Aydın’ın yöresel lezzetlerinden iftar menüsü önerileri
Aydın Valiliği’nin ‘Geleneksel Tarifleriyle Aydın Gastronomisi’ kitabından derlediğimiz tariflere göre hazırladığımız iftar menüsünde, arpacık çorbası, etli nohutlu karnabahar yemeği ve zerde var.
ARPACIK ÇORBASI
MALZEMELER
• 45 gr arpa şehriye
• 10 gr domates salçası
• 1 adet domates
• 45 ml zeytinyağı
• 1 litre su
• Tuz, nane
HAZIRLANIŞI
Tencere içine önce zeytinyağı, domates ve üzerine salça ilave ederek orta ateşte birkaç dakika karıştırılır. Zeytinyağının domatesle oluşturduğu kokuyu aldığınızda, su ilave edilir. Tekrar karıştırılarak, tencerenin ağzı yarım kapatılarak, 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan karışıma arpa şehriyeler ilave edilir. Tuz ve nane de eklenerek 15-20 dakika pişirilir. Bu süre içinde çorba ara, ara karıştırılır. Sıcak servis edilir.
ETLİ NOHUTLU KARNABAHAR YEMEĞİ
MALZEMELER:
• 200 gr kuşbaşı doğranmış et
• 1 adet orta boy karnabahar
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 1 adet orta boy soğan
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
• 1/2 kahve fincanı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Yayvan, derin bir tencere içine alınan zeytinyağı orta ateşte yakmadan kızdırılır. İnce doğranmış soğan ilave edilerek sotelenir. Salça eklenerek soğanlar çevrilir, kuşbaşı etlerde eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Et ve soğan yağda kavrulur, salçası ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Suyu ve tuzu da ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Önceden haşlanmış nohut ve çiçekler ilave edilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte karnabaharlar yumuşayıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Sıcak servis edilir.
ZERDE
MALZEMELER
• 70 gr pirinç
• 1,5 lt su
• 400 gr şeker
• 45 gr nişasta
• Bir tutam safran
• 70 ml gül suyu
• Süslemek için kuş üzümü, dolmalık fıstık, karanfil, nar
HAZIRLANIŞI
Safran gül suyu içerisinde akşamdan bekletilir. Ayıklanan pirinçler orta ateşte derin bir tencerede yumuşayıncaya değin haşlanır. Süzgüye alınarak süzülür. Bir başka derin tencere içine alınan pirinçlere, şeker ilave edilir. Safranlı gül suyu ve su eklenerek kaynatılır. Ilık suyla nişasta eritilerek pirinçlerin üzerine eklenir. Yeniden kaynatılır. Şeffaflaşınca kaselere konulur. Soğuk servis edilir. Kuş üzümü, dolmalık fıstık, karanfil ve narla süslenir. Türk mutfağının geleneksel tatlılardan olan Zerde, Osmanlıdan bugüne mutfaklarımızda kutlama tatlısı olarak tüketilmektedir. Aydın’da düğünlerde ikram edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.