Aydınlı heykeltıraş eserleri ile şehre değer katıyor

Aydınlı heykeltıraş eserleri ile şehre değer katıyor
ABONE OL
Türkiye’de bulunan 30 heykeltıraş atölyesinden biri, 10 yıldır Aydın’da hizmet veriyor.

MELEK FIRAT - Aydınlı heykeltıraş Mustafa Tunçay (47), Efeler’de açtığı atölyesi ile şehirlere görsel güzellik katıyor. Aydın ve İzmir’de birçok eseri bulunan Tunçay, en büyük hayalinin Aydın’a 100. yıl anıtı yapmak olduğunu söyledi.

Kendinizi tanıtır mısınız?
Marmara Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun oldum. Ünlü heykeltıraş Tankut Öktem’in öğrencisiyim. Aydın’da heykel atölyem var. 

Aydın’da başka atölyeler de var mı? Ya da size yardım eden birileri var mı?
Türkiye’de bulunan 30 atölyeden birisi de benim atölyemdir. Zaten birçok ilde de atölye yok. Genelde İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya gibi yerlerde atölyeler var. Tüm işleri tek başıma yapıyorum. Çamurundan, heykelin dökümüne ve finaline kadar her işi tek başıma yapıyorum. Tabi zor durumda kaldığımda yardım eden ablam ve kız kardeşim var. 

aydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-2db69b40e1398435093697230a682397.jpg

Heykeltıraşçılık nasıl bir iştir? Yeterli sayıda heykeltıraş var mı?
Heykel yapmak zor. Anıt, heykel yapmak çok zor bir iş ve o yüzden Türkiye’de yapan da çok bulunmamakta. İstenileni tam verebilmek önemli ve bu endişeler çoğu zaman heykeltıraşları işini yapmaktan alıkoyuyor. Ben, ‘İstanbul sen büyüksün’ deyip memleketime dönüp atölyemi burada açma kararı aldım. 10 yıldır buradayım. Pek çok esere imza attım. 

ADNAN MENDERES’İN HEYKELİNİ YAPTIM
Aydın’a ne tür heykeller yaptınız?

Aydın’a yaptığım en ünlü heykelim Malazgirt Meydanı’ndaki Sultan Alparslan heykelidir. Onun dışında Aydın otogarındaki heykeller, Kültür Sanat Sokağındaki büstler ve bunlara benzer pek çok yerde işlerim var. Çoğu insan Aydın’daki heykellerin İstanbul’da İzmir’de yapıldığını düşünebilir. Ama onları ‘Çakırbeylili Mustafa’ yapıyor. Adnan Menderes Müzesi için ise Adnan Menderes’in heykelini yaptım. Onun son isteğini orada vücut buldurduk. 

aydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-3f2be6875b5915514fad59937d3d2894.jpg

Yapmaktan keyif aldığınız figürler var mı?
Her şey benim için keyiflidir. Tabi hep vefat etmiş insanların ve geçmiş dönemde yaşamış insanların heykellerini yaptığımız için ya bir fotoğrafları oluyor ya da hiç olmuyor. Bu açıdan figür resmetmekte zorlanıyorum. Sonra figüre döküp, kendi yorumumu da katıp, gerçeğe ulaşmaya çalışıyorum. Keşke yaşayan insanları, bire bir karşımda modelleyebilsem, çok daha keyifli olur işimiz. Ama öyle bir şansım hiç olmadı henüz.

ÇOCUKLUK HAYALİM
Heykelleri yaparken ne hissediyorsunuz?

Çok keyif alıyorum. Benim çocukluk hayalimdi. Ben 6 yaşından beri çamurla oynuyorum. Küçük heykelcikler yapıyordum. Anneannem bana ‘Oku öğretmen ol’ derdi ama ben hep sanatçı olmayı tercih ettim. Çocukluğumdan beri isterdim ve oldum. Keşke herkes istediği mesleği severek yapabilse.

Heykel talepleri için tek başınıza yeterli oluyor musunuz?
Şuana kadar İzmir ve Aydın’a eserler gönderdim. Tek başım olduğum için çok fazla da yayılamıyorum. Kendimi duyurmuyorum çünkü iş gücüm çok az. Yapabileceğim işleri alıyorum. Çalışan sayımı arttırabilirim tabi ki ama şu ana kadar Aydın için yeterli oldum. Şu ana kadar tek başıma beni çok çok zorlayan bir şey olmadı. 3 metreye kadar olan heykellerde sorun yok ama 3 metrenin üstü zaman isteyen bir hal alıyor. Sultan Alparslan heykeli beni zorladı. Orada da çalışan sayımı artırdım ve sonuca ulaştık. 

aydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-36eed61b3738d4cf1b13580ddb715e5d.jpg

Kendini bu işte geliştirmek isteyen ve sizden yardım isteyen var mı?
Çok var. Ama ben tempodan dolayı şu ana kadar onlara yardımcı olamadım. Aslında kurs gibi bir alan kurulsa atölye içerisinde, çok keyifli olur. Aydınımıza da destek olmuş oluruz, sanat açısından. Bu da yapmayı düşündüklerimiz arasında ama bunun içinde yardım lazım.

