Bakan Pakdemirli Aydın’a müjdeler verdi 

Bakan Pakdemirli Aydın’a müjdeler verdi 
ABONE OL
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aydın’da son 18 yılda 18 milyar tarımsal destek ve yatırım yaptıklarını açıklayarak müjdeler verdi. 

ABDURRAHMAN FIRAT - Söke’de Şehit Faruk Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi toplantı salonunda düzenlenen "Sektör Buluşma Toplantısı"na katılan Pakdemirli, bütün dünyada gıda arzı problemlerinin olmasına rağmen Türkiye'nin bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirtti. 
2021 yılını sulama yatırımlar yılı olarak ilan ettiklerini belirten Bakan Pakdemirli, Sulama Birliklerinin tarifelerini değiştirmek istediklerini söyledi. Pakdemirli, “Damla sulama yapanların çok çok ucuz ama vahşi sulama yapanlardan daha yüksek mertebede mutlaka değerlendirmemiz lazım. Yani suyu az kullananı ödüllendirdiğimiz çok kullananı da kusura bakma çok ödeyeceksin dediğimiz bir sistemle Türkiye’de kapalı sistem bir sulamaları biraz daha teşvik etmek zorunda bir inisiyatifimiz olacak.” dedi. 
Aydın'a eli boş gelmediğini ve müjdeleri sıralayan Bakan Pakdemirli, bitkisel üretim kapsamında 7 yeni proje başlatacaklarını açıkladı. 
Projeleri sıralayan Bakan Pakdemirli şöyle konuştu: “İyi tarım, organik tarım, yem bitkileri ve mera ıslahı kapsamında 7 yeni proje başlatacağız. Cuma günü Aydın’a da 37.4 milyon lira yem bitkileri desteğini ödüyor olacağız. Kıvırcık ve Karya koyunu soy kütüğü kapsamına alındı. Hayvan başına da 100 lira destek vereceğiz. Bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere de 500 lira destek vereceğiz. IPARD 9’uncu başvuru çağrı döneminde toplam hibe miktarı 15 milyon lira olan 16 proje destek kapsamına alındı.  Bir milyar 125 milyon bütçeli IPARD 10’uncu başvuru çağrısı devam ediyor. Aydın’ın bütün projelerini onaylamaya ben söz veriyorum. Hayvancılık yatırımlarında son başvuru tarihi 16 Mart, işleme ve pazarlama yatırımlarında son başvuru tarihi 23 Mart. Ertelemeyle ilgili talep geliyor. Bir an evvel evraklarınızı tamamlayın gelin bize başvurun. Biran evvel yatırımlarınıza başlayın. Ormancılık faaliyetleri kapsamında da 14 milyon lira yatırım yapıyor olacağız. 12 dekar arazide 3 milyon fidanı toprakla buluşturuyor olacağız. 1. 6 milyon fidanı Aydın’da üretiyor olacağız. Didim ilçesinde Beykoru Mesire alanını kuracağız. Orman köylerimize 4 buçuk milyon ORKÖY kredi ve hibe desteği verilecek. 500 dekar alanda 8 bin kestane ile gelir getirecek ağaçlandırma yapacağız. Bu gelir getirecek ağaçlandırma kapsamında yapmış olduğumuz çalışmayı burada da hem orman bölge müdürüm hem ilçedeki siyasetçilerimiz belediye başkanlarımız, odalarımız alan buldukları takdir de bu alanları artırırız. Gelir getirici ağaçlandırmadan kasıt şu.  Ağaçladırmayı biz yapıyoruz. Yaptığımız ağaçlandırmaya daha sonra 3 sene biz bakıyoruz. 49 yıllığına bedavaya köylüye, o mahalleye tahsis ediyoruz.  51 mahalle ve köy çalışmasını yapıp tamamlamış olacağız. 500 köyde 250 dekar alanda tıbbi aromatik ormanı oluşturacağız. Yine Dilek Yarım Adası ve Menderes Deltası Milli Parkında dalış eğitimi ve su sporları ile doğa eğitim merkezini kuruyor olacağız. Doğaya bin 150 kınalı keklik salımı yapacağız”

