Aydın’ın turizmdeki sorunlarını meclise taşıdı

Aydın’ın turizmdeki sorunlarını meclise taşıdı
 Muhabir
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İller Bankası’ndan Aydın’daki Didim Belediyesi’ne sağlanan ödenekle yaz aylarında çöp toplanamadığına dikkat çekti.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Genel Kurulu’nda, turist rehberleri ve seyahat acenteleri ile ilgili düzenlemeleri kapsayan Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ve İller Bankası’ndan turistik ilçelerdeki belediyelere ayrılan ay hakkında konuştu. CHP’li Yıldız konuşmasında, İller Bankası’ndan Didim Belediyesi’ne nüfus oranına göre aktarılan ödeneği eleştirerek, “Ben Didim'de yaşayan bir arkadaşınızım, nüfusumuz 100 bin. İller Bankası neye göre veriyor bu parayı? Nüfus oranına göre. Peki, yazın biz kaç misafir ağırlıyoruz arkadaşlar? 600 bin ile 1 milyon arası. Şu an İller Bankasından yazın gönderdiğiniz parayla sadece çöp toplayamıyoruz çöp. Gelin, bu kanunu değiştirelim. Turizmi geliştirmek istiyoruz mu? Gelin, bu kanunu değiştirelim” dedi.

aydinin-turizmdeki-sorunlarini-meclise-tasidi-didimde-yaz-aylarinda-cop-toplanamiyor-462690-5d10da10b8a5201d00dff0e2a2bff564.jpg

“BU YASANIN PAYDAŞLARINI ÇAĞIRALIM”
CHP Aydın Milletvekili Yıldız, Turizm Haftası kapsamında TBMM’de yaptığı konuşmada, turizm sektöründeki sorunlarla ilgili açıklamalar yaptı. Turist rehberleri ve seyahat acenteleri ile ilgili düzenlemeleri kapsayan Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun yerel seçimlerden önce TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na geldiğini söyleyen Yıldız, “O dönemde Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri, Komisyon üyeleri olarak dedik ki Bakan Yardımcısına: "Buna çok acele etmeyin. Bu yasanın paydaşlarını çağıralım. Bu yasalar ne için çıkarılıyor? Rehberler Odası var mı burada?" Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri, Rehberler Odasını çağırdı ve bu yasaya karşı direndiler, hatta ve hatta Çanakkale Rehberler Odası Başkanı hüngür hüngür orada ağladı. "Eğer siz bu yasayı çıkarırsanız biz 15 bin kişi ekmeğimizden olacağız, ailelerimizle beraber 100 bin kişi bu yasada perişan olacak." diye hüngür hüngür Komisyonda ağladı ve Bakan Yardımcımız burada, Komisyon Başkanı burada ve defalarca dedik ki bu maddeyi en azında geri çekelim "Hayır, acilen bu yasayı çıkarmamız lazım." dedi. O dönemde AK Parti, CHP, diğer siyasi partiler yerel adayları belirleyecekler, devamlı görüşme hâlindeyiz ama ne hikmetse bu yasayı seçimden önce çıkarmaya çalıştılar. Peki, ne oldu? Genel Kurula getirdiniz mi? Hayır, bugün getiriyorsunuz, çok acelesi vardı” dedi.

aydinin-turizmdeki-sorunlarini-meclise-tasidi-didimde-yaz-aylarinda-cop-toplanamiyor-462690-0081bb6c29793b9bc6fba06bf9c8843b.jpg

“REHBERLERİN ÖNÜNÜ KESİYORSUNUZ”
Söz konusu kanunla, Türkiye'de turizmin yüzde 75'inin kaymağını yiyen birkaç tane acentenin kârının daha da artırılacağını savunan Yıldız, “Şimdi, buradaki sorun şu: Özellikle Sayın Bakanın acenteleri diyor ki: "Ben İstanbul'dan turisti Kapadokya'ya veya Efes'e veya şuraya götürdüğüm zaman ben buraya rehber kullanmayacağım." Peki, sen tur satarken bu turun içinde rehber var, altı saat yolculuk yapacak bu vatandaşımız, gelen misafirlerimiz, altı saat boyunca geçilen illerin tanıtımını kim yapacak? Rehber yapacak. E, rehberi indiriyorsun, sadece ve sadece, Sayın Bakan Yardımcım, sadece ve sadece o firmalar yani acenteciler o 1 koltuğu satmak için, o rehbere para vermemek için bu kanunu getirdiniz. Peki, size soruyorum değerli arkadaşlar: Siz değil miydiniz kanunu getirip koydunuz buraya, dediniz ki: "Biz Türkiye'yi tanıtacağız dünyaya." Bütün turizm paydaşları yüzde 2 ciro da vergi aldınız. Bu sene 370 milyon dolar reklam parası vermişsiniz, nereye verdiğinizi de bilmiyorum. Bir yandan bu yasayı getirip Türkiye'yi tanıtıyorsunuz, bir yandan Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtan rehberlerin önünü kesiyorsunuz. Diyorsunuz ki: "Hayır kardeşim, sen ören yerinde kalacaksın, eğer acente isterse, ihtiyaç duyarsa seni kullanacak." E, peki 15 bin kişi, ailesiyle beraber 100 bin kişi ne yiyecek? Bu yasayı 2012'de çıkaran yine siz değil misiniz? Sizsiniz. Ne oldu da şimdi bu yasayı değiştiriyorsunuz? Sadece bazı acentelerin yani Türkiye'de turizmin yüzde 75'inin kaymağını yiyen birkaç tane acentenin kârını daha da artırmak için bu kanunu getiriyorsunuz, başka hiçbir şey değil” diye konuştu.

