olarak büyük bir girişimcilik örneği sergiledi. Kadın girişimci olarak mantıyla başlayan bu serüvenin zamanla büyüdüğünü ve çeşitlendirdiğini ifade eden Fidan, sabah erken saatlerinde açtığı dükkanında öğle saatlerine kadar tüm yemekleri yetiştirdiğini ve belli günlerde özel yemek hazırladığını aktardı.

“ESKİDEN HAMUR MAKİNASI YOKTU”
Efeler’de sabah saatlerinde dükkanını açtığını belirten Fidan, hazırlıklara önceden başladığını mantı hamurunu en az 2 saat öncesinden hazırladığını belirtti. Zaman geçirmek için kendisine dükkân açıp mantı işine başlayan Şennur Fidan, “Bizim işimiz aslında sabahın erken saatlerinden öğle saatlerine kadar süren bir mutfak mesaisi diyebilirim. İlk olarak mantı ve çeşitleriyle başlamıştım. Artık günlük 8-9 çeşit ev yemeği hazırlıyorum. Geleneksel lezzetler, tatlılar ve börekler bu mutfaktan çıkıyor. Öğle saatine kadar hazırladığım tüm yemeklerin yetişmesi gerekiyor çünkü mahalleli, çalışanlar, öğrenciler ve çevre esnaf öğle yemeği için buraya geliyor. Öğle saatine kadar tüm yemeklerin yetişmesi için çok fazla emek harcıyorum. İlk zamanlar sadece öğrencilere yemek yaparken şu anda herkese hitap ediyoruz. Aslında yıllar geçti o öğrenciler şimdi aileleriyle gelip yemeklerimi yiyorlar. Tatlıları da es geçmek olmaz. Ev yapımı kalburabastı, ev baklavası ve kurabiyeler de menüde yer alıyor. Zamanla mutfak ekipmanları artsa da eskiden hamur makinemiz bile yoktu. Her şeyi elle yoğurur açar, keserdim” dedi.

“HER GÜNE ÖZEL BİR TAT”
Ev yemeklerinin standart olduğunu ama bazı özel yemeklerin günü olduğunu belirten Fidan, “Yıllardır aynı lezzeti korumak, uygun fiyattan tutmak ve samimiyet sayesinde dükkanım sıcak bir mahalle dükkânı haline geldi. Pazartesi günleri içli köfte yapılıyor. Başka günler kadınbudu köfte, paşa böreği, yuvarlama ve fırın yemekleri çıkıyor. Bu yemeklerin hepsini her gün yetiştirmem mümkün olmadığı için haftalık program yaptım. Hangi günlerde hangi yemek çıktığı kapıda yazıyor, müşterilerim biliyor takip ediyor veya bilmeyenler arayıp sorabiliyor. Sevilen bir yemek olduğunda erken saatte arayıp ayırttırıyorlar. Öğle saatlerinde boş masa bulmak zor oluyor. Kurye hizmetimiz yok, özel siparişlerin teslimatlarını kendimiz yapıyoruz. Mantının kilosu 500 lira, börekler 300 lira civarında ve bir tabak mantıysa 200 liradan sunum yapıyoruz. Mantı dükkanım denize yakın bir ilçede olduğu için yaz aylarında nüfus azalıyor. Herkes yazlıklara gidiyor, şehir biraz boş kalıyor. Yazlıklarına gitmeden önce kiloyla sipariş veren müşterimin, siparişlerini de hazırlıyorum. Ama kışın öğrenciler geliyor, okullar açılıyor, siparişler artıyor” ifadelerini kullandı.





