Efeler’e bağlı Işıklı Mahallesi’nde yaşayan Nevzat Yamak, ata mirası bir geleneği yaşatıyor. Atalarının yaptığı usulde hazırladığı tatlı nohut maya ekmeklerini, toprak fırında odun ateşinde pişirdiğini ifade eden Yamak, Germencik Pazarı’nda bu ekmekleri sattığını söyledi. Vatandaşların bu ekmeğe ilgisinin yoğun olduğunu dile getiren Yamak, ekmeğin yapım aşamalarından bahsetti.
“ÖZEN İSTİYOR”
Tatlı nohut mayalı ekmeğin pazar tezgahına geliş aşamalarını anlatan Yamak, “Ekmeğimiz, geleneksel yöntemlerle hazırlanan tatlı maya ekmeği. Yani nenelerimizin, dedelerimizin zamanındaki gibi, toprak fırında odun ateşiyle pişiriyoruz. Yapılışı da oldukça özen istiyor. Mayasını bir gün önceden hazırlamamız gerekiyor. İçinde nohut, un, şeker gibi malzemeler bulunuyor. Bu katkılarla birlikte bir gün önceden fermente ediyoruz. Hamur olgunlaştıktan sonra tekrar unla karıştırıp çoğaltıyoruz ve ardından fırına sürerek pişiriyoruz. Daha sonra da pazarda isteyen müşterilerimize satışını yapıyoruz” dedi.
“TALEPLERE YETİŞEMEDİK”
Vatandaşların sipariş verdiğini ifade eden Yamak, “Ekmeklerimiz boyutuna ve gramajına göre değişiyor; fiyatlarımız 50 liradan başlayıp 150 liraya kadar çıkabiliyor. En çok neyle tercih ediliyor derseniz; müşterilerimiz özellikle kızartmalarla birlikte tüketiyor. Örneğin Kurban Bayramı’nda taleplere yetişemedik diyebilirim. Müşterilerimiz, ‘Kurban Bayramı tatlı mayasız olmaz’ diyerek yoğun ilgi gösterdi. Biz de elimizden geldiğince herkese yetişmeye çalıştık” diye konuştu.