Aydınlı usta dükkanını müzeye çevirdi!

Aydınlı usta dükkanını müzeye çevirdi!
Aydın’da ikamet eden ve 53 yıldır tornacılık yapan Kemal Göçgeldi (68), hobi olarak ata mirası eşyaları biriktiriyor. Eski tüfeklerden gaz lambalarına, bakraçlardan hayvan çanlarına kadar eski eşyaları bulup tamir eden Göçgeldi, bunları dükkanında sergilemesiyle dikkat çekiyor. Geçmişin unutulmaması için gayret harcayan Göçgeldi'nin dükkanı adeta bir Yörük müzesini andırıyor.

ÇOCUKLUK MERAKINI TUTKUYA DÖNÜŞTÜRDÜ

Çocukluk merakını tutkuya dönüştüren Göçgeldi, ilginç bir uğraşa imza attı. Yıllardır gaz lambası, ibrik, tüfek, kılıç, hayvan çanları gibi yüzlerce ürünü toplayan Göçgeldi, bunları yaklaşık 15 metrekarelik torna dükkanında sergilemeye başladı. Bir Yörük müzesini andıran torna dükkanına gelenler geçmişe yolculuk yapıyor.

aw182203-04.jpg

"ATA MİRASI KAYBOLMASIN İSTİYORUM"

Ata mirasına elinden geldiğince sahip çıkmayı sürdüreceğini dile getiren Göçgeldi, “Burası açık Yörük müzesi benim için. Herkese açık. Çine’den Yolboyu köyündenim ben. Babam rahmetli 203 koyunla gider gelirdi. Atadan, babadan kalma Yörük'lük var bizde. Bu zamana kadar bulduğum her ata mirasını biriktirdim. 100 yıllık eşyalar da var. Yaşım o dönemlere müsait değil ama aldığım tüm ürünleri tamir edip kaldırıyorum. Çünkü bu ata mirasları kaybolmasın istiyorum" ifadelerini kullandı.

aw182203-07.jpg

"GEÇMİŞİMİZİ UNUTMAYALIM"

"Bunları ben veya bizim gibiler tamir etmezse, bu hurdaya gider. Geri dönüşümde de ezilir gider" diyen Göçgeldi, şunları kaydetti: "Bu yüzden hem bu ürünlerimiz kaybolmasın hem de bizden sonra gelecek olan gençlerimize bir örnek olsun. Geleneğimizi devam ettirelim, gençlere örnek olalım diye biriktiriyorum. Satma yok ben de tamir edip koyuyorum. Yörük kültürünü tanıtalım ve geçmişimizi unutmayalım."

aw182203-06.jpg

ASIRLIK EŞYALAR BULUNUYOR

Dükkanında 100 yıllık deve çanları, kahve öğütücüler, eski bakır yoğurt bakraçları olduğuna işaret eden Göçgeldi, "70-80 senelik. Buradaki her şey hep el emeği ürünler. Benim amacım geçmişimize sahip çıkmak. Eski olduğu için parçalanmış oluyor. Eksik parçaları oluyor. Onları temin ediyorum, tamir ediyorum ve saklıyorum. Bir de bunları tamir edeni bırak yapan ustalar da öldü. Ben de saygıdan dolayı tamir edip kaldırıyorum kenara” ifadelerine yer verdi.

aw182203-05.jpg

GEÇMİŞE YOLCULUK YAPIYORLAR

Dükkanına gelenlerin geçmişe yolculuk yaptığını vurgulayan Göçgeldi, şöyle dedi: “Köylerden çok müşterim geliyor. Müşterinin işini yaparken ben, o burayı geziyor. Eskiye gidiyor. Burada körüklü çizme görüyor ‘babam giyerdi’ diyor, dibek görüyor ‘annem bunda kahve dövüyordu’ diyor. Gelen müşterimize burada çay ikram ediyorum. Çayını içerken de 20-40 sene öncesine geri dönüyor. Yani çocukluğunda gördüklerini görüyor burada. Geçmişe dönüyor.”

aw182203-01.jpg

aw182203-02.jpg

aw182203-03.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.