Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Çine Ziraat Odası ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Eşiyok, ilçede et üretimindeki son durumlar hakkında Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında et ve süt üretiminde bu yıl çiftçilerin büyük sorunlarla karşılaştığını söyleyen Eşiyok, yılda 4 buçuk milyon kilogram et üretimi yapılan Çine’de, besicilikte ticaretin durma noktasına geldiğini ifade etti.
Aydın’da en çok hayvan varlığının Çine’de olduğunu aktaran Eşiyok, “Aydın’da hayvan varlığının en çok bulunduğu yer olan Çine’de, 120 bin baş civarında hayvanımız bulunuyor. Aydın’da 400 bin hayvan varlığının dörtte birinden fazlası Çine’de bulunuyor. İlçemizde, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait mezbahamız var. Halk Ege Et için burada yılda yaklaşık 15 bin adet hayvan kesimi yapılıyor. 300 kilodan hesaplandığında Çine, yılda 4 buçuk milyon kilogram et üretiminin yapıldığı bir ilçedir” dedi.
BESİCİLİK TİCARETİ DURMA NOKTASINDA
Besicilikte ticaretin ve fiyatların düşmesinde en büyük sorunlardan birinin ithalat lobileri olduğunu kaydeden Eşiyok, “Fiyatlar yine düştü. Ama üreticiye en büyük zararı ithalat lobisi veriyor. 4 dolara alınan et, 6 dolara satılıyor. Türk çiftçisin desteklenmesi gerekirken Brezilya, Arjantin ve Uruguay çiftçilerini destekliyoruz. Ve buradaki hayvanların tanesi için 50-70 bin lira arasında alındığı konuşuluyor. Bu konuda besicilik ticareti durma noktasına geldi” ifadelerini kullandı.
FAİZ VE KREDİ ORANLARI YÜZDE 50-60
Girdi maliyetlerinin artmasıyla çiftçilerin besi hayvancılığından da beklediği karşılığı alamadığını vurgulayan Eşiyok, “Her yıl et üretimi azalmaya devam ediyor. Bu sene ise üreticilerimizin birkaçı iflas bayrağını çekecek gibi görünüyor. Bu girdi maliyetleri karşısında baş etmek çok zor. Hükümet, çiftçiye Ziraat Bankası desteğinden başka destek sağlamıyor. Bu da sadece kredi demek. Faiz ve kredi oranları belli, yüzde 50-60. Bu fiyatlarla besicilik yapmak zor” ifadelerini kullandı.
SÜT ÜRETİMİNDE SIKINTILAR ARTIYOR
Süt ile ilgili de problemlerin çok olduğunu söyleyen Eşiyok, “Türkiye piyasasında girdiler pahalı, et fiyatları pahalı, hayvan alışları pahalı. İnekler genellikle süt için kullanılıyor. Burada süt sığırcılığı da çok. Süt fiyatlarının düşeceği konuşuluyor. Bu da üreticimizi çok ciddi sıkıntılara sokacak. Fiyattaki düşüş beklentisinden kaynaklı olarak üreticilerimiz sütünü firmalara da satamayacak. Süt üretiminde girdi maliyetlerinin fahiş oranlarda artması, bazı üreticilerimizin süt üretiminden çekilmesine neden olacak” dedi.