Bakırcılık geleneği ölüyor

Bakırcılık geleneği ölüyor
ABONE OL
Geçmişten günümüze köklü bir yeri olan bakırcılık geleneği, son zamanlarda vatandaşlar tarafından rağbet görmezken geçimini bakır ürünlerini satarak sağlayan esnaf durumdan şikayetçi olduğunu dile getirdi. 

(KADİR CEYHAN ) Bakırcılık, bakırın çeşitli tekniklerle işlenerek mutfak ve süs eşyalarına dönüştürüldüğü geleneksel mesleklerden biri ancak günümüzde hem ekonominin durumu hem de fabrikasyon mutfak gereçlerinin üretiminin yaygınlaşması ile geçmişteki üretim ve kullanım yoğunluğunu yitirerek kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi. Anadolu’nun zengin mutfak kültürü geçmişten günümüze kadar çok çeşitli bakır eşyanın üretiminde etkili olmuştu fakat günümüzde ne yazık ki bu ürünler artık istenilen rağbeti görmüyor. 

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Yağcılariçi Çarşısı’nda bakırcı esnafı olan Ahmet Çetin, en çok satılan ürünlerin lokma kazanları ve sahanlar olduğunu belirterek “Bakır, kalın malzemeden yapıldıktan sonra ömür boyu kullanılabilecek bir ürün. Değeri bilinirse de çoluk çocuğa kalacak kadar dayanıklı ve kullanışlı bir malzeme. Tabii bakımının iyi yapılması ve dikkatli kullanılması çok önemli. Eğer ürünün içindeki rengi değişip kırmızılaşmaya doğru giderse tekrar kalaylanması gerekiyor” dedi. 

Son zamanlarda satışların iyice düşmesinden şikayetçi olan Çetin, bu durumu alım gücünün azalmasına ve ekonomide yaşanan tutarsızlıklara bağladı. Geçen seneye oranla fiyatlarda büyük artış yaşandığını belirten Çetin, geçen sene toptan ürün alımını 27 liradan gerçekleştirirken bu sene bu fiyatın 60 liranın üzerine çıktığını söyledi. 

Yaklaşık 6 yıldır Yağcılariçi’nde esnaflık yaptığını söyleyen Ahmet Çetin, bu süre zarfında gerçekleştirilen satış yoğunluğunun en kötü olduğu dönemin bu yıl olduğunu ve bu şekilde devam ederse zarar etmeye başlayacaklarını belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.