“HUKUK YOKSA, O ÜLKE GÜVENLİ DEĞİLDİR”
Yasadaki ilgili maddenin geri çekilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldız, “Her şeyden önce bu yasanın bu maddesinin geri çekilmesi lazım; Sayın Bakan Yardımcım, Sayın Komisyon Başkanı. 2018'e kadar bu Parlamentoda görev yaptım; 2015 ile 2018 arasında. Komisyonda tartışıyorduk, paydaşlarını çağırıyorduk ve bu kanunları beraber çıkarıyorduk ama 2018'de tek adam sistemine geçtikten sonra bürokrasileri talimatlarla hazırlıyor, getiriyor, burada biz sadece el kaldırıyoruz değerli arkadaşlar. Bir tane maddesini bile değiştiremedik, bir tane yani 100 bin kişinin karşı çıktığı bir maddeyi bile değiştiremedik, geri çekemedik, sorun burada başlıyor. Şimdi, biz ne dedik? Turizm Haftası değil mi Sayın Başkanım? Güzel. Peki, Turizm Haftası'nda turizm sorularını bir dile getirip tartışmamız gerekiyor. Bugün İspanya 150 milyar dolar ciro yapıyor. Türkiye'de dış açığı kim ödüyor biliyor musunuz arkadaşlar? Turizmden gelen gelirlerle yüzde 90'ını ödüyorsunuz, dış açığın kapatılması turizmden gelen gelirle. Biz nerede kalmışız? 50 milyar dolarda kalmışız, 50 milyar dolar. Türkiye'deki yatırımlar, özel sektörde yapılan bütün yatırımlar dünyada ne İspanya'da var ne İtalya'da var ne de Yunanistan'da var ama bizdeki yönetim öyle bir yönetim ki 50 milyar doları aşamadık arkadaşlar. Sebebi -defalarca bunun tartışmasını yaptık- bir ülkede eğer adalet yoksa, hukuk yoksa, o ülke güvenli değildir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE'DE BİN LİRA OLAN İÇKİ AVRUPA’DA 500 LİRA”
“Ben Komisyon Başkanına soruyorum: Şu an sizi Suriye'ye gönderseler gidip tatil yapar mısınız?” sorusunu yönelten Yıldız, “Irak'a gönderseler gidip tatil yapar mısınız? Mümkün değil. Şimdi, öyle bir duruma geldik ki o dönemde turizm dernek başkanıydım, İngiltere'ye gittiğimizde bizi kapıda karşılıyorlardı, şu an milletvekili olarak gidiyoruz, yüzümüze bakan yok arkadaşlar, ülke bu duruma gelmiş. Şimdi, buna rağmen her türlü mücadelesini veren bütün acenteler, müşteri getiriyor ve Türkiye'de bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Rehberler de ülkeyi gerçekten iyi tanıtan bir sektördür, birbirine bağlıdır. Bugün otelciler, rehberler, acenteler, hepsi birbirine bağlıdır. Dünyanın en pahalı ülkesi hâline geldik arkadaşlar. Bugün Türkiye'de samimiyetimle söylüyorum Türk vatandaşı gidip de hiçbir yerde bir hafta tatil yapma şansı yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin içki fiyatlarına bakıyorsunuz -ya Avrupa'ya gidiyorsun, Türkiye'de üretilen içkinin fiyatı Türkiye fiyatının yarısıyla alıyorsun- yani Türkiye'de bin lira olan içki fiyatı Avrupa'ya gittin, aynı içkiyi alıyorsun 500 liraya. Bütün vergiler turizm, içki ve gıda sektöründen alınmaya çalışılıyor. Böyle giderse, bu kanun da çıkarsa inan ki beş yıl sonra göreceksiniz Türkiye ileri gideceğine geri gidecek” dedi.

