Bir ayda 11 canlı türü ölü bulundu

Bir ayda 11 canlı türü ölü bulundu
ABONE OL
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sahil kıyısına ölü yunus vurduğu bildirildi. Yunusun üzerinde yapılan incelemede kesici alet izlerine rastlandı.

GÖKHAN DÜZYOL- Kuşadası'nın Davutlar Mahallesindeki Ete Sitesinde, Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sahil kıyısına Tırtak cinsi, ölü yunus vurduğu bildirildi.

Yapılan incelemede 1 metre 90 santimetre boyundaki yunusun çene altında, derin bir yara olduğu görüldü. Yaranın, kesik izi olacağını değerlendiren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, ölü yunusun gömüldüğünü belirterek şöyle dedi: 
"Denizlerimizin en sevimli canlılarından olan yunuslar konusunda ne yazık ki bazen de böyle istenmeyen durumlar olabiliyor. Bazen kasti ölümler olsa da, genelde ağlara takılarak boğulma ve denize atılan plastikler nedeniyle ölümler görülmektedir. Bazen de daha önce yaptığımız çalışmalarda da görüldüğü gibi, kanla beslenen ve yunusu zayıf düşüren parazitler nedeniyle öldükleri biliniyor. Yunusun gerekli kayıtları ve doku örnekleri alınıp, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray AŞIK’la görüşülerek, Milli Parka gömülmesi sağlandı." 

 

MAYISTA 11 DENİZ CANLISI ÖLÜ BULUNDU
Sürücü, sadece Mayıs ayında 5 chelonia mydas türü yeşil kaplumbağa, 3 caretta caretta türü İrbaşlı deniz kaplumbağası, 1 hexanchus griseus türü bozcamgöz bir köpekbalığı ve 2 delphinus delphis tırtak yunus ölü olarak bulunduğunu belirtti.

 

Deniz canlılarının korunması gerektiğini ifade eden Sürücü, "Kuşadası Körfezi’nde farklı türlerin görülmesi, denizel biyoçeşitlilik açısından ne kadar zengin olduğunu da göstermektedir. Ancak bu zenginliğin de mutlaka korunması gerekir. Bu canlılara karşı herkesin duyarlı olması ve bu türlerin yaşam alanı olan denizlerimizin temiz tutulması çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.