Diyetisyen Buğra Öztürk

Diyetisyen Buğra Öztürk

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI      

A+A-

Aslında yüzyıllardır hayatımızda olan fakat vücudumuzun işleyişine olumlu katkılarını son zamanlarda daha fazla fark ettiğimiz bitki çayları hakkında pek çok söylenti var. Kimine göre şifa, kimine göre zehir olan bu çayların kullanım alanlarını ve kullanım miktarlarını bilmek çok önemli. Ancak bitkilerin bilinçsizce karıştırılıp birbirlerini baskılayıcı/zehirleyici etki yapmalarının da önüne geçilmesi şart.
Siyah Çay: İçeriğindeki doğal antidoksidan olan flavonoidler kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır ve böylece kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda çayın LDL kolesterolü düşürdüğü de tespit edilmiştir. Ayrıca polifenol ve kateşinleri içermesi nedeniyle kansere karşı koruyucu etki sağlar. Çayda bulunan kafein ve tanenlerin vücuttan su atımına sebep olması nedeniyle gün içerisinde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Beyaz Çay: Çaylar arasında en az işlem görmüş, antioksidan miktarı en yüksek olan bitki çayıdır. Beyaz çay, özellikle kollojen yıkımını baskılayıcı ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önleyen etkiye sahiptir. Böylece daha sıkı ve esnek cilt oluşumuna katkı sağlar. Ayrıca, yağ üretimini baskılayıcı ve mevcut yağları parçalayıcı özelliği vardır.
Yeşil Çay: Hücre oluşumunda etkili olan yeşil çay iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca baş ağrısı, vücut ağrıları, hazımsızlık, depresyon, immun sistem destekleyicisi,  toksinleri uzaklaştırıcı etkisi vardır. Yapılan çalışmalarda güçlü antioksidan içeriği sayesinde, düzenli tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Rezene Çayı: Gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak problemlerinin çözümüne olumlu etkisi vardır. Ayrıca emziren annelerin süt miktarının artmasını sağlar.
Tarçın Karanfil: Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca tarçının içeriğindeki uçucu yağ ve fenolik bileşiklerden kaynaklı iyi bir antioksidandır. 
Papatya Çayı: Stres ve uykusuzluk döneminde yatıştırıcı etki sağlar. Allerjenik özelliğinin yüksek olması nedeniyle çocukların ve hamilelerin tüketmesi önerilmez.
Melisa çayı: Sinir sistemi üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla uyku probleminde iyi bir çözümdür. Ayrıca stresli dönemlerde papatya çayı gibi yatıştırıcı etkisi vardır.
Kiraz Sapı Çayı: Diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyici, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etkisi vardır. Özellikle regl döneminde şişkinliğinizin azalmasına yardımcı olur.
Ada Çayı: Kan dolaşımını hızlandırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve astıma karşı etkili bir bitki çayıdır. Ayrıca regl düzensizliği yaşayan kişilerin kanamalarının daha düzenli periyotlarda olmasına destek olur.
Ihlamur: Sinir sistemini güçlendirici, kramp çözücü, terletici, idrar söktürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı etkiye sahiptir.
Nane Limon: Strese bağlı mide ve bağırsak sisteminde hissedilen rahatsızlığa, gribe karşı etkilidir.
Kuşburnu Çayı: Doğal C vitamini içeren en değerli kaynaktır. Konstipasyon (kabızlık) sorununun çözümüne yardımcı olur. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kuşburnunun böbreküstü bezlerini olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Isırgan Otu Çayı: En önemli özelliği anne sütünün miktarını arttırmasıdır. Ayrıca, iyi bir diüretik olan ısırgan otu kan dolaşımını hızlandırmaya da yardımcı olur.
Ekinezya Çayı: Özellikle sıkça hasta olduğumuz kış aylarının vazgeçilmezidir. Akyuvarların üretimini ve aktivitesini destekler.  Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.