Basketbol hayali Mardin’den Aydın’a getirdi

Basketbol hayali Mardin’den Aydın’a getirdi
ABONE OL
Mardin’de başlayan hayatını basketbol sevdasıyla geldiği Aydın’da devam ettiren tekerlekli sandalye basketbol sporcusu Abdullah Kılıç, ‘Spor yapmaya başlayınca yaşadığımı anladım’ dediği kariyerini ADÜ Genç Efeler Spor Kulübü bünyesinde başarıyla sürdürüy

TÜRKER KOCAKAHYA'NIN ÖZEL RÖPORTAJI- Yaklaşık 5 milyon engelli bireyin bulunduğu ülkemizde, bu vatandaşlarımızdan birçoğu engelini aşarak önemli işlere imza atıyor. İş dünyasının yanı sıra kültür ve sanat gibi alanlarda da aktif rol alarak engellerin sadece düşüncelerde olduğunu gözler önüne seriyorlar. Tabi engelli bireylerin başarılı bir şekilde yer aldıkları alanlardan biri de spor. Bu konuda gerek milli takımlarda gerekse de bireysel branşlarda çok önemli başarılara imza atmış sporcularımız var. Sizi bu isimler arasında yer alan ve basketbol aşkı için Mardin’den bin 400 kilometre kat ederek Aydın'a yerleşen Abdullah Kılıç ile tanıştırmak istiyorum. Kılıç’la Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Genç Efeler Spor Kulübü ile başlayan basketbol kariyerinden, elde ettiği halter Türkiye Şampiyonluğu’na bir kadar farklı konularda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Söz şimdi başarılı sporcuda…   

Kendini tanıtır mısın?
Adım Abdullah Kılıç. 23 yaşındayım. Mardinliyim. 20 sene Mardin’de yaşadım. Doğuştan engelliyim. 7 kardeşli bir ailede büyüdüm. Ailemde benden başka sporla uğraşan birisi olmadı.  

Aydın'a gelişin nasıl oldu?
Basketbol oynamak için Aydın'a geldim. Engelli bir arkadaşım vardı Mardin’de. Beni görünce sen neden basketbol oynamıyorsun dedi. Başarılı olacağımı düşündü. Sonrasında Genç Efeler Spor Kulübü tarafından gençler için gelişim kampı yapıldı. Ben de davet edildim ve Aydın serüvenim başladı. 

basketbol-hayali-mardinden-aydina-getirdi-ozel-roportaj-145168-04c9770765173436a4ffb20acd8e209d.jpg

Ailenin tepkisi nasıl oldu?
Ailem başta nasıl gideceğimi, ne yapacağımı sordu. Tereddüt ettiler. Ama kulüp bana konaklama ve bir çok konuda yardımcı olacağını söylemişti. Bugüne geldiğimizde ailem yaptıklarımı beğeniyor ve tereddütleri kalmadı. Bana destek oluyorlar. 

Ne kadar süredir Aydın’dasın?
Yaklaşık 2 buçuk sene oldu. Takımda 2 sezonu geride bıraktım bu sezonun da yarısını tamamladım. 

Spor hayatın nasıl başladı?
Ben daha önce fitness yapıyordum. Ama ileri seviyede değil. Hobi olarak bunu yapıyordum. Bunun dışında sporla bir bağlantım yoktu. Ama internette tekerlekli sandalye basketbolla ilgili bilgiler ve videolar gördüm. Bunu yapan bir arkadaşım da vardı. Onunla irtibata geçtim. İlk kez Aydın’da basketbol oynadım.

Aydın’da ilk sürecin nasıl oldu?
2017’nin Mart ayında Aydın’a geldikten sonra öncelikle 2 ay boyunca antrenman yaptım. Antrenmanları zamanla ağırlaştırdım. Aydın’da yine fitness salonuna gittim ve gücümü artırdım. 

Takım kariyerin nasıl gelişti?
İlk sezonumuzda hemen görev alamadım. Ama 4 yada 5’inci haftada ilk kez bir maça sonradan girdim. 3 dakika kadar kalmıştı maç bitimine. Takım da öndeydi. Atatürk Spor Salonu’nda oynuyorduk. Oyuna girdim kısa sürede 6 sayı buldum. İlk sayıyı bulduğumda çok heyecanlandım. İlk sayımdan sonra açıldım. 

basketbol-hayali-mardinden-aydina-getirdi-ozel-roportaj-145168-7a1449dc7b7350b3c57464674e05e591.jpg

Kadroda devamlı olman nasıl oldu?
Bizim branşta engellere göre puanlama sistemi var. Ben 4 puandayım. Puanlama tabi ki kadroda oyuncuların şans almasını da belirliyor. İlk sezon çok fazla şans bulamadım. İkinci sezonda ise bütün maçları 40 dakika oynayamaya başladım. Heyecanımı da attım. Bu sene ise gard-şutör olarak oynuyorum. Skora yakınım. Bu sezon 8 maçın hepsinde 40 dakika görev yaptım. 

Kariyerinde unutmadığın bir maç var mı?
İstanbul Dostluk Spor Kulübü ile oynadığımız maçı unutamam. Son periyota girdiğimizde oyuncularımızdan üçü 5 faulle oyundan çıktı. Oyunda 4 kişi kaldık. Rakibimiz 5 biz 4 kişiyle oynadık. 16 sayı öndeydik. 8 dakika sonunda 7 sayı ile maçı kazandık. İyi bir savunma yaptık. Bu maç unutmadığım maçtır. 

Bir maçta en çok kaç sayı attın?
Kariyerimde İzmir RSK maçında 41 sayı buldum. Bu da kariyerimin en çok sayı bulduğum resmi maçı oldu.

Mardin’den Aydın’a geldin. Yeni şehrini nasıl buldun?
Ben daha önce Mardin’den sadece bölgedeki çevre illere gitmiştim. Aydın’da imkanlar çok güzel. Nereye gitsem engelliler için yapılan şeyler var. Şartlar çok güzel. Engelli bireyler için uygun bir şehir. 

Halterle de uğraşmışsın. Bu branşta neler yaptın?
Aslında halter yapma niyetim yoktu. Konya’da Türkiye Şampiyonası yapılıyordu. Başkanımız Mehmet Güler gider misin dedi. Ben başta istemedim ama başkanımız lisansımı getirdi ve haltere gidiyorsun dedi. (gülüyoruz). Tabi bizde kolların güçlenmesi önemli. Bu da bana olumlu katkı yaptı. 

basketbol-hayali-mardinden-aydina-getirdi-ozel-roportaj-145168-203e32cda1a41a5c0198e2b474c8622e.jpg

Yarışmada neler yaptın?
Şampiyonaya 2 hafta kala Yunus Emre Demirtaş hocamızla çalıştık. 2 hafta çalıştım. Konya’da Türkiye Şampiyonası’nda 7 rakibim vardı. 95 kilo kaldırdım ve şampiyon oldum.

Sporla uğraşmak isteyen engelli bireyler için önerilerin neler?
Birçok engelli kendini eve kapatmış durumda. Dışarı çıkmak istemiyorlar. Spora yönelik bir katkı sağlanırsa onlar da hayatını yaşar. Eve kapanmakla bir şey yapılamaz. 

Spor senin hayatında neler değiştirdi?
Spor benim hayatımda birçok şeyi değiştirdi. Spor öncesi sanki yaşamıyormuşum gibi hissettirdi. Spor sonrası aktiviteler oldu. Arkadaşlarım oldu. Sporla yaşadığımı anladım. 

Takımın bu sene durumunu nasıl görüyorsun?
Bu sezon 8 maç geride kaldı. Maalesef 3 mağlubiyetimiz var. 5 maçı da kazandık. İlk yarıda kaybettiğimiz takımları ikinci yarıda yenmemiz lazım. Şuanda 4’ünü sıradayız. Ligden 2 takım çıkıyor. İkinci yarının ilk maçında İzmir’de RSK ile oynayacağız. 

Takımda en iyi anlaştığın arkadaşın kim?
Berkay Uslu ile çok iyi anlaşıyoruz. O pivot oynuyor. Biz aynı dönem başladık. 2 buçuk sezondur beraber mücadele ediyoruz. 

basketbol-hayali-mardinden-aydina-getirdi-ozel-roportaj-145168-60f0c575ad74d79886213e5a6785f711.jpg

Hedeflerin neler?
Tekerlekli Sandalye basketbolda hedefim tabi ki üst liglerde oynamak. Özellikle Süper Lig’de oynamak istiyorum. Gelişebilirsem Milli Takım’da da oynamak isterim. 

İdol aldığın bir sporcu var mı?
Galatasaray’da oynayan Özgür Gürbulak var. İdol olarak onu görüyorum. 

basketbol-hayali-mardinden-aydina-getirdi-ozel-roportaj-145168-412e2fdd7d8a45f0fcee26df5d4ead7e.jpg

 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.