Şehirlerdeki çalışma koşullarını daha cazip bulan Aydınlı genç nüfus, artık köylerde hayvancılıkla uğraşmak istemiyor. Kalan yaşlı nüfusun da hayatlarını kaybetmesiyle köyler tek tek boşalmaya başladı.

EN ÖNEMLİ NEDEN EVLİLİK

Çine ilçesinin kırsal Subaşı Mahallesi’nde yaşayan muhtar azası Ali Genç (49), köydeki genç kızların evlendikten sonra şehirlere yerleşmeye başladığını, bu nedenle evlenmek isteyen genç erkeklerin de doğal olarak şehirlere gitmek zorunda kaldığını söyledi.

MAHALLEDE 100 KİŞİ KALDI

Mahallede eskiden 50 hanede 500-600 kişinin yaşadığını, şu anda ise 100 kişinin kaldığını anlatan Genç, “Yeni nesil, hayvancılık yapmak istemiyor. Gençlere göre köy hayatı ve hayvancılık artık cazip bir seçenek değil. Bunun bir sonucu olarak, Subaşı Mahallesi'ndeki genç nüfus hızla azalıyor ve mahalle giderek yaşlanan bir nüfus yapısına bürünüyor. Bu durum, hem sosyo-ekonomik hem de kültürel açıdan önemli sorunları beraberinde getiriyor " ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTEDEN SONRA DÖNMÜYORLAR”

Genç, bu duruma neden olan etkenlerden birinin de, ilkokuldan itibaren eğitimlerini mahalle dışında tamamlayan çocukların, başka illerde gördükleri üniversite eğitimlerinin de ardından köylere dönmemesi olduğunu belirtti.

“ASLINDA KÖYDE GEÇİM DAHA RAHAT”

Genç, “İlkokuldan başlayarak lise ve üniversite eğitimine kadar geçen süreçte, gençler mahallenin dışında oluyorlar. Üniversite zamanlarında da çoğu gittiği yerlerde yeni bir yaşam kuruyorlar. Asgari ücretle şehirde zar zor geçinmeye çalışıyorlar. Aslında köyde her taraf mahsul, hayvanlar kendiliğinden oylayıp geliyor. Geçim daha rahat” dedi.

Kaynak: İHA