Bacağı kopan leylek yürekleri dağladı

Bacağı kopan leylek yürekleri dağladı
ABONE OL
Söke’de leyleklerin yoğunlukta olduğu Yeşilköy’de bacağı kopuk leylek görenlerin yüreklerini dağladı. 

TUĞBA AYDIN - Aydın’ın Söke ilçesine bağlı leylek köy olarak nitelendirilen Yeşilköy’de Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne gelen ihbar doğaseverlerin yüreklerini dağladı. Her yıl dernek tarafından sayımlar ve halkalama çalışmaları nedeniyle leylek koruma çalışmaları yapılan köylerden biri olan Yeşilköy’de vatandaşlar köylerinde bulunan leyleklere karşı daha duyarlı hale geldiler. 
 
İhbarda bulunan vatandaş evinin yanında gözlem yaptığı yuvadaki yavrular büyüdükçe görüldüğü, birkaç gündür de 4 yavrudan 3’ünün uçma denemelerine başladığını ancak diğer yavrunun ayağa kalkamadığını, bir sorun olabileceğini söyledi. Dernek yetkilileri ihbarın ardından hemen Söke AYDEM Elektrik kurumunu arayarak bir BOM aracı istedi. 

AYDEM personeliyle birlikte yuvaya çıkan hayvan severler yuvada 4 leylek olduğunu ancak birinin yattığını gördü. Yerde yatan yavru kanatlarını açarak kalkmak istese de kalkamadığı fark edildi.

YUVANIN HER YERİNDE ATIK MADDELER GÖRÜLDÜ

Yapılan incelemede yavrunun bir ayağının kopuk olduğu görüldü. Leylek yuvasının her tarafında atık maddeler olduğunu gören ekipler durumu hemen anladı. Doğaya atılan yumuşak saman ipleri ve plastikler leylekler tarafından yuva yapmak için kullanılmış ve bu atıklar yüzünden yavrulardan birinin bacağına dolanan ip bacağının kopmasına neden olmuş. 

Leylekler tarafından yumuşak bulunup yuvaya taşınan siyah saman ipleri yavruların sağlığını olumsuz etkiliyor. 
Çevrede hayvancılık yapan vatandaşlar yüzünden doğaya gelişi güzel atılan bu ipler leylekler için ölüm tehlikesi saçıyor. Bacağına dolanan ip yavrularda sakatlığa neden olurken boynuna dolanan ip ise yavrunun ölümüne neden oluyor. Yuvadan alınan yavru leylek üyeler tarafından hemen derneğe götürüldü. Ardından Doğa Koruma ve Milli Park Aydın Şube Müdürü Özcan Mersin’le görüşüldü.

PROTEZ AYAK YAPILAYACAK

DKMP görevlilerine teslim edilen yavru leylek burada incelendikten sonra Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürülerek burada uygun görülürse tekrar uçabilmesini sağlayacak bir protez ayak yapılacak.  

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği vatandaşlardan plastik ve siyah saman iplerini doğaya atmanın nelere sebep olduğunu bir kez daha hatırlatarak dikkatli olmalarını ve doğayı korumaları gerektiğine dair ricada bulundu. 

bacagi-kopuk-leylek-yurekleri-dagladi-167543-6d599f4537eabfa94a18373ba36334f1.jpgbacagi-kopuk-leylek-yurekleri-dagladi-167543-9fdd4044adf5a931d518681c77774f5a.jpgbacagi-kopuk-leylek-yurekleri-dagladi-167543-062c4b32a0a628477b463a606fb48971.jpgbacagi-kopuk-leylek-yurekleri-dagladi-167543-591c9dd6be8495e6f0d72f38628f0cfe.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.