10 TESİSE 516 MİLYON LİRA YATIRIM HEDEFLENİYOR
Sulama ile ilgili müjdeleri de açıklayan Bakan Pakdemirli, “Toplam 10 tesis 516 milyon lira yatırım yapmayı hedefliyoruz. Çine sulaması 2. Kısım bu yıl inşaat ihalesini yapıyoruz maliyeti 224 milyon lira. Çine ovasında 67 bin dekar arazinin sulanması sağlanacak. Nazilli ve çevresi yerleşim yerleri içme suyu tesisleri bu yıl yine inşaat ihalesi yapıyoruz. Maliyeti 150 milyon lira yıllık 10.8  milyon metre küplük bir içme suyu temini sağlayacak. Karacasu Güzelköy, Çamköy, yerüstü sulaması bu yıl inşaat ihalesi yapıyoruz. Maliyeti 6 milyon lira. Bin 660 dekar arazinin sulanması gerçekleşecek. Karacasu Çamarası suni beslenme projesi bu yıl yine inşaat ihalesi yapıyoruz. Maliyeti  1 buçuk milyon lira. Koçarlı ilçe merkezi ve Kocababa deresi ıslahı sözleşmesi 2 Şubat tarihinde imzaladık. Maliyeti 5 buçuk milyon lira. Çine sulaması direnaj kanalları buranın yüzde 93'ü bitti. Fiziki gerçekleşme sağlandı. Maliyeti kabaca 60 milyon lira. Çine sulamasının bu yıl inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz. Karpuzlu Tekeler hayvan içme suyu göletleri yüzde 10 fiziki gerçekleşti.  İnşaatın başındayız. Maliyeti 11 milyon lira. Koçarlı Mersin Beleni ve Baharcık göletleri maliyetleri yine 12 buçuk milyon lira. Hayvan içme suyu maksatlı bu yıl inşaatı tamamlamayı hedefliyoruz. Yenipazar Katrancı  göleti sulaması maliyeti 34 milyon lira. Temelden yüksekliği  33 metre yaklaşık 850, 900 bin metre küp hacmiyle 1450 dekar alan sulayacak. Bu yıl inşaatını inşallah tamamlıyor olacağız. Aydın Söke çayı ıslahı birinci kısım taşkın koruma projesi maliyeti 12 buçuk milyon lira. Bu yıl yine inşaatı tamamlamayı hedefliyoruz.  Tüm bu müjdelerimiz üreticimize, yetiştiricimize ve Aydınımıza hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
Parkdemirli, “Yine orman alanında son 3 yılda 18 yılda 580 bin dekar alanda 90 milyon fidan diktik. 34 milyon lirada son 3 yılda yatırım yaptık ve 20 milyon fidanı da toprakla buluşturduk. 6 mesire ve 4 bal ormanı tesis ettik. 7 milyon lira ORKÖY desteği sağladık. 51 yerleşim biriminde 105 bin adet gelir getirici fidanı diktik.” ifadelerini kullandı. 

AYDIN’IN NÜFUSUNUN YÜZDE 55’İ TARIM İLE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR
Programda konuşma yapan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, kentin yüzde 40’nın orman, yüzde 44’ü tarım arazisi olduğunu söyledi. Toprak yapısı dikkate alındığında Aydın’da her türlü ürünü yetiştirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Vali Aksoy, kentin nüfusunun yüzde 55’inin geçimini tarım sektöründen sağladığını ifade etti. Tarımın ağırlığının sanayi sektöründe de kendini ağırlıklı olarak hissettirdiğini belirten Vali Aksoy, “Aydın sanayisinin büyük bir çoğunluğu doğrudan ya da dolaylı olarak tarıma dayalıdır. İlimizde en çok yetiştirilen ürünler incir, zeytin, pamuk, kestane, çilek, enginar, yer fıstığı, mısır, turunçgiller ve her türlü sebze ve meyvelerdir. İlimiz incir üretiminde dünyada ve Türkiye’de birinci, kestane ve zeytin üretiminde Türkiye’de birinci, pamuk, çilek ve enginar üretiminde Türkiye’de ikinci, zeytin ağacı bakımından da ilk sırada yer almaktadır.” dedi.

AYDIN SON YILLARDA HAYVANCILIK ALANINDA ATILIM İÇERİSİNDE
Türkiye’nin organik tarım üretiminin yüzde 14’ü, iyi tarım uygulamalarının yüzde 2’si Aydın’da gerçekleştirildiğinin altını çizen Vali Aksoy, “Aydın’ın son yıllarda hayvancılık alanında da atılım içerisine girdi. Pamuklu dokuma, salamura zeytin, konserve, işlenmiş incir, tarım makinaları, zeytinyağı makineleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, beyaz eşya, mermer ve şişelerde sular ihraç edilmektedir.” diye konuştu.
Aydın’da 7 organize sanayi bölgesinin bulunduğunu dile getiren Aksoy, OSB’lerin kısa sürede dolma aşamasına geldiğini aktardı. 12.10.2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan Kadıköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile OSB sayısının 8’e ulaştığını belirten Vali Aksoy, jeotermal enerji bakımından ülkenin potansiyelinin yüzde 80’inin Aydın’da bulunduğunu söyledi. 
TÜİK verilerine göre 2019 yılında 736.3 milyon dolar ihracatın 2020 yılında 768.7 milyon dolara yükseldiğini belirten Vali Aksoy, 2023 hedefi doğrultusunda ekonomik, sosyal, kültürel, turizm ve diğer alanlarda yapılan yatırımlarla büyüme yolunda emin adımlarla kentin yürümekte olduğunu kaydetti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.