(MURAT TAN) Ödeme tarihindeki belirsizlik nedeniyle Aydın’daki ziraat odalarına soruna çözüm bulunması için baskı yapmaya başlayan çiftçiler, yetkililerden seslerini duymasını istiyor. Geçtiğimiz sezona göre, akaryakıt, gübre, tohum ve ilaç gibi girdi maliyetlerindeki yüksek fiyat artışından ötürü kara kara düşünmeye başlayan Aydınlı çiftçiler, bu yıl pamuk sezonu başlamadan önce 2018 yılı pamuk primi desteklemelerinin hesaplarına yatırılmasını talep ediyor.

2019 yılı pamuk sezonuna ilişkin ön hazırlıklar ve üreticilerin beklentilerini açıklama yapan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Pamuk primi desteklemelerinin bir an önce yatırılmasıyla ilgili olarak üreticilerden kendilerine yoğun şekilde baskı geldiğini söyleyerek, yetkililerden çözüm talep etti.

“YAĞIŞLAR NEDENİYLE TARLAYA HENÜZ GİRİLEMEDİ”

Pamuk sezonu hazırlıklarının yavaş yavaş başladığı Aydın’da, Büyük Menderes Nehri’ne uzak yakınında bulunan arazilerde tavla ilgili bir sıkıntı olmadığını söyleyen Aydın Ziraat Odaları Kendirlioğlu, “Üreticilerimiz az da olsa tarlalarında sürüm ve ızgara işlemlerine başladı. Buna rağmen bu yılın yağışlı olması nedeniyle henüz yoğun olarak tarlalara girilemedi. Bu ay sonu itibariyle daha yoğun bir şekilde üreticilerimiz tarlalarında sürüm işlemlerine ağırlık vereceklerdir. Aydın’da Koçarlı’da Büyük Menderes Nehri’nin ve sağ ve sol şeridinde bulunan arazilerle Söke’de de bazı arazilerde sıkıntılar var. Bu bölgelerimizdeki arazi sürüm işlemleri 15 Mayıs’dan sonrasını bulabilir” dedi.

“ÜRETİCİLER MALİYET ARTIŞI NEDENİYLE KARAMSAR”

Pamukta en büyük sıkıntının girdi maliyetleri olduğunu söyleyen Kendirlioğlu, “Geçen sezon bir torba gübre 50-60 lira arasındaydı. Bu seneyse bir tobra gübre fiyatı 100-140 lira arasında seyrediyor. Yine akaryakıt geçen sene 3.5-4 lira arasındayken bugün 6.5 lira civarında. Tohum fiyatlarının da iki katına yakın artışı söz konusu. Ayrıca bazı zirai ilaçlarda da yüzde 300’e varan fiyat yükselmesi var. Üreticilerimizi bu durum karamsarlığa itiyor. Bu nedenle pamuk primi desteklemelerinin bir an önce yatırılması gerekiyor. İktidar milletvekillerimize de durumu ilettik. Çiftçiyi tarlaya inmeden yani pamuk sezonu başlamadan önce pamuk primlerinin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Primler yatmadan geçen her gün, çiftçinin bankalara olan borçlarında faiz artışı demektir. Pamuk üreticileri için primlerin 10-15 gün içinde yatırılması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

“PRİMLER BİR AN ÖNCE YATIRILMALIDIR”

Pamuk primi desteklemelerinin bir an önce yatırılmasıyla ilgili olarak üreticilerden kendilerine yoğun şekilde baskı geldiğini söyleyen Kendirlioğlu, “Bu baskıları da gerek milletvekillerine, gerek ilgili üst mercilere gerekse de bakanımıza da iletiyoruz. Prim desteklemelerinin yatırılması önemli bir konu. Çünkü Nisan’ın ilk haftası itibariyle çiftlerimiz yoğun bir şekilde tarlaya iner. Bu yoğunluk başlamadan önce çiftçilerimizin girdi kalemlerini alabilmeleri için pamuk primi desteklemelerinin bir an önce yatırılmasını talep ediyor ve bunu her platformda da söylüyoruz. Umarım kısa süre içerisinde primler çiftçilerimizin hesaplarına yatar” dedi.

aydinli-ciftcilerin-isyani-96955-0002fc9c4f8a01890242f86d73473cfb.jpg


Kaynak: MURAT TAN