Başkan İnal, tütün fiyatlarındaki memnuniyetsizliği değerlendirdi

Başkan İnal, tütün fiyatlarındaki memnuniyetsizliği değerlendirdi
ABONE OL
​​​​​​​Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, tütün üreticilerinin fiyatlardan yakınması üzerine değerlendirmede bulundu.

GÜLAY ÖZTEKİN- Yanlış uygulamalardan dolayı fiyatların bazı üreticileri memnun etmemiş olabileceğini belirten İnal, “Genelde fiyatlardan herkes memnun” dedi.

Yaklaşık 2,5 milyon ton üretimle 2 bin aileye geçim kaynağı olan Karacasu’nun en önemli geçim kaynakları arasında olan tütün başfiyatı 24,60 TL olsa da üretici ortalama 17 ile 19 TL arasında işlem gördüğünü ve maliyetini kurtarmadığından dert yanıyor. Başfiyatının altında işlem gören tütün nedeniyle zor durumda olduklarını söyleyen çoğu üretici, “Bir paket sigara fiyatına bir kilo tütün satıyoruz” şeklinde serzenişte bulunurken her zaman tütün üreticisinin yanında olan Belediye Başkanı Zeki İnal ise üreticinin aksine fiyatların beklentinin üzerinde olduğunu söyledi.

TÜTÜNDE KALİTESİNE GÖRE 7 NEVİ FİYAT UYGULANIR
Sık sık tütün üreticisini tarlada ve firmaların alım noktalarında ziyaret edip bilgi ve tecrübelerini üreticiyle paylaşan Başkan İnal, tütünde 7 nevi fiyatı uygulanmakta olduğuna dikkat çekti. İnal, “Gerek üreticiyi gerekse firmaların alım yaptıkları noktaları sık sık ziyaret ediyorum. Genelde fiyatlardan herkes memnun. Tütünde kalitesine göre 7 nevi uygulama var. Kaliteli uç dediğimiz birinci nevi 24,60 TL başfiyat olarak uygulanır. Uç altı 2. ve 3. nevi, dipler 6. ve 7. nevi olarak değerlendirilir. Bir üreticinin elindeki tütün kalitesine göre paketlere ayrılıp her biri ayrı ayrı nevi fiyatından işlem görür. Firmalar bunun üzerinden ortalama fiyat çıkarır ve prim olarak üzerine stratejik bir fiyat uygular. Üreticinin tütünü 17, 18 ve 19 liradan işlem görmüşse memnun olmayabilir. Ama 20 ve üstünde işlem görüp de hala memnun değilim diyorsa bu adaletsizliktendir” dedi.

SIYIRMADAN DOLAYI MEMNUNİYETSİZLİK VAR
Bunun nedenini de açıklayan Başkan İnal, “Tütün firmaları ben dahil son 5 yıldır sürekli sıyırma yapmayın diye uyarıyorum. Firmalar bu sene sıyırmanın önüne geçmek için köy köy dolaştı. En kaliteli tütün de olsa eğer sıyırma yapmış ise 24 lira 60 kuruş yazmıyor, 20 lira yazıyor.  Bu yüzden tek tek kırma demet dediğimiz şekilde olacak. Böyle yapan kişiler herkes memnun. Bütün firmaların alımlarına gittim. Üreticilerle konuştum. Sıyırmadan dolayı memnuniyetsizlik var. Bunu da önümüzdeki yıllarda düzeltme yoluna gidecekler” diye konuştu.

TÜTÜN BİR İHTİYAÇ DEĞİLDİR
Karacasu’da 6 firmanın üreticiye hizmet verdiğini ifade eden Başkan İnal, bir paket sigaranın bir kilo tütüne eş değerde olmasını da “Tütün üretiliyor, işlenip sigara oluyor. Sigaraya geçtiği zaman endüstriyel ürün oluyor. Sigara bir ihtiyaç değil keyif verici bir madde olup yüzde 80 özel tüketim vergisi uygulandığı için fiyatı yükseliyor. Bu da normaldir. Bana göre daha fazla uygulanmalı.” ifadeleriyle değerlendirdi.

ELEKTRONİK SİGARA TÜTÜN FİYATLARINA YANSIYOR
Tütünde elektronik sigaraya geçildiğini bu yüzden de kıvrık yapraklı düzgün olmayan tütünün düşük fiyattan işlem gördüğünü belirten İnal, “Yapraklar kıvrık oluyor. Yavaş yavaş sigara sektörü farklı yerlere gidiyor. Elektronik sigara sektörü gelişiyor. Şu an Amerika’da içerisinde sırf tütün olan elektronik sigaralar var. Elektronik sigaralar kimyasal duman çıkarıyor. Elektronik sigara içinde tütün yaprağı var. Isı vererek tütün yanmadan duman meydana getiriyor.  O yüzden kıvrık tütün istemiyor” diyerek üreticiyi uyardı.

inal-tutun-fiyatlarindaki-memnuniyetsizligi-degerlendirdi-152311-9ef3bfff7048393372b8334f6083447a.jpginal-tutun-fiyatlarindaki-memnuniyetsizligi-degerlendirdi-152311-c0fb4179522521497e2b2acafab7cdb8.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.