Başkan Özmeriç; Şoförler zam bekliyor

Başkan Özmeriç; Şoförler zam bekliyor
ABONE OL
Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, zor geçen 2020 yılını değerlendirirken, 15 aydır yolcu taşıma ücretlerine zam yapılmadığını hatırlatarak zam istediklerini ekledi. 

TUĞBA AYDIN - Aydın Şoförler, Otomobilciler Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, zor geçen 2020 yılını değerlendi. Başkan Özmeriç, 15 aydan bu yana yolcu taşıma ücretlerine zam yapılmadığını söyledi ve bunun için zam talebinde bulunduklarını dile getirdi.  

Başkan Özmeriç 2020 yılının Mart ayı itibariyle pandeminin tüm esnafı yaraladığını belirtti. Özmeriç;  “Esnafın çalışmaması özellikle çalışmazken tüm giderlerinin devam etmesi şoför esnafını çok olumsuz etkiledi. O yüzden bütün sektörler kötü etkilenmesine rağmen bizler çalıştık ve vergimiz devam etti. Akaryakıtlarımızı harcamaya devam ettik çünkü seyrek de olsa insanların işlerine gitmek için bizim araçlarımızı, yani toplu taşıma araçlarına ihtiyaçları vardı” dedi.

“BİZ ZARARINA ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

Pandemi sürecinde vatandaşların ulaşım hakkının sağlanması için çalışmaya devam ettiklerini belirten Özmeriç şoförlerin yaşadığı sıkıntıları aktardı. Başkan Özmeriç; “Şoförlerimiz ve esnafın yanında odamıza bağlı olan servis aracı işletmeleri de var. Bu servis aracı işletmeleri okulların kapanmasıyla beraber işlerini tamamen kaybettiler ve hala araçlar kapılarının önünde duruyor. Bunların da bütün verdiği sigorta gibi giderleri devam ediyor. Belediyeye karşı sorumlulukları var bunlar ruhsat alırken ücret ödüyorlar. Toplu taşıma araçları yol kullanım ücreti adı altında aylık olarak ödemiş oldukları ücretleri ödemeye devam ediyorlar. Şu anda ödeyemiyorlar. Borç batağı içerisine düşmüş durumdalar. Yani gerçekten esnafın durumu çok kötü” diye konuştu.  

“15 AYDIR ZAM YAPILMIYOR”

Bu günlerde de en büyük problemlerinden birinin 15 ay önceki yani 2019 yılının yolcu taşıma tarifesiyle yolcu taşınmaya devam etmeleri olduğunu söyleyen Özmeriç, masrafların giderek artması ve bir gelir olmamasının sıkıntı olduğunu ifade etti. Özmeriç; “15 aydan beri aynı fiyatlardan yolcu taşımaya devam ediyoruz. Yani hem yolcu yok hem işimizi devam ettiriyoruz hem de bir buçuk yıl önceki fiyat tarifesiyle insanları gidecekleri yerlere ulaştırıyoruz. Bununla ilgili taleplerimizi ilettik. Bunun cevabını bekliyoruz. Gerçekten esnaf çok zor durumda” dedi.
 
“TALEBİMİZİ YAPTIK”

Zam yapılmasını kimsenin istemediği ancak buna gerçek anlamda ihtiyaç olduğunu söyleyen Başkan Özmeriç; “Hiç kimse zam yapmak istemez çünkü zam her zaman birkaç müşterinin kaybı demektir ama faaliyetimizi devam etmek için de uygun fiyat ayarlaması yapılması gerekmektedir. Bu konuda talebimizi yaptık. Umarım talebimiz olumlu karşılanır'' dedi.

