AYDIN SARI

AYDIN SARI

Bilgi kırıntıları

Bilgi kırıntıları

Yaşamımızda birçok uygulama vardır ki, yıllardır bu uygulama ve kurallara uyarız, ancak neden ve nasıl yaşamımıza girdiği konusunda fazlaca bir kafa yormayız. Bunlardan ikisi için küçük bilgiler paylaşmak ve neden, nasıl yaşamımıza girmişler bir bakalım.
Evet biz bu kurallara daha kendimizi bildiğimiz andan itibaren uymaya başlıyoruz. Uymadığımız anda bazı yaptırımlar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Peki bu kurallar nasıl ve nereden yaşamımıza girmiş?
İste onlardan ikisi. 
İNGİLTERE'DE TRAFİK NİÇİN SOLDAN AKAR?
Yüzyıllar önce yolun karşısından gelenin düşman olma ihtimalini göz önüne alarak, insanlar (çoğu sağ ellerini kullandıkları için) yolun solundan giderek sol taraflarını emniyete alır, sağ ellerini kılıçlarını hemen çekecek şekilde hazır bekletirlerdi. 
18. yüzyılın sonlarında ABD'de birçok atın çektiği posta arabalarında, sürücü koltuğu yoktu ve sürücü en arkada ve soldaki atın üstünde oturuyordu. Bu da yolun solundan gidildiğinde yolun kontrolünü zorlaştırıyordu. Çok geçmeden ABD'de trafik sağdan işlemeye başladı. 
Fransız İhtilali sırasında, ihtilalin liderlerinden Maximilien Robespierre, büyük bir olasılıkla Katolik kiliseye meydan okuyanlara bir jest olsun diye, Parislilerden yolların sağından gitmelerini istedi. Bir süre sonra Napolyon, ordularındaki ikmal arabalarının yolların sağından gitmeleri emrini verdi ve zapt ettiği her ülkede de bu uygulamayı hayata geçirdi. İngiltere hiçbir zaman Napolyon tarafından zapt edilemediğinden İngilizler yolun solundan gitme alışkanlıklarından vazgeçmediler. Avustralya, Hindistan gibi tüm eski sömürgelerinde de bu usulü devam ettirdiler. 
NİÇİN TRAFİK LAMBALARI KIRMIZI, SARI VE YEŞİLDİR?
Trafik ışıkları uygulaması, önceleri demiryollarının trenleri kontrol için uyguladığı sinyaller örnek alınarak başlamıştır. Demiryolları idaresi kırmızı rengi 'dur' sinyali olarak seçmişti. Kırmızı renk kan rengi olduğundan asırlar boyu tehlikenin, tahribatın ve ölümün simgesi olmuştur. Demiryolları ilk faaliyete geçtiği 1830'lu yıllarda 'ikaz' ışığının rengi yeşil, 'geç' ışığının ise beyazdı. Ancak 'dur' işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerlerinden düşünce ışık beyazlaşıyor, 'geç' sinyali olarak algılanıyor ve kazalara yol açabiliyordu. Sonunda demiryolcular kırmızıyı 'dur', yeşili 'geç' sarı rengi de, renk spektrumu içinde en göz alıcı renk olduğu için, 'ikaz' sinyali olarak kullanmaya başladılar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
AYDIN SARI Arşivi
SON YAZILAR