Başkan Sarıoğlu arı ölümlerine karşı uyardı 

Başkan Sarıoğlu arı ölümlerine karşı uyardı 
ABONE OL
Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Arıcıların gününü kutladı.

Sarıoğlu, ekosistemin arısız oluşumunun mümkün olmadığını belirterek, “Gezegendeki en çalışkan canlılar arasında yer alan arıların, insanlara, bitkilere ve çevreye büyük katkıları var” ifadelerini kullandı.  Açıklamasında artan maliyetler karşısında, TAHAP olarak her daim arıcıların yanında olduklarını dile getiren Sarıoğlu, uygun fiyatla sağladıkları şeker sayesinde binlerce arıcıya derman olduklarını ve sonucunda da arı üremelerinin olağanüstü artışına destek verdiklerini belirtti.  Son zamanlarda yaşanan arı sayısındaki azalmanın tek bir nedene bağlı olmadığı birkaç faktörün de etkili olduğu ifade eden Sarıoğlu, “Arı ölümleri önlenmelidir” dedi. 

Dünyada arı popülasyonunun azalması konusunda farkındalık oluşturma amacıyla 2017 yılından bu yana 20 Mayıs’ın "Dünya Arı Günü" olarak kutlandığını söyleyen TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, modern arıcılığın öncüsü ve alanında büyük bir uzman olarak bilinen Slovenyalı Anton Jansa'nın doğum günü olması nedeniyle bu tarihin, Dünya Arı Günü olarak ilan edildiğini belirtti. 

“ARILAR KALİTELİ ÜRETİME KATKI SUNUYOR”

Yüzyıllar boyunca, gezegendeki en çalışkan canlılar arasında yer alan arıların, insanlara, bitkilere ve çevreye büyük katkı sağladığını belirten Genel Başkan Sarıoğlu, “Arıların besinlerini elde etmek amacıyla çiçekten çiçeğe gezerken aynı zamanda bitkilerdeki tozlaşmaya da aracılık ediyor. Çiçekli bitkilerin yüzde 90'ı böcekler, kuşlar ve memeli hayvanlar aracılığıyla tozlaşıyor. Polinatör olarak isimlendirilen tozlaşma sağlayan canlılar içinde böcekler, böcekler içinde de arılar önemli paya sahip Meyve, sebze ve kahvenin yanı sıra dünyadaki bitkisel besinlerin dörtte üçü, arı, kelebek, böcek gibi polen taşıyan canlılar sayesinde elde edilmektedir. Polenleri bir çiçekten diğerine taşıyan arılar ve diğer tozlayıcılar, sadece bol miktarda meyve, fındık ve tohum üretimini değil, aynı zamanda gıda güvenliği ve beslenmeye katkıda bulunan daha çeşitli ve daha iyi kalitede üretim yapılmasını sağlıyor” diye konuştu.  

ARI ÖLÜMLERİ SON GÜNLERDE ARTTI

Açıklamasında, arıların ekolojik ve ekonomik değeri göz önüne alındığında, sadece yerel veya ulusal olarak değil, küresel olarak da sağlıklı arı stoklarının izlenmesine ve sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sarıoğlu, bakanlığın denetimleri yeterli yapmaması nedeniyle, kullanılan yanlış ilaçlar sonucunda arı ölümlerin son günlerde arttığını da belirtti. Arı sayısındaki azalmanın tek bir nedene bağlı olmadığını ve birkaç faktörün de etkili olduğu ifade eden Sarıoğlu, “Arı popülasyonun azalmasında yoğun tarım ve pestisit kullanımı, virüsler, patojenler ve istilacı türlerin saldırıları sonucunda ev ve bahçelerde böcek ilacı kullanımı azaltılması, plansız şehirleşmenin engellenmesi, doğal alanların korunması, tarımda zirai ilaçlamanın azaltılması ve organik tarımın daha fazla yaygınlaştırılması, yeni nesillerde doğa bilincinin yerleşmesi amacıyla programlar düzenlenmesi ve arıcılık faaliyetleri için daha fazla teşvik oluşturulması gibi unsurlar önemlidir” dedi. 

Sarıoğlu, bilinçli bir tarım üreticisi için TAHAP Akademiyi yakın zamanda hayata geçireceklerini belirterek, bu konuda bilinçli bir toplum oluşturulmasında etkili rol alacaklarını vurguladı. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.