Başkanlar sulama kararını değerlendirdi

Başkanlar sulama kararını değerlendirdi
 Muhabir
Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Aydın Valiliği tarafından açıklanan 2024 yılı sulama sezonunda uygulanacak olan havza su dağıtım planlaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Şevval Ateş'in haberine göre; Aydın Valiliği, Adıgüzel, Kemer, Çine Adnan Menderes, Karpuzlu Yaylakavak ve Topçam barajlarından sulanan Nazilli, Bozdoğan, Akçay, Aydın, Koçarlı, Çine, Karpuzlu ve Söke sulamaları ile gölet sulamalarında ‘2024 Yılı Sulama Sezonunda Uygulanacak Olan Havza Su Dağıtım Planlaması’ hakkında kararlarını açıkladı. Büyük Menderes Havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle 2021 yılından bu yana çiftçilerden gelen talepler dikkate alınarak uygulanan kararlara bu yıl da titizlikle devam edileceği ifade edildi. Bu kapsamda tav suyu dahil arazilere iki su verilmesi kararlaştırıldı. Öte yandan karara uymayanlara cezai ve idari işlemler uygulanacağı belirtildi.

baskanlar-karari-degerlendirdi-gazete-460427-73ac9563cdb877849d30d0b0f21beec5.jpg

“SUYUN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ”
Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, kararla ilgili Aydın Hedef Gazetesi’ne özel değerlendirmelerde bulundu. Kendirlioğlu, ilk olarak barajlardaki doluluk oranına değinerek, “Şu anda barajlardaki doluluk oranı istediğimiz düzeyde değil. Geçen sene ne kadar suyumuz varsa onun kadar hatta ondan daha aşağı suyumuz var. Ama tabi Nisan ve Mayıs aylarında yağış alırsak iyi bir suyla sulama sezonuna başlamış olacağız. Kurak yıllarda maalesef bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Biz zaman zaman tarımsal kuraklık yaşıyoruz. Küresel ısınma sebebiyle bu durum daha sık yaşanacak gibi duruyor. Aydın tarımıyla çok gelişmiş bir ilimiz. Tarımın bu denli önemli olduğu ilimizde yazlık sulama dediğimiz barajlarda elde edilen suların yazın kullanılmasıyla biz sulu tarım yapıyoruz. Eğer önümüzdeki yıllarda barajlar yeterli anlamda dolmazsa biz kuru tarıma geçeriz. Mahsul ancak sulu yerde yetişiyor. Suyun kıymetini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Daha önceki yıllarda da bu tarz kararlar alınıyordu. O kararların bir benzeri şeklinde değerlendirilebilir. Sulamayı planlı şekilde yapmalıyız. Artık modern sulama tekniklerine geçmeliyiz. Biz su zengini bir il, su zengini bir ülke değiliz. Sulama sezonu sıkıntılı geçecek gibi duruyor. Çiftçiler suyu gerçekten çok dikkatli şekilde kullanmalılar. Bizim sulama sezonu haziran ayında başlar eylüle kadar devam eder. Valiliğimizin aldığı bu karar hepimizin kararıdır” diye konuştu.

baskanlar-sulama-kararini-degerlendirdi-sayfa-manseti-460427-cf34c00b4f09048261611ab4ea72ab30.jpeg

“SÖKE’DE 50 BİN DÖNÜM TOPRAK SU SIKINTISI YAŞAYABİLİR”
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise Aydın Valiliği’nin aldığı sulama kararının ardından 400 bin dönümlük Söke Ovası’nda 50 bin dönümün su sıkıntısı yaşayabileceğine dikkat çekti. Başkan Tanyeri, “Daha öncelerden beri söylüyoruz. 2020-2021’de biz sıkıntı yaşadık. DSİ, planlamayı bu şekilde yaptıysa bizim diyecek bir şeyimiz yok. 2023’te de ürettik, 2024’te de üreteceğiz. Ama tabi ki bir telaş oluyor yani. Bazı arazilerde bir rekolte kaybı olabilir. Üreticinin zamanlamayı iyi ayarlaması lazım. İklim de çok önemli. İklim de uygun giderse biz verim alıyoruz. Ama her arazide değil. Bu topraklarda sıkıntılar olabiliyor. Bu yerlerde iki su yetersiz gelebiliyor. 400 bin dönüm Söke Ovasında böyle olan 50 bin dönüm toprak olabilir. Üretici iki su gereken yerlerde toprağını, pamuğunu ayarlayabilirse çok verim kaybı olmaz. Ama tabi olmayacak anlamına da gelmiyor. Üreticilerin suyu doğru zamanlama yaparak kullanmaları lazım. İki su yeterli olabilir ama olmaya da bilir. Bazı arazilerimiz var çok su istiyor, bazıları daha az” ifadeleri kullandı.

baskanlar-karari-degerlendirdi-gazete-460427-6f40e0c82dd1e8beba3552cb7d9d7c57.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum