Resmi Gazete’de 17 Mart günü yayımlanan kararla Efeler’deki Aydın Devlet Hastanesi ile Diş Hekimliği Fakültesi’nin bulunduğu arazi, eski Çine Devlet Hastanesi binası ve Verem Savaş Dispanseri, özelleştirme kapsam ve programına alındı. Söz konusu gelişme Aydın kamuoyunda da büyük dikkat uyandırırken, CHP Aydın Milletvekili Karakoz yazılı soru önergesiyle de TBMM’ye taşıdı. Karakoz’un önergesini cevaplandıran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürece dair yasal prosedürlerin altını çizerek özelleştirme kararlarının hangi kriterlere göre alındığını netleştirdi.

Bakan Şimşek Aydın’daki hastanelerin özelleştirme sürecini netleştirdi

“DEĞER TESPİT TUTARININ ALTINDA ÖZELLEŞTİRİLMEYECEK”

Taşınmazların akıbetine dair merak edilen sorulara yanıt veren Bakan Şimşek, varlıkların özelleştirme kapsamına alınmasının rastgele bir süreç olmadığını, tamamen kalkınma planları, orta vadeli programlar ve stratejik planlar ve etkin piyasa oluşturma hedefi doğrultusunda ‘Cumhurbaşkanı Kararı’ ile belirlendiğini ifade etti. Kamuoyunda en çok tartışılan konulardan olan arazilerin satış bedeli ve değerleme işlemlerine de açıklık getiren Şimşek, 4046 sayılı Kanun’un 18. maddesine işaret etti. Özelleştirilecek alanlar için titiz bir değer tespit sürecinin yürütüldüğünü belirten Şimşek, “Bu çerçevede belirlenen değer tespit tutarının altında özelleştirme uygulaması yapılmamaktadır. Diğer taraftan, özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelirler Özelleştirme Fonu'nda toplanmaktadır” dedi. Söz konusu açıklamayla, Aydın’daki kıymetli arazilerin "ucuz maliyetle elden çıkarılacağı" yönündeki endişelere de yasal çerçeve üzerinden yanıt verilmiş oldu.

Bakan Şimşek Aydın’daki hastanelerin özelleştirme sürecini netleştirdi

Tren yolculuğu yapanlar dikkat! TCDD unutulan eşyaları satışa çıkarıyor
Tren yolculuğu yapanlar dikkat! TCDD unutulan eşyaları satışa çıkarıyor
İçeriği Görüntüle

“KALAN TUTAR HAZİNE HESABINA AKTARILACAK”

Karakoz’un soru önergesinde yer alan satıştan elde edilecek gelirin, “Aydın Şehir Hastanesi’nin kira ve hizmet ödemeleri yani müteahhitlere yapılacak ödemelere kaynak mı yaratılacaktır?” sorusu çerçevesindeki belirsizliğe de değinen Bakan Şimşek, harcamalar düşüldükten sonra elde kalan net tutarın genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere doğrudan Hazine hesaplarına aktarıldığını bildirdi. Bakan Şimşek, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Özelleştirme Fonu kaynaklarının hangi alanlarda kullanılacağı hususu ise, 4046 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde belirlenmiştir. Buna göre, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışan personele yapılan iş kaybı tazminatı vb. ödemeler ile kapsamdaki kuruluşların özelleştirmeye hazırlanması amacıyla idari, mali ve hukuki yönden yapılan düzenlemelerin gerektirdiği giderlerin karşılanmasına öncelik verilerek, bu harcamalar düşüldükten sonra kalan tutar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine hesabına aktarılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