Bu işten maddi beklentiniz nedir?
Gelir açısından çok büyük paralar kazanmıyorum. Öyle bir niyetim yok zaten. Ben öldükten sonra dünyada işlerim olsun. Yeğenlerim ve olursa çocuğum duysun. Benim için önemli olan odur.  Bu işten inanılmaz paralar kazanayım gibi hiç öyle bir hayalim olmadı.

Heykellerin malzemelerini nereden alıyorsunuz?
Heykellerin çamuru, çömlek çamurudur. İzmir Menemen’den getiriliyor. En güzel ve en yakın Menemen’de olduğu için oradan tercih ediyoruz. Karacasu çamuru koruma altında, oradan çıkışı yasak ve çamurun içindeki özellikler de bizim çalışmamıza uygun olmadığı için oradan alamıyoruz. Heykellerde genel olarak fiber glase tercih ediliyor. Çünkü maliyeti daha uygun. Aydın için yaptığımız bronz heykellerimizde var. Adnan Menderes Müzesi’ndeki Adnan Menderes heykeli bronzdur. Çine’de Kuva-i Milliye parkındaki büstlerimiz bronzdur. 

aydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-42ce969eae85399ec8eb9229773086c1.jpg

İş bulamamaktan korkmadınız mı?
Hayır, korkmadım. Çünkü kendime güveniyordum. Elime güveniyordum. Herhangi bir endişem olmadı. Sakatlanmadığım, yaralanmadığım sürece problemim yok ama çok tehlikeli bir iştir. Ciddi tehlikeleri vardır. İskeleden düşme tehlikesi var. Metan güçle parmağınızı kesip koparma tehlikesi var. Benim başımdan geçti. Parmağım kesildi ve kopmak üzereydi tekrar yerine dikildi. Gözlerime defalarca spinal çapağı saplandı. Bir sürü krater var gözümde.

İsteyen herkes heykeltıraş olabilir mi?
Her insan yapamaz. Bir yetenek istiyor bu bir gerçektir. 

Yeteneği olan birisinin bunu yapması zor mu? 
Hayır, çok kolay. Mesela ben, o yüzü şekillendirirken hiç yorulmuyorum. Beni yoran şey işin ameliye kısmıdır. 

AYDIN’A 100. YIL ESERİ BIRAKMAK İSTİYORUM
Bu meslek üzerine bir hayliniz var mı?

Evet, hayalim var. Hep büyük işler yapmak ve 30 metrenin üzerinde işler yapmaktır. Çok istediğim projeler var.  Aydın’da, İstanbul’da, İzmir’de bu üç il için tasarladığım projem var. Bir de Aydın için 100. yıl anıt hayalim var. Cumhuriyet’in 100. yılında güzel bir anıtı Aydın’a bırakmak isterim. Tam 100. yılda Aydın’da bir anıt açılsın ve çok güzel bir anıt olsun ve bunu ben yapmış olayım. Bunu çok isterim. 

Nasıl bir anıt olabilir?
Cumhuriyet’in bize kazanımları, nasıl bir kurtuluş mücadelesinden başlayıp nasıl bir serüven yaşadığımız, o dönemdeki kahramanlıkları içeren, önemli şahısların olduğu ve birazda çağdaş formlarında desteklediği büyük güzel bir anıt projelendirmeyi düşünüyorum. 

Hayalinizi gerçekleştirmek için ne tür desteğe ihtiyacınız var?
Destek olarak, alan açılmasını isterim. Valiliğimiz veya yerel yönetim tarafından alan açılması ve projenin yorumlanmasıdır. En iyi projeye doğru bir fikir alışverişi yapılmasıdır. Herkes karar versin, projeye bir şeyler katılsın isterim. İhtiyacım bunlar. Her yaptığım işten, herkesten fikir alırım. Sadece en yakınımdakilerden değil, buraya yemek getiren, servis yapan arkadaşa da soruyorum. Nasıl diye? O anında görüyor ve hemen yorumluyor. Benim için çok kıymetli bir yorumdur. Her gün gelip giden kişiler bazen heykeldeki eksiklikleri veya fazlalıkları göremiyor. Kapalı bir sanatçı değilim görüşlere ve eleştirilere her zaman açığım.

aydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-655340eb696dc189278e76d6622a60ff.jpg

aydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-44a6ed4554d3136c4d131b0c2ee9f547.jpgaydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-136cbe19af9a4436dcf03cf07cae7eed.jpgaydinli-heykel-tiras-eserleri-ile-sehre-deger-katiyor-204427-3259fb8cd9a272f5afa2e93a6f7a9fb8.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.