Bakan Uraloğlu’ndan Aydın’a restorasyon müjdesi

Bakan Uraloğlu’ndan Aydın’a restorasyon müjdesi
 Muhabir
Aydın İncirliova’ya bağlı Dereağzı Mahallesi’nde bulunan 400 yıllık tarihi köprünün restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM’ye cevaplanması istemiyle sunulan soru önergesiyle ilgili olarak Aydın’da hayata geçirilen bakanlık yatırımlarına ilişkin yaptığı açıklamada halihazırda devam eden projelerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Bakan Uraloğlu bu kapsamda, İncirliova’da 2020 yılı Temmuz ayında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlatılan İkizdere (Çatma) Köprüsü’nün son durumuyla ilgili de bilgi verdi.

whatsapp-image-2024-04-08-at-12-52-30.jpeg

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”
CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan 2022 yılında açıklanan ‘2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’ kapsamında Aydın ile ilgili TBMM’ye cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. Bakan Uraloğlu önergeye verdiği cevabında, 6 asır önce Osmanlı Devleti’nden miras kalan ve yaklaşık 36 yıl restorasyon çalışmalarının yapılmasını bekleyen İkizdere (Çatma) Köprüsü ile ilgili açıklama yaptı. İldeki devam eden çalışmaları sıralayan Bakan Uraoğlu, “İncirliova ilçesinde yer alan Tarihi İkizdere (Çatma) Köprüsü restorasyon çalışmaları da tamamlanmıştır” dedi.

whatsapp-image-2024-04-08-at-12-52-28-1.jpeg

AYDIN’DA 6 YOL YAPIM ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR
Bakan Uraloğlu Aydın’da devam eden diğer çalışmalarla ilgili olaraksa şu ifadelere yer verdi; “Bununla beraber Selçuk-Ortaklar-Aydın Yolu, Aydın Şehir Hastanesi Yolu, Didim Ayrım - Milas Yolu, (Nazilli-Horsunlu) Ayrım - Karacasu-Tavas Yolu, (Aydın-Çine) Ayrım Koçarlı - Söke Yolu, (Söke-Milas) Ayrım-Labranda-Karpuzlu Yolu yapım çalışmaları iş programına uygun olarak devam etmektedir”

whatsapp-image-2024-04-08-at-12-52-28.jpeg

TARİHİ İKİZDERE (ÇATMA KÖPRÜSÜ)
Öte yandan yenilenen haliyle yeniden İncirliovalılara nostalji yaşatmaya hazırlanan İkizdere Köprüsü, ana kemerin her iki tarafında birer çift balkonu olan yapı olmasıyla dikkati çekiyor. İkizdere Çayı üzerinde 4 kemerden oluşan nadir bir eser olmasıyla da büyük önem taşıyan köprünün, o dönem yer yer devşirme malzeme, tuğla, kesme-moloz taş ve kireç harçla yapıldığı biliniyor. 16. Yüzyıl sonu – 17. Yüzyıl başına tarihlenen köprü, Aydın'ın Yunan işgali sırasında da hayati önem taşırken, 1985 yılına kadar bölgeye hizmet vermesiyle de biliniyor. İncirliova-Tire yolunda güzergah değişikliğine gidilmesinin ardından eski önemini yitirerek kaderine terk edilen köprü, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 39 yıl sonra yeniden faaliyete geçecek.

whatsapp-image-2024-04-08-at-12-52-29-1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.