Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili öncülüğünde, diğer çevre platformlarının da katılımıyla İklim Kanunu’nun mecliste sunulmasına karşı tepki için Atatürk Kent Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Düzenlenen basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de katıldı.

Söke OSB’deki fabrikaların çevre tahribatı TBMM’ye taşındı Söke OSB’deki fabrikaların çevre tahribatı TBMM’ye taşındı

20 Şubat 2025 tarihinde TBMM’de teklif olarak sunulan İklim Kanunu için konuşan Vergili, “Eğer İklim Kanunu Meclis'te onaylanırsa, çeşitli kısıtlamalar getirilecek, mal varlıklarına el konulacak, sokağa çıkma yasakları uygulanacak, seyahat özgürlükleri kısıtlanacak, gıdayla ilgili yasaklar getirilecek ve yapay gıdaların tüketimi teşvik edilecektir. Ayrıca, sosyal kredi sistemi gibi uygulamalarla bireysel özgürlükler daha da sınırlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2025 03 07 At 19.08.10

“ÖNCELİK SERMAYENİN DEĞİL, TOPLUMUN GELECEĞİ OLMALI”

Ticaret Kanunu değil, Doğa ve Toplum Kanunu olması gerektiğine dikkat çeken Vergili, “İklim krizi, yalnızca çevresel bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal adalet meselesidir. Bu nedenle, öncelik sermayenin değil, doğanın ve toplumun geleceği olmalıdır. İklim krizini önlemek için kesin sera gazı azaltım hedefleri belirlenmeli ve bu hedeflere ulaşılmak için adımlar atılmalıdır” diye konuştu.

Whatsapp Image 2025 03 07 At 19.08.09

“KÖMÜR KULLANIMINDAN VAZGEÇİLMELİ”

Kömürle enerji üretiminin , iklim krizinin başlıca sorumlularından biri olduğunu kaydeden Vergili, “En kısa zamanda kömür kullanımından vazgeçilmelidir. Fosil yakıtsız bir ekonomiye geçişin maliyeti, emekçi halkın sırtına yüklenmemelidir. Emekçilerin, insan onuruna yakışır bir yaşam hakkı güvence altına alınmalıdır. Çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi toplumun dezavantajlı kesimleri, iklim krizinin etkilerine karşı güçlendirilmelidir. Ülkede yaşayan hepimiz iklim krizinin yol açacağı eşitsizlikler, yoksulluk, sağlık sorunları ve şiddet gibi olumsuzluklara karşı korunmalıdır” dedi.

Whatsapp Image 2025 03 07 At 19.08.09 (1)

İklim krizi nedeniyle artacak sağlık sorunlarına karşı dirençli, yaygın, ücretsiz ve toplumcu bir sağlık sistemi kurulması gerektiğini vurgulayan Vergili, “ Ormanlar, meralar, tarım alanları, sulak alanlar ve denizler, madencilik, enerji, sanayi, endüstriyel tarım ve yapılaşma talanına karşı korunmalıdır. İklim afetlerine karşı dirençli kentsel ve kırsal yerleşimler oluşturulmalı, afet eylem planları ve gıda-su politikaları, iklim riskleri göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Gerçek bir iklim kanunu, halkın, bilim insanlarının ve sivil toplum kuruluşlarının katılımına açık olmalı, toplumsal uzlaşı ile şekillendirilmelidir. İklim suçlarına karşı etkili denetim ve yaptırım mekanizmaları kurulmalıdır. Kamu idaresi dışında, kamu yararına çalışan meslek ve sivil toplum örgütleri de bağımsız denetim süreçlerine dahil edilmelidir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