“GELİN, BU KANUNU DEĞİŞTİRELİM”
Didim örneği üzerinden İller Bankası’ndan gelen ödeneğin yeniden düzenlemesi gerektiğine de işaret eden Yıldız, “Ben burada özellikle Komisyon Başkanından, Bakan Yardımcısından tekrar tekrar bu maddenin göz önüne alınarak geri çekilmesini istiyorum. AK Parti’nin milletvekillerine söylüyorum, gelin beraber tartışalım. Örnek diyelim, bugün sahil bölgelerinin bütün ilçelerini sayıyorum, AK Parti’lisi, MHP'lisi, CHP'lisi fark etmiyor belediyeler olarak. Ben Didim'de yaşayan bir arkadaşınızım, nüfusumuz 100 bin. İller Bankası neye göre veriyor bu parayı? Nüfus oranına göre. Peki, yazın biz kaç misafir ağırlıyoruz arkadaşlar? 600 bin ile 1 milyon arası. Şu an İller Bankasından yazın gönderdiğiniz parayla sadece çöp toplayamıyoruz çöp. Gelin, bu kanunu değiştirelim. Turizmi geliştirmek istiyoruz mu? Gelin, bu kanunu değiştirelim. Ne yapalım? Su abonesine göre ve elektrik abonesine göre İller Bankasından gelen bu paraları dağıtalım. Yollarını, altyapısını Çevre Şehircilik Bakanı, Ulaştırma Bakanı yapsın. Madem turizmi geliştireceğiz yani bugün örnek vereyim x bir turizm bölgesinde olan ilçenin -fark etmiyor, hangi siyasi parti olursa olsun- bütçesine baktığın zaman adamın zaten o parayla o işi götürme şansı olmuyor. Gelin, beraber yapalım, hep beraber yani siz turizmi geliştirmek istiyorsanız ilk önce burada başlamamız lazım” diye konuştu.

“HEP BERABER DOĞRU ŞEYLER YAPMAMIZ LAZIM”
Turizmin daha da geliştirilmesine dönük önerilerini sıralayan Yıldız, “Buna başlarsak o zaman turizmi geliştiririz, o zaman gelen müşteriyi mutlulukla gönderebiliriz çünkü üzülerek söylüyorum, son on yıldan beri Türkiye'de yapılan yanlışlıklardan dolayı Avrupa'daki seyahate gelecek vatandaşlar eksi olarak bakıyor bize ve onlar buraya geldikten sonra o rehberler Türkiye'yi anlatıyor, Türkiye'nin Orta Doğu ülkesi olmadığı, Türkiye'nin Avrupa'nın yönünde olduğunu, Türkiye'nin çağdaş bir ülke olduğunu o rehberler anlatıyor değerli arkadaşlar, Gidelim, turizmi geliştirmek istiyorsak gece saat on birde müzik kesilmesin, turizm bölgelerinde üçlere dörtlere kadar devam etsin; adam eğlenmeye gelmiş. Gidelim beraber, her şey dâhil sistemi kaldırıp yarım pansiyon yapalım ilk başta, adam gelip de kamp yapmasın yani bir haftalığına geliyor, otelden çıkmıyor, yirmi dört saat otelde; esnafa bir kuruş faydası olmuyor. Bunu yapmadıktan sonra turizm nasıl gelişecek? Millî geliri nasıl artıracağız? Turizmi nasıl artıracağız? Gelin, burada tartışalım, on beş gün, yirmi gün beraber tartışalım; sıkıntı yok. Ülkenin geleceği ise hep beraber doğru şeyler yapmamız lazım” dedi.

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
"Türkiye'de turizm nasıl gelişir?" sorusunun tartışılması gerektiğine işaret eden Yıldız, “Birisi talimat veriyor, saraya geliyor "Efendim, ben bu yasayı istiyorum." Ertesi gün bir bakıyorsun, bürokrasi de hazırlamış, milletvekilleri imza atmış. İmza atan milletvekili arkadaşlarımın çoğu bunu okumamış arkadaşlar, okusa zaten vicdan olarak bunu kabul etmezdi. Değerli arkadaşlar, gerçekten, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak... Turizmi geliştirmek istiyorsanız buyurun gelin, on beş gün boyunca Turizm Bakanı, Turizm Bakan Yardımcıları, komisyon başkanları, üyeleri oturalım tartışalım. "Türkiye'de turizm nasıl gelişir?" Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü desteği vermeye razıyız arkadaşlar. (CHP sıralarından alkışlar) Buyurun gelin, buradan sesleniyorum, 15 bin rehbere sesleniyorum: "Bu yasanın geçmemesi için Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum