Ayşenur’un anneannesi: “Çocuğum geleceğim dedi ama dönmedi” Ayşenur’un anneannesi: “Çocuğum geleceğim dedi ama dönmedi”

Genç kesimde kalp krizi oranı arttı. Ölümle sonuçlanan ani kalp krizlerinin Türkiye genelinde olduğu gibi son zamanlarda Aydın’daki gençlerde de yoğun görüldüğünü belirten ADÜ Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Eryılmaz, kalp krizi risklerine karşı gençleri uyardı. Kalpte oluşan pıhtılaşma sonucu kalp krizinde artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Eryılmaz, riski azaltmak için yapılması gerekenlerin öneminden bahsetti.  

Aydın’ın kalp sağlığı iyi değil!

STRESTEN UZAK DURUN!  

Son dönemde, özellikle küresel Covid-19 salgını süreciyle birlikte kalp krizlerinin artığını söyleyen Prof. Dr. Eryılmaz konuya ilişkin olarak Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, “Pıhtıyla karakterize hastalıklarda belirgin bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Bu hastalıklar arasında kalp krizi, beyin felci ve akciğer embolisi gibi ciddi durumlar yer alıyor. Önceden 40 yaşında birinin kalp krizi geçirmesi nadir ve şaşırtıcı bir durum olarak kabul edilirken, günümüzde bu yaş grubunda ve altında bu tür vakalar olağan hale gelmiş durumda. Ancak bu artışı doğrudan aşıyla ilişkilendirebilmek mümkün değil. Hareketsizlik, sağlıksız beslenme, stres gibi faktörler de bu hastalıkların artışlarındaki en önemli tetikleyicileri arasında yer alıyor” dedi.  

Aydın’ın kalp sağlığı iyi değil!

“KALP KUTSAL ORGANIMIZDIR” 

Yıllar önce yaşadığı bir anısından bahseden Prof. Dr. Eryılmaz, “14 sene önce Yatağan’dan sevk edilen bir hastam vardı. Santral işçisi kalbi durmuş, solum cihazına bağlı şekilde geldi. O sırada İzmir’e yola çıkmak üzereydim. Eşime durumu anlatıp koşarak hastaneye geri döndüm. Hastayı ameliyata alıp damarını aştım. 2-3 gün sonra mucizevi şekilde gözlerini aştı ve daha sonraki süreçte taburcu ettik. 3 hafta kontrol için çağırmıştım. Kapıdan bir kız çocuğu belirdi. Hastam küçük kızıyla geldi. İşte o zaman anladım bu mesleği neden seçtiğimi. Kendi çocuklarım dışında dünya çocuklarının kalplerine dokunabilmek beni duygulandırdı. Tek bir kalple birçok kalbe dokunabilmek.  Bu meslek çok kıymetli. Kalp bizim kutsal organımızdır. Bu nedenle kalp sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz” diye konuştu. 

Aydın’ın kalp sağlığı iyi değil!

“ÖLÜM HİSSİ VERİR”  

Kalp krizi belirtilerine değinen Prof. Dr. Eryılmaz, “Belirtiler arasında göğüste yanıcı baskı hissi, sırta, boyna ve kola yayılan ağrı, bulantı, kusma, terleme ve ölüm hissi yer alıyor. Bu tür belirtiler yaşayan bireylerin en hızlı şekilde acil servise başvurmaları gerekiyor. Ayrıca sağlık kuruluşundan uzak kaldığı durumda hastanın bebe aspirini çiğnemesi ve birkaç kez öksürmesi ritim bozukluğu için faydalı olabileceği etkilerken ancak en önemlisinin en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir” ifadelerini kullandı.  

Aydın’ın kalp sağlığı iyi değil!

KALP KRİZİNE KARŞI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Özellikle gençlerde bu tür vakaların artış göstermesi, geleceğe yönelik kaygılar ve stresin sağlık üzerindeki etkileriyle de ilişkilendiren Prof. Dr. Eryılmaz, “Kalp en önemli organlarımızdan birisidir. Bugün baktığınızda ani kalp ölümü varken ani mide ölümü yoktur. Bu yüzden kalbimize bakmadığımız takdirde kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bunun için yaşam standartlarımıza dikkat etmeliyiz. Sigara kullanmamalı, günlük egzersizlerini yaparak sebze ve meyve tüketimini artırmalı ve en önemlisi stresten uzak durulmalıdır” dedi.
 

Muhabir: MURAT TAN