“İŞİMİZİ KAYBETMEMENİN MÜCADELESİ İÇERİSİNDEYİZ”

Pandemi sürecinde esnafın büyük bir çoğunluğunun esnaf kefalet kooperatifinden kredi kullandığını söyleyen Özmeriç, esnafa en düşük faizden kredi sağlayarak yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.  Başkan Özmeriç; “Esnafın büyük bir çoğunluğu Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden de kredi kullanmıştı. Bu pandemi döneminde esnaf kefalet kooperatifleri bu kredilerini öncelikle 3 anapara artı faiz olarak ötelediler. Ondan sonra da bir 3 ay daha kalan taksitlerinin üzerine eklenmek üzere faizsiz olarak ötelendi. Esnaf biraz rahat nefes aldı ama bu süreç bitti. Şimdi de ödemeler başladı. Bu ödemeler başlayınca aşağı yukarı 9 aydan beri çalışmayan esnaf bu ödemelerini ödemekte zorlanıyor. Ödeyemeyecekleri durumlar ortaya çıkıyor. Çünkü para kazanmamışsınız. Daha hala pandemi bitmemiş ve taksitlerinizin günü gelmiş. Eş dosttan borç alarak bir şekilde bu taksitleri ödemeye çalışıyorlar ama bir kısmı da ödeyemiyor. Bunun için yapılması gereken tekrardan bunların ötelenmesi çünkü iş olmadan bu paraların ödenmesi mümkün değil. Bu taleplerimizi biz gerek hükümet nezdindeki bakanlıklara gerek esnafın muhatap olduğu büyükşehir belediyesine iletiyoruz” diye konuştu. 

“2020 EKSİ BİR YIL OLARAK GEÇTİ”

2020 yılına yönelik değerlendirmelerine devam eden Başkan Özmeriç; “2020 yılını görmek istemiyoruz ama onu da görmeden geçemiyoruz çünkü giderlerimiz devam ettiği için çalışmadan bütün üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik. Ailemizi geçindirdik, vergilerimizi ödedik. Yani bütün giderlerimiz devam etti. Tabi esnafla ilgili çalışmalarımız bizim Şoförler Odası olarak her ne kadar üyelerimiz esnek de çalışsa hareketli bir mesleğiz. Çünkü insanların özellikle basın, sağlık ve gıda üretenlerin bir yerden bir yere gitmesi lazım. Bir hareket var. Bunları biz taşımak zorundayız. Bu taşımacılık sektöründe odamıza kayıtlı olan arkadaşlarımızın odamızın vermiş olduğu hizmetleri biz hiç aksatmadan sürdürdük” diye belirtti.  

“150 MİLYON LİRA KREDİ KULLANDIRDIK”

Pandemi döneminde Esnaf Kefalet Kooperatifini çok aktif tuttuklarını söyleyen Başkan Özmeriç; “Hiçbir personelimizi gerek Şoförler Odası olarak gerek Esnaf Kefalet Kooperatifi olarak mesailerini kısıtlamadık, kısa çalışma ödeneği yaptırmadık. hepsi çalıştılar ve hizmetlerine devam ettiler. Çünkü ihtiyaç vardı” diye konuştu. Özmeriç, özellikle bu dönemde esnafın kredi ihtiyacının kesintisiz olarak Esnaf ve Kefalet Kooperatifi tarafından düşük faizli olarak verildiğinin altını çizdi. Başkan Özmeriç; “Hiç değilse esnafa krediyle de olsa bu dönemi atlatmalarında yardımcı olmaya çalıştık. Şoförler Esnaf Kefalet Kooperatifi olarak bu yıl içerisinde 70 milyon lira toplamda da 150 milyon lira esnafa kredi kullandırmış durumdayız. Bu kredilerin faiz oranları 4 Ocak’a kadar yüzde 8 buçuktu. Bu mevcut krediler aynı faizden devam edecek ama bu yılbaşından itibaren de faiz oranlarında yüzde 8 buçuğa kadar yükselme oldu. Bu da doğaldır. Piyasadaki faiz oranları bizim en az iki katımız. Biz bu şekilde destek olmaya çalışıyoruz” dedi. 

baskan-ozmeric-soforler-zam-bekliyor-197705-f4c4e1e151d85d1295bc2e49a72bd187.jpgbaskan-ozmeric-soforler-zam-bekliyor-197705-ea171464f6b6536661f7d8d3a48942bc.jpegbaskan-ozmeric-soforler-zam-bekliyor-197705-b9607ed99fa25c366b3ab429d855c71f.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.